Szeretek sütni, mégse tudok. Adjam fel?
Már évek óta probálkozok mégse sikerül soha semmi. Más egyszerű háziasszony olyan szép süteményeket tud csinálni..
még egy egyszerű nyamvadt palacsintát se tudok csinálni.
PL.: 20 dkg finomliszt, 2 darab tojás, 3 dl tej, 2 dl szénsavas ásványvíz, 1/2 dl étolaj, 1 csipet só
Ezt probáltam de sztem tul sok a folyadék.
piskotám nem sül meg közepe folyos, stb.. még sorolhatnám. Minden egyes alkalom után azt mondom h soha többé nem sütök,pedig az elején örömmel álltam neki.
Nem tanultam szinte senkitől csak a netről (nosalty leginkább) nézek recepteket.
Ne add fel, próbálgass, a recept se szentírás. Palacsintatésztát hagyni kell állni, miután összekeverted, hogy sűrűsödjön, de ha hígnak érzed, nyugodtan keverj bele még egy kis lisztet. A sütőn nagyon sok múlik, légkeverésesben a legkönnyebb sütni. Vastag sütiknél, piskótánál előfordul, hogy hamar pirul a teteje, a közepe meg még nyers, én ilyenkor teszek rá sütőpapírt.
Próbálkozz pl. kelt tésztákkal (bukta, kakaós/fahéjas csiga, aranygaluska), ezeket könnyű elkészíteni. Ha túl erős a felső sütés, félidőben takard le fehér papírral a tepsit, amikor majdnem kész, egy fél deci vaníliáscukros forró tejjel öntözd meg a sütit, és még öt-tíz percig süsd, isteni lesz.
Palacsintába szvsz elég 1 tojás is, az olajat is sokallom, én nem mérem a tejet. Amíg össze nem áll keverhetőre (nokedli sűrűség), addig tejet öntök hozzá, onnan szódavizet. Az a baj, h nehéz meghatározni, mi a jó állag. A palacsintasütőben folyjon annyira, hogy forgatva elterüljön, de ne mint a víz. Csináld picit sűrűbbre, aztán még tehetsz hozzá vizet, ha nem jó. 1 kis merőkanállal elég egy palacsintához.
A piskótánál vedd kicsit lejjebb a sütőt, és teríts sütőpapaírt a tészta tetejére, ha túl gyorsan sül. Nekem gázsütőben kb. 35 perc kell, és mindenképp nézd meg tűvel, de fogpiszkáló is jó, h megsült-e a közepe.
Szívesen segítek, ha kell, írj privit.
Próbálj ki több receptet, amit mások is ajánlanak, mert bevált!
Illetve sütiknél is kezdd az egyszerűekkel, pl. muffin. Összekevered, beleadagolod a formába, és megsütöd. És rengeteg változata van. Vagy ha feltétlenül sütit akarsz készíteni, próbálkozhatsz kész piskótalapokkal is.
A sütési időt, a hőfokot, és azt, hogy lent vagy fent sütöd, azt ki kell tapasztalni, és leginkább a sütőtől függ. Most én se csinálok semmit, mert ez a r... k... k..sz...t...g.... sütő egyszerűen nem jó. Alulról éget, fent nyers marad, ha alufóliát teszek bele, akkor a linzer se sül meg egy óra alatt se. Így most épp gáztűzhelyre gyűjtök. :)
Addig csinálok sütés nélküli édességeket: keksztekercs, túrós Raffaello, stb.
Vegyél egy Horváth Ilona szakácskönyvet, én is abból tanultam sütni is, nemcsak főzni. Ne add fel.
Ha túl híg a palacsintatészta, akkor várj vele, fél órán belül sűrűbb lesz, szénsavas víz helyett és menteset használok.
Neten elég sok olyan recept van, ami nekem sem sikerült.
Szerintem minden a recepten múlik, ha azt pontosan követed, akkor jó lesz.
Ezért én azt ajánlom, hogy mások által kipróbált recepteket próbálj ki. Pl. családban, amiket szoktatok csinálni sütiket. Az is segíthet, ha először nem egyedül csinálod, hanem azzal, akitől a recept van, és akkor tud szólni, ha valamit rosszul csinálsz.
Hu, nagyon köszönöm h ennyien irtatok. Sajnos anyum nem tud sütni, amit tudok azt a kicsit nem is akarja megtanulni, mondtam neki ha lesz unoka akkor neki is kéne sütni,dehát nem igazán hajlik rá. Mamáim nem élnek,sajnos tőlük sem tanultam sütni.
1-es. Buktát sütöttem már az nagyon finom lett, és kakós csigát is ami szintén izlett a páromnak,de ezek egyszerűk. Muffin is az lenne de sajna az se sikerült még egy egyzserű kakaós muffin,na meg főleg rá az öntet az vmi borzadalom...
70%ban ki kell dobni amit sütni. A bolti piskotalap csalás,és nem is olyan finom, olyat akarok sütni mint a nagyik.
Hu, ez a Horváth Ilona szakácskönyv jó ötlet. Mondjuk pont anyunak adtam,mert neki nincs internete,és gondoltam neki nagyobb szüksége van rá. :)
Hu,akkor a nosaltys receptek rosszak? De alattuk van a sok vélemény az alapján el lehet dönteni. Sztem.
Köszönöm hogy segítetek és biztattok, elvégre nem szabad feladni mert egyrészt ezzel is lehet megfogni egy férfit, meg a gyerekeknek is (ha lesz) muszáj sütni, elvégre nem lehet nekik bolti szutykokat adni(ki tudja mi van benne..)
És ha nagyobb lenne a gyerekem tanitám, csak először nekem is meg kell. :)
Jó érzés h veletek meg tudom beszélni,mert anyumnak hiába beszélek ilyenekről, ő lezárja annyival h nem tud..
Ne add fel :) Én ösztönösen jól főzök gyermekkoromtól, elsőre simán ment szinte minden, de sütni... Azt látványosan elrontottam. Hanyagoltam is sok évig, de aztán újrakezdtem, s fene tudja, most megy. Nem hiszem, hogy ne lehetne megtanulni, de olyan van, hogy rögös az út.
A palacsinta pont nem a legkönnyebb. Ha híg, akkor tegyél bele kevesebb folyadékot, az se baj, ha vastag palacsintáid lesznek eleinte. Legalább nem tart egy óráig kisütni elegendőt (6 palacsinta a minimumom és az enyémek nem is olyan kis lightosak, fél tojást tartalmaznak darabonként. már anyám is nagyon tojásos palacsintákat sütött, én meg pláne).
A piskótát még a gyakorlott sütő anyám is elrontotta nagyritkán, egyeseknek az sem olyan egyszerű. Számomra elronthatatlan, de az enyémek nem vastagok, jól átsülnek s persze vannak sütők is, amikkel rémálom sütni...
A nosaltyt én is szeretem, nekem eddig bevált, mindig megnézem a hozzászólásokat, ott könnyen előjönnek a hibák... Igaz, én most már egy rossz (arányok, állag, mert az ízét nem tudom előre) recepten is látom, hogy ez nem fog működni... S nem sütök olyan sok éve. Tuti belejössz, ha egyszer van motivációd, az sokat jelent.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!