Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Valaki adna tippet a vaddisznó...

Valaki adna tippet a vaddisznómáj elkészítéséhez?

Figyelt kérdés

Az egyik ismerősöm adott nekem vaddisznómájat, amit meg is főztem, de olyan kemény lett, mint a kő!


Valaki adna tippet az elkészítéséhez? Esetleg tapasztalatok?


Előre is köszönöm a válaszokat!


2017. jan. 22. 17:59
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
90%

Amit kőkeményre főztél, abból már mást nem tudsz csinálni, mint májkrémet. Arra pedig rengeteg receptet találsz a neten. Én azt csinálnám: Ledarálnám hagymával együtt, vaj, só, bors, majoranna. Ha pörköltnek főzted meg, azt is nyugodtan ledarálhatod, még jobb lesz :-)

Ha arra gondoltál, hogy még van a nyersből, szólj és írok tippeket.

2017. jan. 22. 19:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/11 A kérdező kommentje:

Igen, úgy gondoltam, hogy meg maradt nyers 😉😃

A tippet nagyon megköszönném! 😃😃😃

2017. jan. 22. 19:10
 3/11 anonim ***** válasza:
100%

Nos tehát:

Minden májat el lehet főzni, mindegy milyen állatból van.

Szokták írni a májban áztatást, de semmire nem jó, ha a sütésnél nem figyel oda az ember. alapszabály ugye, hogy a májat nem sózzuk míg főzzük, csak a legvégén. Egyéb trükköket beleszövöm a recept leírásába.

részeges máj a neve. házisertésből tanították, de csináltam már marhából is.

Hozzávalók: bors, pirospaprika, majoranna, liszt, fehérbor, sűrített paradicsom, vaj. No meg a máj :-)

A májszeleteket borsozzuk, majorannázzuk, majd beforgatjuk paprikás lisztbe.

A sütéshez egy öblösebb serpenyőt választunk, hogy majd a szósszal is bővel elférjünk benne, mert ugyanis ez egy szaftos étel lesz, így ha mégis cipőtalpra sikerül, akkor is könnyen fog csúszni.

Felolvasztjuk a vajat a serpenyőben, és belerakjuk a májszeleteket ha már jól felhevült. Na itt jön a trükk a sütéshez: mindkét oldalát hirtelen megkapatjuk, azaz kérgesítjük, így belül jobban megmarad a zamata és a nedvességtartalma a további főzésnél. Ha már piros mindkét oldaluk, ráöntjük a fehérbort, és egy kevés vizet, épp hogy ellepve. Így pároljuk. Szintén a sütési trükk: Időnként beleszúrunk egy hústűt, és ha már nem serken ki vér, akkor kiszedjük egy tálba, elkészítjük a szószt, utána főzzük majd tovább. A megmaradt lébe tesszük a sűrített paradicsomot és valamennyi lisztet, amitől sűrűsödni fog. Forralva kevergetjük, én a hagyományos rugós habverővel szoktam, így csomómentes lesz. Kapaszkodj meg, én kevés cukrot is szoktam bele tenni, mindenbe teszek ami paradicsomos mert kompenzálja a savanykásságát. Ha megvan a sima mártásunk akkor visszahelyezzük bele a májakat, és így főzzük még együtt kis ideig. Ilyenkor érdemes a legnagyobb darabot kivenni, késsel elvágni, és ha nem rózsaszín a közepe, hanem szürkés, már jó is. Legvégén sózzuk, elkeverjük. Én rizzsel szoktam tálalni.

2017. jan. 22. 20:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/11 anonim ***** válasza:
Jaj nem májban áztatást akartam írni, hanem tejben áztatást :-D
2017. jan. 22. 20:07
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/11 A kérdező kommentje:
Nagyon köszönöm!!!
2017. jan. 22. 20:17
 6/11 anonim ***** válasza:
56%

- Szintén ledarálva felhasználhatod töltelék-húsnak is.

- Szintén ledarálva májrizottónak zöldséggel, borsóval, fűszerekkel, sült/rántott húsokhoz

2017. jan. 23. 08:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/11 anonim ***** válasza:

A vaddisznó májat nem ismerem, hogy viselkedik, de gondolom nem nagyban tér el a háziétól. Azt is ritkán használom, mert én is félek a kemény kudarctól.

Ellenben őzmájjal már sokszor készítettem erdeigombás lecsós ragut, az mindig nagyon finomra sikerül.A savas közegben a máj nem lesz kemény, így a fentebb írt boros recept is nagyon finom lehet.Ha gondolod, az erdeigombás lecsós máj részletesebb receptjét szívesen leírom.

2017. jan. 23. 10:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/11 anonim ***** válasza:

Én csak annyit tudok mondani, hogy teljesen legyen átsütve/megfőzve.

Nagymamám mesélte, hogy kb 20 éve volt a környékükön egy baráti társaság, lőttek egy vaddisznót, pörköltet csináltak a májából... Csak féregpeték voltak benne, gondolom szemmel nem volt látható, és nem főzték át jól. Pár nap múlva mind halott volt.

2017. jan. 24. 19:18
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/11 anonim ***** válasza:
26%
Alapból elég rossz alapanyag, pont mint a sertésmáj, ilyen összetaknyolt tokányokba meg resztelt rettenetekbe jó, de különlegeset ne várj tőle.
2017. jan. 24. 23:34
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/11 anonim ***** válasza:

Ma délelőtt összefutottam egy ismerős vérbeli vadásszal. A kérdés kapcsán megkérdeztem, mi a véleménye.

Azt mondta, hogy a vaddisznót (és más vadat is, de most nem azokról van szó )az elejtés után azonnal kizsigerelik, és semmit sem főznek belőle.A vaddisznó ilyen szempontból nagyon veszélyes, mert az élők azonnal felfalják, ha találnak belsőséget. és sajnos a leginkább veszélyes bélféreg hordozó éppen a vaddisznó.

Azt mondta kifejezetten undorító -(12 éven aluliaknak nem ajánlott rész )- amikor kifordítják frissen lőtt vaddisznó belsejét, hemzseg az élő bélférgektől, amik a bélen kívül az összes belső szervet megtámadják, és azokból élnek.

Amikor rákérdeztem, hogy legalább elássák-e, azt mondta nem, mert a következő csorda felfalja,így sajnos egy örökös körforgás a bélférgesség.

Hát, ezek után elment a kedvem egy időre a vadhústól, de legyen ez az én bajom... :/

2017. jan. 25. 12:52
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!