A bolti vagy piaci savanyú káposztáról mi az igazság?
A boltit nem ismerem. Mindig a piacon veszem a savanyú káposztát. Néhány család van a környező falvakban (értsd: Pécshez képest a környező falvakban) nemzedékek óta ezzel foglalkoznak.
- Nem lábbal tapossák, nem is lehetne ekkora mennyiséget lábbal tisztességesen megtaposni :) A készítés a magyar és az eu-s élelmiszeripari és egészségügyi szabványoknak megfelelően készül, ezt szokták náluk ellenőrizni.
- Só az kell bele, a só szívja ki a káposzta levét, enélkül nem tud beindulni az erjedési folyamat. Meg az íze miatt is kell bele a só.
- Cukrot nem tesznek bele. Drága mulatság is lenne, továbbá csak elrontaná.
- Tartósítót sem tesznek bele. Az is csak fölösleges kiadás lenne, mert egy jó savanyúkáposzta nem igényel tartósítót.
- A normális erjedést kivárják, hiszen nem káposztasalátát, hanem savanyú káposztát akarnak vásárolni a vevők. Ha szr lenne a minősége, nem vennék meg. A vevő pontosan látja hogy mit vesz, érzi az illatát is, sőt, még meg is kóstolhatja.
A savanyú káposzta tipikusan az a dolog, amit nem boltban, hanem piacon vesz az ember. A vevők ismerik személyesen az eladókat, az eladók személyesen ismerik a vevőiket. És már a nagyszüleink is az ő nagyszüleiktől vásároltak. Így megy ez, kérem alássan. :)
Az interneten sok recept található.
Az a legjobb, ha saját magunk készítjük el. Én vízzáras cseréphordóban készítem és kézzel nyomkodom. A levét tovább használom cékla, alma stb. savanyítására. Szinte mindent lehet savanyítani /fermentálni/.
Vannak gyors érleléssel készítettek is. Erre úgy jöttem rá, hogy vásároltam, ami nem lett azonnal elfogyasztva. A pincébe, cseréphordóba megpessedt.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!