Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Miért nem tudok főzni? Miért...

Miért nem tudok főzni? Miért van az, hogy mindent elrontok?

Figyelt kérdés

Az utóbbi időben mindent elrontok pedig próbálok megtanulni főzni, hogy mire 6 hónap múlva megszületik a babám, tudjak jól főzni. De mostanában szinte minden a macskáknak megy... legutóbb tökfőzeléket csináltam. Azt olvastam a receptben, hogy pici ecetet kell bele rakni mikor fő én beleraktam pici ecetet. Utána akárhogy ízesítettem, ecetes maradt. A lencsefőzelék kuka lett, mert kihagytam belőle a hagymát, a fokhagymát, és ecetes íze volt. Másnap lesütöttem a csülköt hagymás krumplival, de nem raktam bele vizet, meg nem fóliáztam le. A rakott krumpliból kifelejtettem a tojást, nem főztem meg elég jól a krumplit, és kizsíroztam az alját amitől paprikás krumpli jellege lett ami jelen esetben nem lábasban hanem tepsiben sült... -.- Suliba menet vettem két hambit hogy jóllakjak. Gyrost csináltam, legutóbb páromnak vittem be a rendőrségre vacsit mert éjszakás volt, gyros tálat, baromi jól sikeredett, megnyalta a tíz ujját. De ez... a tzatziki öntetet só helyett cukroztam -.- Ráadásul azt már nem is mondom, hogy a gyros alapba volt egy pác és volt egy öntet szerintem a fokhagymás öntettel pácoltam be a húst. -.-Tegnap almás pitét sütöttem, leírtam magamnak, hogy 25 dkg vaj kell, fél kgt raktam bele, 50 dkg liszt kell, és csodálkoztam, hogy miért nem áll össze a tésztám. Párom kiköpte, mikor megkóstolta. Ma fanta szeletet akartam sütni, hogy holnap jön hozzánk párom haverja bográcsozni, de a tészta kuka lett. Párom akármit csinál, isteni. Tegnap tárkonyos-tejszínes gombalevest csinált vacsira szemre, múltkor toroskáposztát, hogy nálunk volt barátnőm. Mindent meg tud csinálni a pörkölttől a sütiig mindent. Azt mondja, imádja a bénázásomat látni, meg hogy próbálkozom, de engem már zavar, hogy az utóbbi időben mindent elrontok. Pörköltet azt már tudok csinálni de hát nem ehetünk minden nap pörit? Ráadásul nem először sütöttem csináltam már muffint, máglyarakást, almásat, zserbót és azok finomak lettek. Szóval nem értem. Miért vagyok ilyen bamba? Mindig úgy akarok főzni, mint nagymamám és mindig elsírom magam, ha nem lett olyan az íze, mint az ő pörijének vagy akármilyének (hormonok).

22L


2016. okt. 29. 19:15
1 2
 1/13 anonim ***** válasza:
100%

Te is leírtad, hogy melyik ételt hol rontottad el. Legközelebb ezt már nem fogod elkövetni. :)

Ha a párod jól főz, legközelebb kérd meg, hogy tanítson egy kicsit. Jó móka is lehet.

A recepteket tényleg nem árt pontosan követni, nem véletlenül adják meg a mennyiségeket. Most a hormonok miatt vagy szerintem ilyen szétszórt. Lehet, hogy nem ez a legjobb időszak, hogy elkezdj kísérletezni.

Gondolj bele, még van időd bőven, amíg a baba is azt eszi, amit ti, annyi idő alatt profi szakács leszel. Először a legbonyolultabb étel, amit kaphat, az a tejpép, meg a reszelt alma. Egy évesen sem ehet még mindent.


Kezdd kicsiben: mondjuk először egy túrós tészta pirított szalonnával a tetején. Remek hétköznapi ebéd. :) És apránként haladj a nehezebb kaják felé.

Azt már te is tapasztaltad, hogy bele tenni még lehet fűszert, kivenni már nem. Előbb mindig csak picit tegyél mindenből, és ha kevesled, akkor még egy picit. Egy idő után el fogod találni azokat az ízeket, amiket a nagymamádtól megszoktál.

Nekem régen nagyon sokat segítettek a videós receptek, de tíz éve még nem volt ennyi a neten, mint most. :)

2016. okt. 29. 19:24
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/13 anonim ***** válasza:
100%

Elöször is keress rendes receptet ahhoz, amit fözni akarsz, nyomtasd ki (vagy írd le) és tartsd magadnál a konyhában fözés közben.

Elsö lépésként készíts ki mindent elöre, ami kell az ételhez, és figyelj, hoyg ne hagyj ki belöle semmit.


De ahogy a kérdésedet olvasom, a legtöbb probléma az, hogy nem odafigyelve dolgozol, kapkodsz, összecsapod a fözést.

2016. okt. 29. 19:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/13 anonim ***** válasza:
100%

mindenekelőtt, én nagyon értékelem, hogy megszeretnél tanulni! :)

én is így voltam, aztán csináltam egy nagyon egyszerű dolgot a receptekkel.. minden utasítást külön sorba raktam word-ben, így haladva végig. nem felejtettem ki a dolgokat, de tudtam mit kell, odafigyeltem mindig, nehéz volt. kitartást, menni fog, és sok boldogságot a kicsihez! :)

2016. okt. 29. 19:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/13 A kérdező kommentje:
Igen, néha valóban kapkodok, mert közben takarítanom kell, meg vizsgálatokra is járunk. Az elmúlt két hétben csak hétvégén pihentünk: hétfőtől péntekig csak este értünk haza, olyankor már takarítani sem volt erőnk, főzni meg valami nagyon egyszerűt szerettünk volna nagyon gyorsan. Az a baj, és ezt már a páromnak is mondtam, hogy neki is meg nagymamámnak is szeretnék megfelelni. Ma nagymamám totál kiakadt, hogy már odaadta az összes receptkönyvet, az összes újságot, amije volt, elmagyarázta százszor, mit hogyan kell és mindig azzal megyek hozzá, hogy a macskáknak ment a kaja. Anya azt mondta, miért nem nézem, ahogy főz. Múltkor átjöttem, megtanította a pöri receptjét (legközelebb kipróbáltam és olyan lett az íze, mint az övé), a húslevesét (hogy milyen húsból kell főzni, hogy a húsról előbb külön le kell forrázni a véres cuclit, hogy forró, lobogó vízben könnyebb kiolvasztani is meg a habot leszedni róla stb), meg a töltikének a receptjét és a zöldbabét. Anya azt mondta, járjak át, nézzem, hogy csinálja, de nem jöhetek minden nap. Arra gondoltam, talán amikor párom nappalos, néha néha, ha olyat főz, átjövök. De nem jöhetek mindig. Kiírom a receptet, kipipálom mi van meg, kikészítem, összedobom ma is így csináltam a sütit és kőkemény lett. Laci bácsit nézek, ízőrzőket, Nigellát, mindig a paprika tvt, street kitchent, elképzelem, milyen lesz az étel és kb egy kalap szarral egyenlő a végén. Nagymamám azt mondta, pocsékolok. Ha szegények lennénk, hagynám, hogy a párom főzzön és nem pocsékolnék. De néha megengedhetem a pocséklást, hogy kukába menjen egy túró vagy akármi különben sose tanulom meg. Az a baj, hogy amit meg tudok csinálni azt jól csinálom, de mostanában még azt se...lehet, hogy a hormonok miatt nem sikerül semmi? Múltkor leültem sírni, hogy párom biztos el fog hagyni emiatt, de ő csak mosolygott. Bár az almás pitémre azt mondta, hogy az ő gyomra se bír ki mindent.
2016. okt. 29. 19:58
 5/13 anonim ***** válasza:
82%
Többet ér, ha megveszed Horváth Ilona szakácskönyvét. Abban minden főzési tanácsot megtalálsz. A TV-ben legtöbbször ostobaságokat írnak.
2016. okt. 29. 20:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/13 anonim ***** válasza:
Gyakorlatlan ember vegye elő a szakácskönyvet, hogy ne feledjen ki semmi szükséges hozzávalót. Fűszerezni legjobb utólag, ill. a szükségesnél, javasoltnál kevesebbet kell előbb beletenni, mert azon még lehet segíteni. A gyakorlat nem hagyható ki a dologból, mert a legtöbb szakácskönyv sajnos sokszor nem magyarázza el a miérteket. Annyiban valóban ne a te hibád a rontás, hogy én még egyetlen olyan szakácskönyvvel sem találkoztam, amelyik "tudományos konyhatechnológia" alapján magyarázta volna el a tudnivalókat, mert vannak emberek, akik csak akkor értik meg a dolgokat, ha elmagyarázzák nekik az (oksági) összefüggéseket is. Persze valószínűleg a te számodra nem volt eddig annyira fontos a főzés és az evés, hogy elraktározódott volna benned az étel állaga, aromája, a vele szemben támasztott kívánalom stb.
2016. okt. 29. 20:16
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/13 Noblesse Oblige ***** válasza:
60%

A főzés olyan mint a biciklizés. Először az istenért nem tudsz megállni két keréken. Mindig feldőlsz, de minden menet után, egyre jobban ráérzel... és a végén már gurulsz is!


Amúgy én is 20 évesen kezdtem főzni a kolesz konyhájában. Először pontról pontra mentem, egy baromi egyszerű receptet követve. Nem lett jó. Aztán megint kinéztem egy másik receptet, és az már ehető volt, de nem az amit vártam. Így szoktam rá arra, hogy a receptet csak mint írányelv veszem figyelembe, de sokszor kísérletezek. És a rutin meghozta a várt sikert.

De a mai napig is van olyan étel amibe beletörik a bicskám. Pl piskótát az istenér nem tudok csinálni!

2016. okt. 29. 23:05
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/13 anonim ***** válasza:
100%

Gyakorlat teszi a mestert. Senki nem születik mesterszakácsnak. A főzéshez sok szeretet kell és még több türelem. Ne kapkodj, mindent készíts elő, és mindent ellenőrizz mielőtt neki fogsz a főzni.

A nagymamád biztosan segít, ha valamiben elbizonytalanodsz, ne szégyelj kérdezni, kérj telefonos segítséget.

A Horváth Ilona szakácskönyv nagyon jó, kezdő háziasszonyok is könnyen tudják használni, én mind a 3 lányunknak adtam, amikor külön költöztek.

Ne sürgesd az időt, megtanulhatsz főzni a gyerek mellett is, a nagymamád is minimum 40 éve gyakorol,azért sikerül neki minden.

2016. okt. 29. 23:26
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/13 anonim ***** válasza:
1%
Mekkora szerencsétlen vagy, te jó ég.
2016. okt. 29. 23:33
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/13 anonim ***** válasza:
69%

Kifogás, kifogás. Ha sietni kell, akkor keress rövidebb receptet. Bugyután, kapkodva NEM lesz jó soha. Egyszerűen ne ilyen szeles, ide kapok és oda kapok módon csináld, hanem józan ésszel, figyelmesen.


Ezt most meg kell tanulnod, mindenre, mert ha megszületik a gyerek, akkor nem lesz meg az a luxusod, hogy ilyen ügyetlenkedő csitri módra nem ott jár az eszed és rosszul pelenkázod be, vagy ábrándozás, meg kapkodás közben nem jól fürdeted meg.


Lelkileg és szellemileg fel kéne nőni kicsit. Nem rosszból mondom, de tényleg. Én most szakmai gyakorlaton vagyok egy hozzád hasonló lánnyal. Nem lehet a végtelenséggel ezzel a szerencsétlen kislány műsorral lavírozni.


A főzésnél tényleg csak az van, hogy ha te főzöl, akkor ne mással foglalkozz, meg álmodoz, meg kapkodj, meg hadonássz, hanem céltudoatosan, intelligensen, odafigyelve csináld. Értő olvasás, magad ellenőrzése, pontos mérés, előkészülés.

Hogy lehet a sót, meg a cukrot összekeverni századik hibaként? Ha tudod, hogy szeles vagy, akkor miért nem nézed meg a dolgokat? Miért nem ellenőrzöd magad?


Nem lehet, hogy te kicsit... belekényelmeseftél ebbe a szerepbe? Nem vagy természetesen túl ügyes, de pár kis baki után lehet, hogy kicsit... rá is játszol a dolgokra, hogy ne érezd annyira cikinek, mert "hihi, én ilyen vagyok"? Az ismerősöm ilyen. A kudarcok ellen ezzel védekezik, hogy meg sem próbálja igazán. .

2016. okt. 30. 00:49
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!