Tükörtojást hogy kell sütni, hogy ne maradjon nyers és ne égjen el?
Lehet, hogy le leszek pontozva, de azért elmondom.
A lehető legkisebb lángon kell sütni, és már az elején le kell fedni a serpenyőt. Időigényesebb a nagy lángon való sütésnél, de az eredmény tökéletes. Nem ég oda, a teteje sem marad nyers, a sárgája folyós marad, hmmm
1. kevés olajat tettél alá;
2. túl nagy lángon sütötted;
3. tükörtojást nem forgatjuk, és a sárgája "remegősre" süljön;
Az elsönek sokban igaza van.
A felmelegített (kevés) olajba tedd a tojás(okat) és a legalacsonyabb fokozaton süsd.
Ha azt akarod, hogy a sárgája sárga maradjon, akkor ne takard le, mert fedö alatt a sárgáján is képzödik egy fehér réteg, ha nem takarod le, akkor a teteje sa´rga marad.
Ha rövidebb ideig sütöd, akkor marad a sárgája fél-lágy, ha rovább, akkor egészen megsül.
Én is kislángon sütöm fedő alatt. igaz nem lesz igazi "tükör", mert a fehérje rámegy a sárgájára, de pont jóra tudom így sütni.
Persze ízlés dolga, hogy a sárgáját ki milyen lágyan szereti, de ezt lehet figyelni, szóval nem nehéz.
Akkor raktam bele, amikor már felmelegedett az olaj. Akkor az volt a baj, hogy nem vettem le a lángot. Anya ki szokta böködni a sárgját is és meg szoktafordítani, ezért kérdeztem.
De akkor legközelebb okosabb leszek.
Van, aki szereti a "kétszersült" tükörtojást, amikor megfordítják és a másik oldalát is megsütik - ilyenkor elözöleg addig kell (az elsö meg a harmadik válaszoló módszere szerint) sütni, amíg a sárgája is kemény lesz, akkor óvatosan alányúlva hirtelen átfordítani és a másik oldalt is kicsit megsütni.
A 2. válaszolónak meg pár dologban nincs igaza:
A tükörtojás alá nem kell sok olaj, elég éppen csak kikenni a serpenyö alját.
Az meg, hogy a sárgája folyik, remegös vagy kemény, egyéni ízlés kérdése és betonba öntött szabály!
Ha kevés olajon sütöd, és nem akarod, hogy a fehérje kocsonyás legyen, akkor meg kell fordítani.
Sok olajban kicsit könnyebb, akkor lehet rá locsolni, ahogy feljebb írták, viszont akkor a sárgája folyós marad.
Ha a sárgáját is keményen szereted, akkor mindenképp érdemes megfordítani.
Én viszonylag nagy lángon sütöm, amikor már kezd pirulni a széle, akkor néhány másodpercre megfordítom, hogy a fehérje a másik oldalon épphogy megszilárduljon. Aztán gyorsan ki is veszem. Így a széle ropogós, a sárgája pedig jó folyós, én így szeretem.
Hát csinálhatod úgy is, hogy megfordítod, meg úgy is, ahogy az első írta, hogy alacsony fokozaton lefedve lassan.
Ha nem megy, akkor keverd össze a cuccot egy fakanállal, és kapsz egy rántottát.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!