Lehet kicsit korai, de mi lesz nálatok karácsonykor a menü?
A kacsa nálunk is biztos már, almás-lilakáposztával, steak krumplival, a másik az aszaltszilvás-sajtos-pulykamelltekercs, harcsapaprikás juhtúrós-kapros galuskával is szóba jöhet szenteste,töltöttkáposzta,
sütik: ropogós sajtos rudacskák, velence szelet (mézestészta, pudingos, meggyes töltelékkel, rajta csokimáz)
Diós habos kocka nagyon édes, de finom ,magas gőzön felvert tojáshabos , csokicsurgatással.
vagy más diósban is gondolkodom, diós pite, diós hókifli , nem töltelékes, hanem belegyúrva van a dió, esetleg diós-habos linzer.
Persze még változhat, ki tudja mi lesz addig még :)
Ugyanaz, mint máskor. Nem szoktunk ünnepekkor "ünnepi menüt" főzni, mivel azokat senki sem szereti a családban. Inkább eszünk salátát vagy spagettit vagy pizzát vagy akármit, amit mindenki szeret, minthogy csináljunk halászlevet, aztán meg öntsük is ki az egészet, mert senki nem hajlandó belőle enni egy falatot sem.
30/N
Ha aranygaluskán gondolkodsz, akkor ehhez mit szólsz:
Írom az iváncsai füstölt kalács receptjét.
Hozzávalók 1 kiló liszt, 25 deka margarint, fél deci olaj, 1 mokkáskanál só 2 evőkanál cukor (ez is bele a tésztába ) , 2 kocka élesztő és kb fél liter tej.
Töltelék:20 deka füstölt kolbász, húsz deka húsos szalonna, 10 deka füstölt sonka.
Az élesztőket 1 púpozott ek. cukorral, másfél deci langyos tejben felfuttatjuk. A margarint langyosra olvasztjuk, hozzáöntjük az étolajat, ezeket a liszttel, a sóval, cukorral összekeverjük.Ezután hozzáöntjük a felfuttatot élesztős tejet.Annyi tej kell még a tésztához, hogy közepes állagú legyen. Jól kidolgozzuk, és letakarva másfél órát kelesztjük.Ha megkelt, a tésztát 4 részre osztjuk.
A szalonnát és a sonkát apró kockákra vágjuk, és kevés vízzel egy edényben a forrástól számítva harminc percig pároljuk. Ekkor beletesszük a szintén apró kockákra vágott kolbászt és együtt pároljuk még 10 percig.
Utána leszűrjük, és megvárjuk míg langyosra hűl. Ekkor egy tésztát 1 cm vastagságúra kinyújtunk, negyedrész tölteléket elosztunk rakta és feltekerjük, mint a kalácsot.A többivel is így járunk el, és a négy rudat tepsibe helyezzük. Sütés előtt még fél órát hagyjuk pihenni. Utána a tetejét vékonyan lekenjük tejjel és lassú tűznél kb 45-50 percig sütjük.
Ez a kalács Iváncsán egy hosszú időkre visszanyúló tradícionális recept,szinte minden háznál sütik.
A recept Tatár Károlynétól származik, megérdemli, hogy a nevét is megemlítsem, mert egy igen finom étek receptjével lehetünk gazdagabbak.
Más: elég rossz kedvvel írtam, ahogy az éjszakai lepontozásokat láttam. Érthetetlen, hogy a jobbnál jobb karácsonyi menüket egyesek bandába tömörülve a földbe döngölik a lelketlen lepontozásukkal.Úgy látszik ebben lelik örömüket, hát ilyenek a lelki szegények...
Én Neked megígértem, és ez nekem fontos volt, hogy meg is írjam, remélem nemcsak Neked, hanem másoknak is tetszeni fog.
Én már kipróbáltam fél adagban, nagyon nagy sikere volt a családban.
Üdv:)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!