Kezdőoldal » Ételek, italok » Élelmiszerek » A bolti vagy piaci savanyú...

A bolti vagy piaci savanyú káposztáról mi az igazság?

Figyelt kérdés
Igaz, hogy lábbal tapossák készítéskor? Valamint, mennyire igaz, hogy sóval cukorral kezelik, mert nem várnak a normális erjedéssel és még tartósítót is tesznek hozzá?
2016. dec. 17. 15:24
 1/2 anonim ***** válasza:
100%

A boltit nem ismerem. Mindig a piacon veszem a savanyú káposztát. Néhány család van a környező falvakban (értsd: Pécshez képest a környező falvakban) nemzedékek óta ezzel foglalkoznak.


- Nem lábbal tapossák, nem is lehetne ekkora mennyiséget lábbal tisztességesen megtaposni :) A készítés a magyar és az eu-s élelmiszeripari és egészségügyi szabványoknak megfelelően készül, ezt szokták náluk ellenőrizni.


- Só az kell bele, a só szívja ki a káposzta levét, enélkül nem tud beindulni az erjedési folyamat. Meg az íze miatt is kell bele a só.


- Cukrot nem tesznek bele. Drága mulatság is lenne, továbbá csak elrontaná.


- Tartósítót sem tesznek bele. Az is csak fölösleges kiadás lenne, mert egy jó savanyúkáposzta nem igényel tartósítót.


- A normális erjedést kivárják, hiszen nem káposztasalátát, hanem savanyú káposztát akarnak vásárolni a vevők. Ha szr lenne a minősége, nem vennék meg. A vevő pontosan látja hogy mit vesz, érzi az illatát is, sőt, még meg is kóstolhatja.


A savanyú káposzta tipikusan az a dolog, amit nem boltban, hanem piacon vesz az ember. A vevők ismerik személyesen az eladókat, az eladók személyesen ismerik a vevőiket. És már a nagyszüleink is az ő nagyszüleiktől vásároltak. Így megy ez, kérem alássan. :)

2016. dec. 17. 16:28
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/2 anonim válasza:

Az interneten sok recept található.

Az a legjobb, ha saját magunk készítjük el. Én vízzáras cseréphordóban készítem és kézzel nyomkodom. A levét tovább használom cékla, alma stb. savanyítására. Szinte mindent lehet savanyítani /fermentálni/.

Vannak gyors érleléssel készítettek is. Erre úgy jöttem rá, hogy vásároltam, ami nem lett azonnal elfogyasztva. A pincébe, cseréphordóba megpessedt.

2016. dec. 19. 11:04
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!