Pörkölt receptjét mivel tehetem finomabbá?
Ugye csülökhús kockára vágva.
Dinsztelt hagymába bele.
Pirospaprikás, borsos, erőspaprikás.
Általában így kérik hogy csináljam.
Különleges ízlésem van szeretem ha valami túlfűszeres.
Szeretném ezúttal kuktában csinálni, valamint kipróbálnám vörösborral, kömény, oregano, majoranna,
És keresem mi lenne még jó bele.
Az indiai pörkölt /vindaloo/ garam massala-val készül.
Koriander,babérlevél, zöld kardamom mag,chili, fahéj, szegfűbors, gyömbérpor, feketebors, rómaikömény, kurkumapor, lepkeszegmag,fekete kardamom van benne.
Fahéjat én is teszek (épp csak leheletnyit, ami még nem érződik ki) - tompítja a hagyma okozta savasságot.
Amúúúúgy meg van az úgynevezett pecsenye íz, amit egy fűszer sem képes kiadni. Ezt a pecsenye ízt a kb 130-135 fokon való hő adja ki. Pont úgy pecsenyésedik a hús, mint ahogy a cukor karamellizálódik. A régi kemencék , sparherdek hőingadozása miatt ez az így legtöbbször spontán kialakult - szaktudás nélkül is- ezért szeretik sokat, az úgynevezett hagyományos ételeket. Mai modern sütő berendezéssel si előállítható ha sütöben sütjük pecsenyésre a húst. Pörköltel is megoldható. Az elektromos sütőt kb 150 fokra állítjuk, mert a húsnak kell 130 fok körülinek lenni. Előhozgató úgy is ha magasabbra állítjuk, de akkor többször vissza kell hűteni locsolgatással. Minél többször sütjük túl és hűtjük vissza, annál erősebb lesz a pecsenye íz. (nyilván egy ésszerű határon belül) Több órás elfoglaltság, viszont utánozhatatlan (fűszerekkel nem előhozható) íz alakul ki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!