Pörkölt készítése közben van értelme hagyni hogy elfőjön a hús által kiengedett lét mielőtt felöntöm vízzel és hagyom főni?
Nincs.
Elfőzni a pörköltalap eresztette levet kell, azért, hogy a hús pörkölődjön és ne főjön. Ez a pörkölt lényege. Sok, nagyon apróra vágott hagymát kell sárgára dinsztelni, erre rátenni az összevágott húst, és sózás nélkül addig forgatni a hagymás zsiradékon, amíg ki nem fehéredik minden oldalán, és egy kicsit pirul is. Ezután kell meghinteni pirospaprikával, gyorsan átkeverni és kevés vízzel felengedni, nehogy megégjen és keserű legyen a paprika. Utána só, fűszerek, hámozott paradicsom, esetleg kicsutkázott étkezési vagy csípős paprika (a végén ki lehet dobni.) Fedő alatt, kis lángon kell tovább párolni, a sótól, paradicsomtól általában ereszt elég levet, ha muszáj, lehet pótolni (én kizárólag vörösborral főzök pörköltet, de vízzel is jó:-)). Nem kell, hogy teljesen ellepje a folyadék ( többször meg kell keverni párolás közben, hogy egyenletesen puhuljon a hús.)
Van, aki a pörköltalapba beleteszi a paradicsomot, összevágott paprikát is, vagy eleve lecsót kever bele, de az nem az igazi pörkölt.
Én először szalmasárgára sütöm a hagymát, majd egy kis sóval , pici vízzel pépesre főzöm. 1 kiló húsra két közepes, kb 20 dkg hagymát számolok.
A krémes hagymára teszem a húst, jól átkeverem és fedő alatt hagyom, hogy kiadja a levét. Ebben párolódik, és hagyom, hogy visszasüljön a zsírjára. lehúzom és ekkor teszem rá a pirospaprikát, és felöntöm annyi vízzel (ha van hús,-csont alaplével ) amennyi ellepi és kényelmesen van benne a hús.
Utána fűszerezem még egy kis őrölt köménnyel, kis borssal, ha kell még sóval.
fedő alatt csendesen főzöm, többször is átkeverve, és, ha szükséges a folyadékot apránként pótolva.
1-1 szem hámozott paradicsomot és apróra vágott paprikát teszek bele a fűszerezés közben, de nem mindig.
Nekem akkor jó, a szaft sűrű mártásként vonja be a húst, nem lötyögő léből áll.
A fűszerezés természetesen egyéni ízlés dolga, van , aki egyéb fűszereket is tesz bele pl fokhagymát is.
Én borral nem főzök pörköltet, mert nem szeretjük a bor ízét, de ez is nyilván ízlés dolga.
NEM kell sok hagyma, mert attól csak édes lesz a pörkölt és ég a gyomrod.
Zsíron és nem olajon kell a hagymát megdinsztelni, rá a pirospaprika, majd a hús. A húst addig kell kevergetve főzni, mig kifehéredik, majd sózni, borsozni, és fedő alatt addig párolni, míg a levét elfőtte. Ezután mindig kevés meleg vizet önteni alá, amíg megfől. Így nem leve, hanem szaftja lesz.
63 %-os, ha olvasni tudnál, észrevetted volna, hogy először sütöm a hagymát...az elfőzése pedig arra jó, hogy ne úszkáljanak hagymadarabok a pörköltszaftban, hanem homogén, mártásszerű legyen.
Amúgy eszembe sem jutna téged megkínálni...
A rosszindulatú lepontozó ítészek megint beindultak.
Ne törődj velük, az így szerzett pontokkal nem dicsőség toplistán lenni...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!