Hogyan forr fel a víz gyorsabban? Fedővel vagy fedő nélkül?
Azért kérdeztem, mert én is úgy gondoltam, hogy fedővel gyorsabb, de egy biomérnök tanonc ismerős mondta, hogy egyetemen tesztelték és fedő nélkül se volt lassabb... de majd egyszer kipróbálom.
Utolsó előtti meg remélem most elégedett magával... benyögte a frankót.
Hali! Konkrétan a forráspont nyomásfüggő. Alacsonyabb nyomáson alacsonyabb, magasabb nyomáson magasabb hőmérsékleten kezd forrni. Tehát nem mindig 100 °C-on forr.
Ebben az esetben a helyes válasz a fedő nélkül, hiszen akkor alacsonyabb a nyomás. (Ezen az elven működik a kukta: 100 °C-on sem forr benne a víz).
Ha az a kérdés, hogy a 100 °C-ot mikor éei el hamarabb, akkor pedig fedővel, hiszen nem szökik el annyi hő.
Üdv!
Utolsónak: az a nyomáskülönbség, amit a fedő ellenállása okoz, minimális.
Abba gondoljatok bele, hogy ha fedő van rajta, akkor párolgáshő formájában nem jut ki a hő a rendszerből, hiszen lekondenzál a fedőn és visszacsurog. A kondenzációs hőt leadja a fedőnek, az felhevül, ezáltal a víz kétoldalról, alulról és felülről is kap hőt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!