Tudnátok nekem kipróbált, finom tökből készíthető recepteket írni, ha már unom a tökfőzeléket és a tökfasírtot?
Töltött tököt készítettem már, a kettévágott, hámozott, kívülről kicsit megsózott kivájt tök mélyedésébe enyhén pirított, borssal, sóval, kevés majorannával fűszerezett darált húsból, párolt zöldségekből, tojással kevert tejfölből készítettem tölteléket, sütőlapra fektetve füstölt sajtot reszeltem a tetejére. 25-30 perc alatt megsül, nagyon jó hozzá pl. a kapormártás.
A másik a töklecsó, ezt még nem főztem, csak kóstoltam, nagyon jó. Van pár recept a neten, tulajdonképpen a ratatouille hazai változata.
Zsályás sütőtökkrémleves ricottás pirítóssal, pirított tökmaggal
Gorgonzolás barnarizzsel töltött sült tök
Pirított kenyérszeletek sült tök kockákkal és kecskesajttal
Sütőtökkenyér (isteni, édes kalácsjellegű)
Sütőtökös muffin
Krémsajtos-petrezselymes sütőtökös tészta vagy gnocchi
Sütőtökös kókuszos curry
Tökös hummusz
Fú, annyiféle finomság van... :D A főzeléket én is marhára utálom
Töltött tök:
1. a tököt hosszába kettévágod, a vastagabb két végét egy pillanatra lobogó sós vízbe mártod, nem kell főzni!
2. darált húsos tölteléket készítel fűszerekkel, főtt rizst kavarj bele
3. készítsd karikára szelt sült krumplit
Tepsi alját vékonyan kikened olajjal, vastagon tejföllel. Ráteríted a kész sült krumplit, arra a tököt, és bele a teljesen kész tölteléket. Megkened vastagon a tetejét is tejföllel, megszórod reszelt sajttal, és néhány percre bedugod a sütőbe, míg összesül az egész.
Cukkini tésztát szoktam csinálni, az is tökféle, fehér tökből még nem próbáltam, de ide írom:
A cukkinit meghámozom, vékony makarónit szelek belőle: először kb. fél cm szeleteket, majd azokból a hosszú, vékony csíkokat. Teljesen üres teflonban, láng fölött addig kavargatom, míg belágyul, kimegy belőle a nedvesség. Mártásokkal, volt amikor mákot/diót szórtam rá.
Egy próbát ez is megér.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!