Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » MÉrt nem kel meg a tésztám?

MÉrt nem kel meg a tésztám?

Figyelt kérdés
Lángos tésztát gyúrtam, 80 dkg lisztből. Élesztő kb 4 dkg volt itthon, azt felfuttattam 1 deci tejben. Eddig még csak nagyon kicsit kelt meg a tészta, pedig már másfél óra eltelt. Mi a hiba? Kevés az élesztő? Vagy mit rontotam el? Nem csináltam még sohasem ezelőtt.
2017. jan. 8. 10:49
 1/10 anonim ***** válasza:
Lejárt élesztő, túl hideg/meleg tej, hideg helység
2017. jan. 8. 11:01
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/10 anonim ***** válasza:
Nincs elég meleg. Hogy keleszted? Van kelesztőtálad? Vagy betakartad valamivel?
2017. jan. 8. 11:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/10 A kérdező kommentje:
Letakartam kendővel és betettem a paplan alá.
2017. jan. 8. 11:26
 4/10 anonim ***** válasza:
51%
Két napja jártam úgy, hogy a konvektor mellé tettem a tésztát, de egy óra múlva sem volt sokkal nagyobb. Rátettem a meleg, de nem forró konvektorra, és 10 perc alatt megkelt. Lehet, hogy nálad sincs elég meleg, keress valami melegebb helyet, ahol huzat sem éri.
2017. jan. 8. 11:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/10 anonim ***** válasza:
78%

Most olvasom a válaszodat. A paplan alatt semmivel nincs melegebb, mint a szoba más pontján. A paplan csak arra jó, hogy az amúgy meleg dolgok ne hűljenek ki, pl. forró dunszt.

Tedd a radiátorra, vagy a langyos sütőbe.

2017. jan. 8. 11:29
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/10 anonim ***** válasza:

De hol a paplan? Ha egy hűvös szobában, akkor nem ér semmit.

Én ha nincs elég meleg, de van fűtés, akkor ráteszem a radiátorra.

2017. jan. 8. 11:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/10 anonim ***** válasza:
Tedd be 50 fokos sütőbe.
2017. jan. 8. 12:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/10 anonim ***** válasza:
Az élesztő felfutott rendesen? Amikor beletetted a tálba, nem érte a só? Nem volt túl forró a tej? Az megöli az élesztőgombát. Ha minden stimmel, akkor meg kéne, hogy keljen, hacsak nincs extrém hideg, elvégre még a hűtőben is megkel, csak hosszabb idő alatt. Rakd be langyos sütőbe, de ne csukd rá teljesen az ajtót. Ha úgy sem, akkor az előkészítő fázisban valami rosszul sikerült.
2017. jan. 8. 12:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/10 A kérdező kommentje:
Hú, akkor talán a só a ludas. Tettem bele egy csipettel.
2017. jan. 8. 12:37
 10/10 anonim ***** válasza:
100%

Természetesen nem a só a hibás, ha attól nem kelne meg, nem létezne semmiféle kelt tészta, hiszen mindbe kell só.


A só csak akkor teszi tönkre az élesztőt, ha közvetlenül az élesztőre szórjuk. Ha a liszttel van összekeverve, és úgy van beleöntve a kovász (vagy akár simán belemorzsolva az élesztő) akkor nincs rá rossz hatással.


Dagaszd át a tésztát még egyszer, aztán tedd valami meleg helyre.

2017. jan. 8. 12:53
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!