MÉrt nem kel meg a tésztám?
Figyelt kérdés
Lángos tésztát gyúrtam, 80 dkg lisztből. Élesztő kb 4 dkg volt itthon, azt felfuttattam 1 deci tejben. Eddig még csak nagyon kicsit kelt meg a tészta, pedig már másfél óra eltelt. Mi a hiba? Kevés az élesztő? Vagy mit rontotam el? Nem csináltam még sohasem ezelőtt.2017. jan. 8. 10:49
1/10 anonim válasza:
Lejárt élesztő, túl hideg/meleg tej, hideg helység
2/10 anonim válasza:
Nincs elég meleg. Hogy keleszted? Van kelesztőtálad? Vagy betakartad valamivel?
3/10 A kérdező kommentje:
Letakartam kendővel és betettem a paplan alá.
2017. jan. 8. 11:26
4/10 anonim válasza:
Két napja jártam úgy, hogy a konvektor mellé tettem a tésztát, de egy óra múlva sem volt sokkal nagyobb. Rátettem a meleg, de nem forró konvektorra, és 10 perc alatt megkelt. Lehet, hogy nálad sincs elég meleg, keress valami melegebb helyet, ahol huzat sem éri.
5/10 anonim válasza:
Most olvasom a válaszodat. A paplan alatt semmivel nincs melegebb, mint a szoba más pontján. A paplan csak arra jó, hogy az amúgy meleg dolgok ne hűljenek ki, pl. forró dunszt.
Tedd a radiátorra, vagy a langyos sütőbe.
6/10 anonim válasza:
De hol a paplan? Ha egy hűvös szobában, akkor nem ér semmit.
Én ha nincs elég meleg, de van fűtés, akkor ráteszem a radiátorra.
8/10 anonim válasza:
Az élesztő felfutott rendesen? Amikor beletetted a tálba, nem érte a só? Nem volt túl forró a tej? Az megöli az élesztőgombát. Ha minden stimmel, akkor meg kéne, hogy keljen, hacsak nincs extrém hideg, elvégre még a hűtőben is megkel, csak hosszabb idő alatt. Rakd be langyos sütőbe, de ne csukd rá teljesen az ajtót. Ha úgy sem, akkor az előkészítő fázisban valami rosszul sikerült.
9/10 A kérdező kommentje:
Hú, akkor talán a só a ludas. Tettem bele egy csipettel.
2017. jan. 8. 12:37
10/10 anonim válasza:
Természetesen nem a só a hibás, ha attól nem kelne meg, nem létezne semmiféle kelt tészta, hiszen mindbe kell só.
A só csak akkor teszi tönkre az élesztőt, ha közvetlenül az élesztőre szórjuk. Ha a liszttel van összekeverve, és úgy van beleöntve a kovász (vagy akár simán belemorzsolva az élesztő) akkor nincs rá rossz hatással.
Dagaszd át a tésztát még egyszer, aztán tedd valami meleg helyre.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!