Miért jobb az étel, például leves, ha olajat tesznek bele?
Ahogy már más is megírta,-nagyon helyesen- az zsiradék ízvivő anyag, így lényegesen magasabb egy étel élvezeti értéke, mintha csak vízben párolták volna. A vitaminokra utalás is teljesen helytálló.
A zsiradék mennyiségét maga az "alkotó ember " tudja szabályozni, és ésszerűen, mértékkel használni.(legalábbis jó lenne, ha így lenne )
Elegendő az, ami a húsból kifő, azzal egyetértek, hogy ott van a főtt étel tetején.
De hogy még + önteni bele, csak azért, hogy szép sárga legyen a teteje, teljesen felesleges, és szükségtelen.
"Olajon dinsztelni hagymát tök feleslges, pont úgy fő, mintha simán beletennéd az összes többi zöldséggel együtt, és az íze is olyan lesz."
Mikor már felöntöd végül a vízzel, tényleg pont úgy fő. De az íze egyáltalán nem olyan.
Volt itt olyan kommentelő, aki vízen párolja (szerinte dinszteli) a hagymát. Na, ez a művelet 100 fokon megy, mivel ott a víz felforr. Az olajon dinsztelésnek az a lényege, hogy ez 100 fok felett megy, (mivel az növényi olajok 160-180 fok körül forrnának fel, de annyira sosem hevítjük fel őket) és jóízű pörzs-anyagok is keletkeznek, valamint bizonyos cukrok karamellizálódnak, megváltozik az ízük.
Na emiatt tartják sokan kellemesebbnek, ízletesebbnek azokat az ételeket, amikbe a hagymát nem csak fővés közben beleszórják, hanem külön időt fordítanak az egyes alapanyagok dinsztelésére, olajban pirítására.
Arról pedig, hogy az íz és aromaanyagok jórésze illóolaj, és vízben kevésbe, olajban viszont jól oldódik, már sokan írtak, ezt külön taglalni nem szeretném.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!