Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Mi az igazság a hüvelyes...

Mi az igazság a hüvelyes növények áztatásáról?

Figyelt kérdés

"A" elmélet: nem kell áztatni. Mert nem nyerünk számottevő főzési időt, nem szabadulunk igazán a puffadást okozó anyagoktól. Továbbá nem ázik ki ásványi anyag, vitamin és ízanyag.


"B" elmélet: kell áztatni, de az áztatólevet ki kell önteni. Mert jobb a főzési idő. Megszabadulunk enyhén mérgező(!) és puffadást okozó anyagoktól. A mérgező áztatólevet főleg a csicseriborsóra írják, ez csak rá igaz vagy a többire is?


"C" elmélet: kell áztatni, az áztatólevet fel kell használni. Mert jobb a főzési idő. A csicseriborsót nem számítva nincs mérgező anyag, a puffadást okozó anyagtól pedig áztatással nem szabadulunk.



2017. jan. 28. 15:46
 1/3 A kérdező kommentje:

Rostok: Puffadást okoz. Főzés, áztatás nem hatja meg, kell a szervezetnek.


Raffinóz: Nem lehet megemészteni, a bélben megerjed, ettől okoz puffadást. Áztatással és főzéssel nem igazán szabadulhatunk tőle.


Phasin: Enyhén mérgező. Főzésre elbomlik(mennyire?), áztatással kicsi kiázik a növényből, de többsége bennmarad.


Lektin: Ugyanaz igaz rá mint a phasinra.


A földimogyoró is hüvelyes növény amit nem szokás áztatni és főzni. Ebben is van phasin és lektin. Ha engedik boltban árusítani, akkor vagy kevesebb van benn a mérgekből, vagy ezek a mérgek nem is annyira veszélyesek.


Mi igaz a fentiekből?

2017. jan. 28. 16:34
 2/3 anonim ***** válasza:
83%

Túl van ez tolva.


A hüvelyeseket azért áztatod, hogy könnyebben főjenek meg. Nem, a sima, hideg vízben nem ázik ki belőle a vitamin és az ásványi anyagok sem, különben már esőben is kiázna. Szóval ez hülyeség.


Sőt, nem is mérgezők. Az áztatólevet érdemes kiönteni, és tiszta vízben főzni, a gázok miatt. Ennyi. Aki puffad a hüvelyesektől, zöldségektől, annak az emésztőrendszerével, étkezésével inkább gond van, mint magukkal a hüvelyesekkel (átlagmagyar).

2017. jan. 28. 17:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/3 anonim ***** válasza:
100%

A nyers bab mérgező, rendesen megfőzve nem az.

Én áztatom és nem öntöm le a levet. Valamivel könnyebben fő, de ha nem áztatom be, akkor is elkészül, nem gond. De semmibe se kerül beáztatni, ha eszembe jut.

nem hiszem, hogy hideg vízben sokminden kiázna belőle, a zöme benne marad.

A puffadáshoz nem értek, nekem semmi bajom a hüvelyesekkel e téren.

2017. jan. 28. 21:35
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:





Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!