Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Mit ronthatok el főtt tojás...

Mit ronthatok el főtt tojás készítésekor?

Figyelt kérdés

Kérlek ne ítéljetek el, éttermi ételeken nőttem fel, a konyhánk csak dísznek volt, soha egy tojásrántotta nem készült benne... Ennek ellenére engem érdekel a főzés, de egy ilyen egyszerű dolgot, mint a kemény, főtt tojás is képes vagyok elrontani.


Tehát a tojásokat felteszem vízzel együtt főni, majd mikor felforr a víz (jobban bugyborékol), akkor onnantól számítva 10 percig főzöm a tojásokat. Legalábbis így írják az interneten. De mikor megpucolom őket, akkor mindig nagyon tapadnak a héjukhoz, sokszor szinte a fehér rész felét lerántom a héjával. Illetve nem olyan szép tojás formájúak, hanem olyan csapott az aljuk. Szinte le lehet ültetni őket. Ez miért van? Nem főzöm elég ideig, vagy mi? Kérlek segítsetek, el vagyok keseredve, hogy még ez sem megy. :(


2017. jan. 2. 13:07
1 2
 1/16 anonim ***** válasza:
34%
Semmit sem rontasz el. Forgasd őket fővés közben, 7 perc elég. Utána közvetlen hideg vízzel öblítsd le őket hideg vízben. Ha nem friss a tojás, lehet, akkor sem sikerül rendesen lehántani a héját.
2017. jan. 2. 13:14
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/16 anonim ***** válasza:
100%
Azonnal hideg vízbe kell tenni, miután befejezted s főzést
2017. jan. 2. 13:17
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/16 A kérdező kommentje:
A hideg víz meg volt, ezt olvastam a neten. De az tény, hogy nem forgattam a tojásokat. A forró víz mozgatta őket kicsit, azt hittem az elég. De lehet, hogy ez lesz a dolog nyitja. És 7 perc tuti elég? Nem lesz akkor folyósabb a sárgája?
2017. jan. 2. 13:21
 4/16 anonim ***** válasza:
88%

Jól csinálod:)

Én is hideg vizet szoktam engedni rájuk, mielőtt hámozom, van, aki sót is tesz a hűtővízbe, állítólag az még jobb, de én így is szépen le tudom választani a héját.

A csapott vég meg természetes, mert ott légbuborék van a tojásban. A tojás már csak ilyen, nincs mindenhol egyenletesen kitöltve fehérjével:)

2017. jan. 2. 13:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/16 anonim ***** válasza:
88%
A lényeg, hogy főzést követően hideg vízben kell lehűlni hagyni és csak lehűlés után hámozni. Különben a víz gyorsan kipárolog a héjon belüli vékony hártyából, ami meg leszedhetetlenül rátapad a megszilárdult fehérjére.
2017. jan. 2. 13:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/16 anonim ***** válasza:
82%

Nyugi, én még sosem forgattam őket, annál is inkább, mert ha elrepednek, rosszabb esetben "kifolyik" a fehérje, jobb esetben csak simán nem lesz gusztusod megenni, mert a repedésen át elázik. Nem kell azt piszkálni. Anélkül is megfő 7-8 perc alatt, de 10-15 percesen is tökéletes.

Én is hideg vízbe rakom egy időre, de csak azért, hogy hamar lehessen pucolni, ne égesse meg a kezemet.

Arra, hogy szépen lejőjjön a héja, nincs garantált módszer. Állítólag ha friss a toják, akkor jön le.

Én is próbálgattam már főzési időt, hideg vizet, azonnal/később pucolni, gyakorlatilag nincs összefüggés.


Mondjuk óvatosan kell pucolni, rendesen összetörni a héját.

2017. jan. 2. 13:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/16 anonim ***** válasza:
88%

Én úgy csinálom, hogy ahogy megfőtt, rögtön leöntöm róla a forró vizet, és hideget engedek rá.

Így meg tudom pucolni szépen, a vékony hártya (ami a tojás és a héja között van) szépen elengedi, így könnyű leszedni a kemény héjt.


Az alja azért "csapott", mert a tojásban van levegőbuborék.

2017. jan. 2. 13:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/16 anonim válasza:
94%

Nekem a pohárban rázós módszer vált be. Valóban jól működik. A kávéskanalas módszer macerás; az ügyetlenségem lehet az oka, de többször megsértettem a tojás fehérjét.

[link]

https://www.youtube.com/watch?v=8eKXslTBZ7s

2017. jan. 2. 14:27
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/16 anonim ***** válasza:
78%

Én a vízbe szoktam tenni sót. Azt vettem észre, hogy ilyenkor könnyebben lejön a héja.

És próbálom úgy leszedni, hogy a héját és az alatta lévő kis vékony hártyaréteget együtt. Akkor ha egy helyen már így megbontottam, akkor könnyedén jön le, és nem jön le maga a fehérje.

2017. jan. 2. 14:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/16 anonim ***** válasza:
49%

Varázslatosan egyszerű. Felteszed a vizet, egy csipet só bele (semmi értelme ám, csak szokás), ha felforr, utána 8-10 percig főzöd a tojásokat. De ha ott felejted 12 percre, akkor sem történik semmi. Utána rögtön leöntheted a forró vizet, és engedsz tojásokra hideget.

Itt jön a varázslat! Egy vajazókés keményebb végével (tudod, ahol fogod) rákoppintasz a tojásokra, hogy egy kis ponton betörjenek. Ennél a kis törésnél a víz beszivárog, amíg a tojások hűlnek, így a héj magától elválik a tojástól, és gyakorlatilag egyben le lehet szedni. Tádáámmmm! Ennyi az egész. :)

2017. jan. 2. 14:59
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!