Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Ti hogyan, miből készítetek...

Ti hogyan, miből készítetek otthon növényi "tejet"?

Figyelt kérdés
Tegnap csináltam kókuszból, de nem lett homogén. A hűtőben kiült a tetejére egy habos, zsírosabb réteg. Mit csináljak, hogy ez máskor ne forduljon elő?

2017. márc. 8. 10:44
1 2
 11/13 anonim ***** válasza:
83%

Általában kókusztejet készítek, akár 5 perc alatt megvan nulláról és nem tudom, milyen a bolti, de az enyém nagyon finom és nagyon édes. Évek óta naponta iszom.

Természetes, hogy megdermed a hűtőben a zsírja, ez ilyen. Mindig elő fog fordulni, ahogy a víz is megköt a mélyhűtőben :) Tudom, hogy zavaró így önteni, de ez legyen a legnagyobb bajunk. Berakom a mikróba, megkeverem s újra OK lesz (bár én általában kávéba teszem, egy kis híg rész, egy kis zsír, úgyis elolvad).

Bár valamiért nekem a kókusztej frissen igazán jó... Úgyhogy sosem csinálok nagy mennyiséget, de mit is kezdenék oly sok használt kókusszal? Így is örülhetek, hogy a párom boldogan megeszi sütiben. Kevesebb lesz a maradék, ha darált kókuszreszeléket használok, de a tej közel sem lesz olyan selymes...


A máktej szerintem is poénos, bár én kókusszal keverve szoktam készíteni. Azt is eléggé gyors módon, a fene se vár rá vagy készül neki :P. S azt már általában darált magvakból, a maradék könnyebb felhasználása mián. Mákos sütibe simán belemegy. A máktej jellegzetes ízű s nekem kiválóan passzol kávéhoz és kakaóhoz, a kókusz pedig édesíti.


Egyszer csináltam rizstejet (áztatott rizsből, egyszerűen), kakaóban iható volt, amúgy persze elég hervasztó, hisz nem is zsíros és a nyers gabona származását sem tagadhatja le.

A zabtej nem érdekel, utálom a zabízt.

A szezámtej nem meglepő módon brutálisan keserű, fel nem fogom, miért inná meg bárki is.


A mandulatej természetesen jó cucc, ez is keverhető kókusszal s a maradványa is vonzóbb, még könnyebb elhasználni sütikbe... Bár vegán műsajt is készülhet belőle. Egyszer próbáltam, nem rossz, természetesen egyáltalán nem hasonlít a sajthoz.

2017. márc. 13. 18:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 12/13 anonim ***** válasza:
100%

9-10 vagyok és konkrétan nem értem miért van leértékelve a #11 vagy bármelyik válasz, hiszen a kérdés a saját tapasztalatokra vonatkozik, amit nem lehet elbírálni, ráadásul ő pl. fáradságot nem kímélve tényleg leírta a tapasztalatait azokkal szemben, akik úgy értékelgetnek, hogy tapasztalataik sincsenek, vagy nem részletezik azokat. Ráadásul válasza nem csak kompetens, de tényleg válasz is a kérdés minden pontjára, mert pl. én csak máktejet készítek, a többit csak bolti kiadásban ismerem, így a kókusztej zsíros rétegéről se tudok nyilatkozni.


Egyébként a "gyári" zabtejek általában tényleg eléggé kritikus ízvilágot képviselnek (karöltve a szójatejekkel), de a natumi nekem épp azért jön be, mert valahogy másmilyen ízű. Szójatejből is pont most a kezembe akadt egy kellemes ízű bio kiadás a Lidl-ben. A kókuszt én kerülöm, mert furán reagál rá a gyomrom, mintha egy csavarkulcsot kellene megemésztenem... :)

Szezámtej: biztos megissza valaki, pl. az a réteg, aki azt gondolja, hogy ha valami szörnyű, akkor szükségképpen egészséges is. :D (Találkoztam ilyen képzettársításokkal.)

2017. márc. 14. 11:10
Hasznos számodra ez a válasz?
 13/13 p64 ***** válasza:
100%

Édes máktej egyszerűen

100 g mák

15-20 db száraz datolya

5-6 dl víz

Áztasd be őket este, tedd hűtőbe.

Reggel turmixold le jó alaposan.

Egy olcsó női harisnyán keresztül szűrd le. (ez eltart egy darabig, kicsit fejni kell, ha jó sűrűre csináltad, de reggel az álmos embereknek pont jó lassú időtöltés


KÓKUSZTEJ Ajánlás: Azoknak ajánlom akik híján vannak mindenféle otthoni gépnek. Mennyiség: 0,75-1,25 liter Elkészítési idő: 20-30 perc (plusz 1 óra áztatás) Ára: 200 forint/1 liter (illetve lehet melléktermékként kókuszzsír), de lehet 0 forint/liter, ha egyébként is akartunk valami sütni, ami kókuszos (, mert akkor csak melléktermék a tej, a reszelék ugyanúgy felhasználható) Hozzávalók: - 200 g kókuszreszelék - 1-1,5 liter víz - csipet só - cukor, szirupok ízlés szerint (meg persze felhasználás szerint, ha főzünk vele szükségtelen, ha italként fogyasztjuk, akkor ízlésünk szerint) Elkészítés: 1. A kókuszreszeléket egy nagy tálba öntjük, felöntjük a felforralt vízzel és hagyjuk állni legalább 1 órán át. (Túl sokáig se szabad, mert kiül a tetején a kókusz zsír.) Ekkor lehet édesíteni és mehet bele a csipet só. 2. Botmixereljük, hogy kicsit keveredjen, de ez akár el is hagyható fázis. Nagyon fontos funkciója szerintem nincs, mert a reszelékkel nem tud mit kezdeni a gép. 3. Átszűrjük, átnyomkodjuk gézen/konyharuhán/szűrőn a tárolandó edénybe/üvegbe/kancsóba. Addig kell nyomkodni a reszeléket, amíg a lehető legtöbb tej kijön belőle. (Fenn marad a gézen/szűrőn a kókuszreszelék, így csak 1,5-2 dl-t tudunk egyszerre beledolgozni a tároló kancsóba/üvegbe. Utána mindig egy tálba vagy dobozba ki kell üríteni a reszeléket és jöhet a következő adag reszelékes tej.) 4. Megmaradt kókuszreszeléket félretesszük későbbi felhasználásra, de ez történjen meg 1-2 napon belül. 5. Persze azonnal fogyasztható, de ha későbbiekre félretesszük, akkor kint kell hagyni hűlni pár órát. Ekkor kiül a tetején a kókuszzsír. Ezt le lehet szedni és felhasználni főzésre, sütésre, vagy részarányosan hozzáadni a tejünkhöz, s együtt összemelegíteni őket. (Utóbbi esetben egy zsírosabb tejet kapunk, előbbiben egy light verziót .)


NYERS KESUDIÓ TEJ 1 pohár kesu (natúr) fel pohár vízzel turmixolni, csipet só, evőkanál agave szirup, majd 3,5 pohár víz és mér készen is van!


RIZSTEJ A tejhez kétféle rizst használtam. Az egyik a lehető legócskább minél kevésbé tisztított, a másiknál érdemes valami lágyabb ízű rizst választani. Először a gyengébb minőségű rizst egy kis olajjal és sóval +egy kis szódabikarbónával keverem el. Az egy bögre rizshez kb 2 liter víz mehet. Ezt a lehető legkisebb lángon addig kell főzni, amíg a rizs teljesen szét nem fő. Amikor ez megvan egy konyharuhán vagy harisnyán át kell önteni. A konyharuhán fennmaradt rízst nyomkodjuk át. Utána ezzel a vízzel főzöm a másik rizst, amihez (figyelem, titkos hozzávaló! ) cukrot és egy kevés olajat teszek. Hasonlóan főzöm amíg a rizs meg nem adja magát. Konyharuhán átszűröm, kinyomkodom belőle amit csak lehet. Aztán hagyni kell kihűlni... ha túl sűrű lett (rizs fajtától is függ) akkor még egy kis vízzel és cukorral felteszem főni és utána hagyom kihűlni. Utána érdemes egy üvegben berakni a hűtőbe és hagyni egy kicsit.

2017. nov. 28. 01:45
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!