Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Pörkölt készítése közben van...

Pörkölt készítése közben van értelme hagyni hogy elfőjön a hús által kiengedett lét mielőtt felöntöm vízzel és hagyom főni?

Figyelt kérdés
Sertés combból készítek pörköltöt. Lehetőleg ne 1 szavas választ, illetve jöhet egyéb pörkölt főzéssel kapcsolatos tanács is. Köszönöm előre is

2016. szept. 19. 23:46
 1/9 anonim ***** válasza:
26%

Nincs.

Elfőzni a pörköltalap eresztette levet kell, azért, hogy a hús pörkölődjön és ne főjön. Ez a pörkölt lényege. Sok, nagyon apróra vágott hagymát kell sárgára dinsztelni, erre rátenni az összevágott húst, és sózás nélkül addig forgatni a hagymás zsiradékon, amíg ki nem fehéredik minden oldalán, és egy kicsit pirul is. Ezután kell meghinteni pirospaprikával, gyorsan átkeverni és kevés vízzel felengedni, nehogy megégjen és keserű legyen a paprika. Utána só, fűszerek, hámozott paradicsom, esetleg kicsutkázott étkezési vagy csípős paprika (a végén ki lehet dobni.) Fedő alatt, kis lángon kell tovább párolni, a sótól, paradicsomtól általában ereszt elég levet, ha muszáj, lehet pótolni (én kizárólag vörösborral főzök pörköltet, de vízzel is jó:-)). Nem kell, hogy teljesen ellepje a folyadék ( többször meg kell keverni párolás közben, hogy egyenletesen puhuljon a hús.)

Van, aki a pörköltalapba beleteszi a paradicsomot, összevágott paprikát is, vagy eleve lecsót kever bele, de az nem az igazi pörkölt.

2016. szept. 20. 01:39
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/9 anonim ***** válasza:
61%

Én először szalmasárgára sütöm a hagymát, majd egy kis sóval , pici vízzel pépesre főzöm. 1 kiló húsra két közepes, kb 20 dkg hagymát számolok.

A krémes hagymára teszem a húst, jól átkeverem és fedő alatt hagyom, hogy kiadja a levét. Ebben párolódik, és hagyom, hogy visszasüljön a zsírjára. lehúzom és ekkor teszem rá a pirospaprikát, és felöntöm annyi vízzel (ha van hús,-csont alaplével ) amennyi ellepi és kényelmesen van benne a hús.

Utána fűszerezem még egy kis őrölt köménnyel, kis borssal, ha kell még sóval.

fedő alatt csendesen főzöm, többször is átkeverve, és, ha szükséges a folyadékot apránként pótolva.

1-1 szem hámozott paradicsomot és apróra vágott paprikát teszek bele a fűszerezés közben, de nem mindig.

Nekem akkor jó, a szaft sűrű mártásként vonja be a húst, nem lötyögő léből áll.

A fűszerezés természetesen egyéni ízlés dolga, van , aki egyéb fűszereket is tesz bele pl fokhagymát is.

Én borral nem főzök pörköltet, mert nem szeretjük a bor ízét, de ez is nyilván ízlés dolga.

2016. szept. 20. 06:56
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/9 anonim ***** válasza:
18%

NEM kell sok hagyma, mert attól csak édes lesz a pörkölt és ég a gyomrod.

Zsíron és nem olajon kell a hagymát megdinsztelni, rá a pirospaprika, majd a hús. A húst addig kell kevergetve főzni, mig kifehéredik, majd sózni, borsozni, és fedő alatt addig párolni, míg a levét elfőtte. Ezután mindig kevés meleg vizet önteni alá, amíg megfől. Így nem leve, hanem szaftja lesz.

2016. szept. 20. 07:58
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/9 anonim ***** válasza:
0%
2-es, 3-as, nálatok se ennék pörköltet, pontosabban főtthagymás tokányt, ill. égetett paprikást.:D
2016. szept. 20. 08:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/9 anonim ***** válasza:
46%
Pörköltbe nem kell sajnálni a hagymát, még fokhagyma is mehet bele, én zöldpaprikát és egy kis paradicsomot is teszek alá. nem volt rá még panasz. A szaftot a zöldségek adják neki. A papika nem ég meg, ha nem vagy hülye, és nem égeted oda. Le kell venni a tűzről, mielőtt beleteszed, elkeverni, hogy feloldódjék, és utána egy kis vízzel felhígítani.
2016. szept. 20. 09:03
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/9 anonim ***** válasza:
66%

63 %-os, ha olvasni tudnál, észrevetted volna, hogy először sütöm a hagymát...az elfőzése pedig arra jó, hogy ne úszkáljanak hagymadarabok a pörköltszaftban, hanem homogén, mártásszerű legyen.

Amúgy eszembe sem jutna téged megkínálni...

2016. szept. 20. 10:00
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/9 A kérdező kommentje:
Köszönöm a válaszokat! A hús párolása vagyy enyhe megsütése mennyire fontos? Csakmert mikor próbálom a húst párolni, nagyon könnyen letapad a hagymás-pirospaprikás alap.
2016. szept. 20. 14:00
 8/9 anonim ***** válasza:
50%
Addig, míg a saját leve van, és még nincs rajta a pirospaprika. A paprika után már persze, hogy sűrűsödik és tapad, (gondolj bele, olyan, mintha lisztet tennél bele ), tehát folyamatosan kell a folyadék utánpótlás.rövid legyen mindig a lé, éppen csak ellepje a húst, de mindig készenlétben kell lenni, figyelni, mert hamar elfő, és bizony oda is kaphat, ha nem vagy résen.
2016. szept. 20. 16:02
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/9 anonim ***** válasza:

A rosszindulatú lepontozó ítészek megint beindultak.

Ne törődj velük, az így szerzett pontokkal nem dicsőség toplistán lenni...

2016. szept. 20. 18:58
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!