Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Miért jobb az étel, például...

Miért jobb az étel, például leves, ha olajat tesznek bele?

Figyelt kérdés
Azért kérdezem, mert az anyám leveseinek a teteje mindig tele vannak olajfoltokkal, és elgondolkoztam, minek kell bele egyáltalán olaj.

2017. jún. 19. 13:49
1 2
 1/17 anonim ***** válasza:
84%
Mert ha úgy kezdi, hogy apróra vágott hagyma, vagy rántás, azt nem lehet olaj nélkül kivitelezni.
2017. jún. 19. 14:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/17 anonim ***** válasza:
50%
Ezen én is gondolkoztam már. Én vízen dinsztelem a hagymát. Kicsit tovább tart de a leves ugynolyan ízes lesz. Anyám meg amikor látja megy a falnak. Szerintem régi szokás miatt maradt így.
2017. jún. 19. 14:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/17 anonim ***** válasza:
82%

Vízben főzöd. Zsiradékon sütöd-dinszteled. Nagyon nem lesz ugyanaz a végeredmény, még ha azt gondolod, akkor sem.

Én is falnak mennék...

2017. jún. 19. 14:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/17 anonim ***** válasza:
95%

Mert a zsiradékok hordozzák az ízanyagokat (ezért kell a zsircsökkentett termékekbe egy csomó mesterséges aroma), emellett a vitaminok jó része csak zsiradék jelenlétében tud felszívódni.


Kevés zsiradék éppen ezért fontos az ételkbe, de sok nem kell.

2017. jún. 19. 14:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/17 anonim ***** válasza:
29%

Hármasnál a pont. A vöröshagymára (amit olajon megsütöttek) szoktak még pirospaprikát is tenni (levestől függően persze). Ha meg pl. hús van a levesben, nem is kell alá olajat tenni, a foltok anélkül is megvannak a leves tetején, mert fő ki annyi a húsból. Ha pl. a csirkének a bőrét rajta hagyja az ember, akkor egészen sok zsír is lehet a tetején.


Olajon dinsztelni hagymát tök feleslges, pont úgy fő, mintha simán beletennéd az összes többi zöldséggel együtt, és az íze is olyan lesz.


És még egy: a zsír/olaj nem ellenség a levesben, mert általában zöldségek is kerülnek bele, amikben zsírban oldódó vitaminok is vannak. (Én nem, nem bomlik le minden főzés közben.)

2017. jún. 19. 14:44
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/17 anonim ***** válasza:
88%

Az ilyen levesből úgy szedj magadnak, hogy a merőkanállal mélyen a tál/fazék aljáról szeded a levest, és kissé oldalra billentve emeled ki, ez esetben a legteteje le is folyik róla. Igen-igen kevés olaj marad a felszínen.


Ízlés dolga, de én sem szeretem, ha úszik az olaj a leves tetején!

2017. jún. 19. 15:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/17 Trafó1 ***** válasza:
90%
Vannak zsírban olajban oldódó ízanyagok ha nem oldódik ki nem érzed az ízét.
2017. jún. 19. 15:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/17 anonim ***** válasza:
50%
A kérdés jò,de egyèbként sokkal finomabb,ha van benne olaj,ez igaz más ételekre is.
2017. jún. 19. 15:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/17 anonim ***** válasza:
57%
Nem kell olaj bele. Sokkal jobb az étel, ha zsírral főzik. De abból sem kell annyi, hogy abban ússzon az étel.
2017. jún. 19. 15:52
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/17 anonim ***** válasza:
45%

Nekem az édesanyám egyáltalán nem főz olajjal, helyette zsírral.

Persze bizonyos levesek tetején ugyanúgy ott vannak az "olajfoltok".

Hogy miért? Minden bizonnyal, mert ő is ezt tanulta, így tanult meg főzni.

Emellett számtalan levesnél is megjelenik ez foltosodás. Pl.: Húsleves

Semmi zsírt nem tesz bele, azonban a húsból kifő.


Ilyenkor annyit szoktam tenni, hogy felkeverem a levest egy merőkanállal és pár mp erejéig eltűnik(keveredik), és így szedek magamnak.

2017. jún. 19. 17:00
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!