Miért csomósodik, ragacsosodik össze a rizs, ha főzöm?
Már többen is írták, jó bő vízben kell főzni. Amikor erősen forr, akkor szórd bele. Hajlamos leragadni, különösen addig, amíg újra forrni nem kezd, de utána is. Óvatosan kavargasd, ne törjön össze. A hosszú szemű rizs kevésbé hajlamos összeragadni, mint a kerek szemű, de bármit össze lehet ragacsosítani. Miután megfőtt, egy kevés olajjal elkeverem. Nem kell sok, csak kb. 1 evőkanálnyi olaj annyi főtt rizshez, amennyi 2 dl nyersből lesz.
Egy jó kis trükk:
Egy lábasba bele a még nyers rizst, önteni rá egy kevés olajat, annyit, hogy minden szemet beborítson körbe. (NE ellepje, csak bevonja!) Alágyújtani és szorgalmasan kavargatni, amíg nagyon jól átforrósodik (kifehéredik) vagy kissé megpirul. Ahogy szereted (én egy kicsit megpirítom). Előkészítesz kétszer (vagy háromszor, ki mennyire puhán szereti) annyi vizet, amennyi a rizs, és óvatosan ráöntöd. Légy nagyon figyelmes, mert ilyenkor fölcsap a gőz. (Először mindig csak egy pici vizet löttyintek rá, és gyorsan elkapom a kezem. Várok pár pillanatot, és megismétlem akár kétszer is, amíg nem csap föl erősen a gőz és biztonságosan beleönthetem a maradékot.) Ha akarod, ezen a ponton sózhatod, fűszerezheted. Alaposan fölforralod, amikor lobogva forr, egy jól passzoló födővel leborítod, elzárod a gázt (vagy lehúzod a főzőlapról). Kb. 30 percig állni hagyod. Félidőben megkavarhatod, hogy ami a tetején volt, az is jól megpuhuljon. Nálunk így vált be. Fincsi! :)
Ezzel a módszerrel bulgurt és kölest is készíthetsz, meg ami még eszedbe jut!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!