Miért jobb az étel, például leves, ha olajat tesznek bele?
Vízben főzöd. Zsiradékon sütöd-dinszteled. Nagyon nem lesz ugyanaz a végeredmény, még ha azt gondolod, akkor sem.
Én is falnak mennék...
Mert a zsiradékok hordozzák az ízanyagokat (ezért kell a zsircsökkentett termékekbe egy csomó mesterséges aroma), emellett a vitaminok jó része csak zsiradék jelenlétében tud felszívódni.
Kevés zsiradék éppen ezért fontos az ételkbe, de sok nem kell.
Hármasnál a pont. A vöröshagymára (amit olajon megsütöttek) szoktak még pirospaprikát is tenni (levestől függően persze). Ha meg pl. hús van a levesben, nem is kell alá olajat tenni, a foltok anélkül is megvannak a leves tetején, mert fő ki annyi a húsból. Ha pl. a csirkének a bőrét rajta hagyja az ember, akkor egészen sok zsír is lehet a tetején.
Olajon dinsztelni hagymát tök feleslges, pont úgy fő, mintha simán beletennéd az összes többi zöldséggel együtt, és az íze is olyan lesz.
És még egy: a zsír/olaj nem ellenség a levesben, mert általában zöldségek is kerülnek bele, amikben zsírban oldódó vitaminok is vannak. (Én nem, nem bomlik le minden főzés közben.)
Az ilyen levesből úgy szedj magadnak, hogy a merőkanállal mélyen a tál/fazék aljáról szeded a levest, és kissé oldalra billentve emeled ki, ez esetben a legteteje le is folyik róla. Igen-igen kevés olaj marad a felszínen.
Ízlés dolga, de én sem szeretem, ha úszik az olaj a leves tetején!
Nekem az édesanyám egyáltalán nem főz olajjal, helyette zsírral.
Persze bizonyos levesek tetején ugyanúgy ott vannak az "olajfoltok".
Hogy miért? Minden bizonnyal, mert ő is ezt tanulta, így tanult meg főzni.
Emellett számtalan levesnél is megjelenik ez foltosodás. Pl.: Húsleves
Semmi zsírt nem tesz bele, azonban a húsból kifő.
Ilyenkor annyit szoktam tenni, hogy felkeverem a levest egy merőkanállal és pár mp erejéig eltűnik(keveredik), és így szedek magamnak.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!