Miért esik össze a piskótám?
Nekem mindig sikerül.
Csak a forma aljára szabad tenni sütőpapírt,az oldalára nem ! Ha az oldalára is teszel,vagy kikened a formát,akkor nem tud egyenletesen feljönni a tészta.
A sütőt magas hőfokon kell begyújtani,és csak akkor tenni bele a piskótát,ha már forró a sütő. Az alsó rácsra kell tenni,és levenni a hőfokot 200 fokra. A sütő ajtaját egy hurkapálcikával ki kell támasztani,hogy a keletkező gőz eltávozhasson.
Legalább 30 perc a sütési idő,de ha a tészta vastagabb,akkor több is lehet.
A kisült tésztát rácsra (ha nincs,akkor lisztes deszkára) azonnal ki kell borítani, és a sütőpapírt levenni az aljáról.
Sziasztok!
Nekem soha nincs gondom vele. Próbáld meg ezt a recit:
22-23 cm-es kerek tortaformához:
6 tojás, 1,5 dl víz, 35 dkg liszt, pici sütőpor, 35 dkg porcukor.
A tortaforma alját rá szoktam kapcsolni a sütőpapírra, így nem kell vagdosni. Az oldalát ne kend semmivel.
A tojások sárgáját 20 dkg porcukorral fehéredésig vered, ez maximális fokozaton 4-5 perc legalább! Aztán apránként adogatod hozzá a vizet, ezzel is jól kihabosítod. Ha benne van, kiméred a lisztet egy külön tálba és elkevered benne a fél teáskanálnyi sütőport. A lisztet alacsony fokozaton apránként belekevered a tojássárgájás masszába. Ha ez meg van, mosószeres vízzel alaposan zsírmentesre mosd el a habverő villáit, szárítsd meg. Aztán verd fel a tojásfehérjéket. Amikor már keményedik, verd hozzá a maradék (15 dkg) porcukrot is.
Ha kész, óvatosan forgasd a tojáshabot a lisztes masszába, rögtön bele a tortaformába (én az oldalára fel szoktam húzogatni a tésztát, homorú alakot adva a felszínének) és rögtön be a 180 fokra előmelegített sütőbe alsó-felső sütésre. (EZ FONTOS, MERT LÉGKEVERÉS NEM JÓ!!!) 10 perc után vedd le kb. 150 fokra a hőmérsékletet. ÉS NEM PISZKÁLNI! :) 45-50 perc után megnézheted tűpróbával, addig ne nyisd ki az ajtót. Nem lesz semmi baja, nyugi, nem fog megégni, ennyi idő kell neki, hogy jól átsüljön.
Remélem tudtam segíteni! Próbáld ki! Tuti siker! És finom is! :)
Üdv!
Ja, még valami! A sütőt hagyd zárva végig, nem kell kitámasztani, energiapazarlás szerintem.
És még annyi, hogy a középső rácsra szoktam rakni a sütőben. Aztán ha készen van és kikapcsoltam a sütőt, akkor nyitom ki az ajtaját kb 10-20 centire, hogy lassan hüljön, és kb 15 percet hagyom még a sütőben pihenni.
Drukkolok! :) Majd írd meg hogy sikerült! De ha mindent úgy csinálsz, ahogy leírtam, tuti jó lesz!
Előző voltam.
Sokkal gyorsabban készül el, és nem esik vissza.
Tortaformába: 5tojásfehérjét kemény habbá verem, hozzáteszek 5 kanál cukrot ezzel is verem- szép fényesre-
hozzáteszem az 5 sárgáját, ezzel is verem kb l percig.
Ezután óvatosan belekeverek 5 kanál lisztet fakanállal./ késhegynyi sütőport keverek a lisztbe.
Maximum lo percet vesz igénybe és sikerül.
Én ma csináltam piskótatekercset 5 tojásból : )
(( Tortalap sütésekor pedig 6 tojást szoktam felhasználni. ))
10 lépésben leírom én, hogy készítettem ma.:D
1.) Tojásokat szétválasztottam.
2.) A sárgájához hozzátettem a 4,5 kanál cukrot.
3.) A fehérjét a 0,5 kanál cukorral fényesre felvertem.
4.) Mivel a sok cukortól a felvert sárgája megköt kicsit tettem hozzá 2 kanál fehérjét, így fellazult a cukros szerkezete a sárgájának.
5.) A sárgáját, és a fehérjét homogén állagúra kevertem össze.
6.) Majd 5 kanál lisztet kis késhegynyi sütőporral körkörös mozdulatokkal hozzáadagoltam az eddig elkészült masszához.
7.) A krómtepsit kibéleltem sütőpapírral, és belecsurgattam a teljesen sima masszát, kicsit eligazgattam, a tepsit megveregettem, így kijöttek a piskótatésztából a kis levegőbuborékok. : )
8.) Nekünk nincsen légkeverés a sütőnkön, se hőfokszabályzó:D... így az aranyközépút, nagy és a kicsi láng között elkezdtem sütni, a rácsot az első helyre feltettem.:D
9.) Sült vagy 25-30 percig, közben én kinyitottam a sütőt, hogy megnézzem, hogy mennyire piros-e már a teteje, majd kivettem, csináltam én is egy szúrópróbát, tök jó lett.:D
10.) Kivettem, a sütőpapír nagyon szépen lejött a piskótáról, törlőruha segítségével feltekertem, töltelék bele, és kész is. :D
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!