Fedővel vagy fedő nélkül főzzek?
Már 4 éve annak, hogy otthonosabban mozgok a konyhában, szívesen csinálom meg az olyan ételeket amiket én is ettem gyerekkoromban, mindent ami magyar!
Mégsem hagy nyugodni a kérdés, hogy pl. a hagymát fedővel vagy fedő nélkül kell dinsztelni a zsírban? Erre nem tér ki a recept, ezért én általában úgy szoktam, hogy nagy lángon elkezdem, pár perc múlva közepes láng majd fedő fakanállal kitámasztva, mégis odaég, van hogy vizes lesz, hogyan kéne ezt?
Sütőben sem tudom néha eldönteni alufóliával betakarjam-e a rakott ételeket, vagy anélkül süssek, viszont akkor finom ropogós lesz.
Tippek tanácsok?
22/L
A nagy láng a baj.A hagymát kis lángon dinsztelem néha megkeverem így soha nem ég le. Én fedőt csak leveseknél használok amugy felesleges nyűgnek érzem😅.
A sütőben pedig mindig minden körülmények között húsoknál rakott cuccnál fóliával indítok aztán később veszem le. Eleinte jártam ugy hogy belül nyers maradt kivűl meg már megpirult. Semmit nem veszitek a fóliával csak magamon segítek. Majd ha levetted majd megpirul kivül az étel.
22L
Én fedő nélkül dimsztelem, ha mondjuk pörköltet készítek, akkor csak akkor fedem le fedővel (akkor is résnyire hagyom) ha már benne a hús és a víz. Az egyenletes láng használatára mindig oda kell figyelni mert a gáz kalóriaértéke elég változó...
24F
Én nagyon másképp csinálom, mint az előző válaszolók :)
A hagymát, ha pirítani kell, akkor nem fedem le, de vannak olyan receptek, amikor a fő alkotóelem gyorsabban fő meg, mint a hagyma (pl. tojáspörkölt, harcsapaprikás, stb), ilyenkor fedő alatt párolom, és gyakran adok hozzá kevés vizet. Sertés- és marhapörköltnél fedő nélkül pirítom a hagymát, mindig a legkisebb lángon, majd fedő alatt főzöm a húst, saját levében, vizet csak akkor öntök rá, és egyszerre csak keveset, ha már nincs alatta.
Ha az a cél, hogy gyorsan felforraljak valamit, akkor fedőt teszek rá, így kevesebb energiát fogyaszt, de például a húslevest, kocsonyát soha nem fedem le, hogy ne forrjon, mert akkor zavaros lesz.
Sütőben: a rakott krumplit, dubarryt, és hasonló ételeket, amibe ugye már minden főtten kerül bele, nem fedem le, mert azt csak össze kell pirítani. Amit nyersen teszek a tepsibe, edénybe, azt lefedem, és felénél, kétharmadánál leveszem a fedőt, fóliát, így pirítom.
Én akkor szoktam lefedni, ha lágy, szinte krémes állagú hagymát szeretnék készíteni (pl. tojásrántotta alá), ilyenkor teljesen takarékon megy alatta a láng.
Nem kevésszer fordult már elő, hogy emiatt fél-háromnegyed óráig dinszteltem a hagymát, de az eredmény magáért beszél.
"mégis odaég"
Mint írták is, a nagy láng miatt ég oda. Fedőre egyébként nincs szükség.
Alufóliával azt kell betakarni, amiről úgy gondolod, hogy nem sülne át megfelelően, viszont ezt simán variálhatod úgy, hogy csak a sütési idő egy részében használod. Így át is sül a vastagabb étel is és ropogós is lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!