Milyen menüsort állítsak össze?
Elöször is ha délutánta jönnek, akkor ne levesezz, hanem készíts kicsi szendvicseket, vagy partifalatkákat. Márcsak azért is, hogy ne kelljen asztalhoz ülni, hanem kötetlenebb módon lehessetek együtt.
Vacsorára sok minden szóbajöhet, a rakott ételek jól elökészíthetök, és akár két vagy többfélét is lehet készíteni. Esetleg egybesült, töltött (tojás, kolbász, zöldségfélék) fasirttal, amit vékony baconba csomagolva sütsz, és tálalás elött csak átforrósítod a sütöben. Ehhez Hasselback krumplit meg többféle párold zödlséget adnék.
Desszertnek valami könnyebbet javaslok, mert ha délután szendvicseznek, pár órával késöbb meg vacsoráznak, akkor egy tömény valami nem feltétlen esik jól.
Én egy gyümölcsrizst készítenék, azt elöre elkészíted, és a hütöben tartod tálalásig.
Reggelire mutatós, és elöre összekészíthetö muffinformában sütött rántotta különféle zöldségekkel, szalonnával, kolbásszal, stb - lehetöleg többfélét, akkor mindenki választhat, hogy mire van kedve. Ehhez friss (vagy sütöben felfrissített) zsömlét, vagy többféle kenyeret, esetleg pirítóst kínálj.
Másnapra vagy újra feltálalod az elözö napi föételt, de ha a fasirttekercset választod, akkor más körítéssel pl sült krumplival és/vagy lehetöleg valamilyen friss salátával tálald.
Desszertnek lehet rétes, esetleg valami egyszerübb krémes süti is, amit szintén elöre le tudsz készíteni. Vagy Gundel-palacsinta - ezt szintén csak felforrósítani kell tálalás elött.
Fogadásukra:
- csészében (és nem tányérban) forró krémlevest, ill. forró gyümölcstea, ez időjárás függő, meglehet jól fog esni, és persze rostos gyümölcslé, akinek a meleg ital nem kell.
- hozzá apró sós-édes süti, (pogácsa, linzer karikák, stb.) pár falat biztosan jól fog esni.
Beszélgetés közben vacsorára megsül a tepsis csirke + esetleg a stefánia. Néha-néha ránézel, és közben a köret valami gyors, egyszerű elkészül. Párolt zöldségek rizzsel, vagy hasonló.
Egy tortát előző nap össze tudsz dobni, a hűtőben megvár.
Másnap reggelire, amit az 1-es válaszoló írt, a frissen sütött muffinok. Szintén teával, gyerekeknek kakaó, stb.
Útra csomagolni akár az előző esti stefániát felszelve, + a pogácsák, apró sütemények. Szerintem arra már külön sütni nem kellene.
2-es vagyok!
Most látom, hogy még másnapra is kell az ebéd.
Akkor viszont vacsorára a stefánia körettel (ennek maradékát tudod felszelve csomagolni nekik útra), és a másnapi ebédhez lehet egy tányér palócleves, (=előre elkészíthető!) és a tepsis csirke körettel.
Ez esetben valóban lehetne pl. egy tepsi almás/meggyes/túrós lepény, ha a tepsis csirkét kivetted a sütőből, ez már utána gyorsan megsül.
Az, hogy levessel várnád őket szerintem is nagyon jó ebben az időben :)
Valami finom krémleves mellé friss, forró baguette szeletekkel vagy pirított kenyérkockákkal tökéletes. Például gorgonzolás-fehérboros burgonyakrémleves, zsályás sütőtökkrémleves, pesztós-mozzarellás bazsalikomkrémleves.
Vacsorára ha olyat szeretnél, ami előre elkészíthető én valamilyen tepsis, pl. rakott ételben gondolkodnék. Például fokhagymás-szerecsendiós-tejszínes rakott brokkoli/karfiol barna rizzsel, sok-sok parmezán sajttal, mellé egy balzsamecetes rukkolsaláta és némi fehérbor :)
A salátát frissen elkészíted, de a rakott ételt akár előző nap is összerakhatod és frissen megsütheted. Akár készíthetsz fele-fele tepsiben brokkolit és karfiolt is.
Vagy pl. spenótos-ricottás cannelloni tekercsek paradicsomos szószban. De akár töltött gombafejeket vagy paradicsomot is előkészíthetsz, mellé saláta meg zelleres krumplipüré mondjuk.
Desszertet nehéz ajánlani úgy, hogy nem tudni mi a főétel, de mondjuk gyümölcsös mascarponekrém vagy csokis-mandulás brownie. Másnap a brownieból csomagolni is lehet, de akár csokis zabkekszet is süthetsz.
Előétel: mindenképpen rájárós ételnek kell lenni, pl mini fasírozott vagy stefánia vagdalt. Mellé francia sali, virsli sali, krumpli sali.
Leves: a húslevessel biztos nem tudsz mellé lőni, ha jól készíted el, teszel bele töltikét is.
Főtt hús: kiszeded külön tányérba a húst és a zöldségeket, mellé csinálsz mondjuk meggyszószt.
Második: egyben sült csirke petrezselymes krumplival, vagy steak burgonyával, vagy sült krumplival mellé rizs, savanyúság.
Étkezések után kávé, kóla, üdítő, chips, rájárós sütemény pedig a kókuszgolyó és a mini pogi.
Ha később még vacsorázni akartok, akkor valami könnyed ételt tudnék ajánlani, pl zöldségekkel, csirkével jól megrakott szendvicseket.
Reggelire baconos-hagymás-tojásrántotta zöldségekkel, friss kenyérrel.
Ebédre: maradék húsleves ill tapasztalatim szerint nem szokott maradni a másodikból, másnapra süss le BBQ szószos csirkeszárnyat vagy csinálj pörköltet házi nokedlivel.
Csomagolni pedig süss zserbót. Édes, lekváros, nem folyik szét, könnyen cipelhető.
Délutánra ne levesezz, semmi értelme.
Készíts salátákat, esetleg kanapékat.
Vacsorára készíts valamilyen raguételt, az előre elkészíthető, akár a körettel a tetején. Ne készíts fasirtat meg egyben fasirtot (stefániát), mert az egyrészt büdös a fokhagyma miatt, másrészt csirkéből sem finom. Pl.c csikrkeragu, a tetején krumplipürével? A tetején gombócokkal? Szeretnék :) Ráadásul akárhányszor melegíthető, vagy egyik alkalommal az egyik, másik alkalommal a másik körettel menne. Így nem lenne teljesen ugyanaz, de neked sem okozna sok munkát.
Desszertnek egy könnyed pohárkrém vagy valamilyen pite, aminek szezonja van, abból tudsz csomagolni is.
Reggelire pedig vagy amerikai palacsinta baconnel, sziruppal és gyümölccsel, vagy muffinformában sült tojás. Kibéleled a mélyedéseket baconnel, beleütsz 1-1 tojást, aztán sütő.
Esetleg egy jó frittata, én ilyenkor azt szoktam. Egyik sem komplikált ügy.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!