Miért nem tudok rendesen fűszerezni? Mindig vagy túlzásba viszem, vagy nem lesz íze a kajának.
Hát nagyon nem mindegy, hogy milyen alapanyagból van az adott leves. szinte mindegyiket fel lehet dobni valamilyen fűszerrel- illetve fel is kell - de, ahhoz tudni illik, hogy mi passzol hozzá.
És a fűszerekkel is csínján kell bánni, sokszor a kevés több.
Először is nagyjából tisztában kell lenni ahhoz, hogy mihez mi passzol leginkább. Ha már ezt tudod, akkor próbálgatni kell, kísérletezni, és főleg kóstolni.
Nemcsak a saját ízlésünk a fontos, hanem, hogy akikre főzünk, milyen ízvilágot szeretnek.
Márpedig ízlés szerint kell...
A só egyszerű, nem? Teszel bele egy kicsit, megkóstolod, s ha sótlan, teszel még.
Én ösztönösen főzök már évtizedek óta, de a fűszerezéssel hadilábon állok. Nekem nem baj, mert finoman főzök, de amikor felmerül, hogy milyen fűszert használjak, sokszor fogalmam sincs. De ha jók az alapanyagok, akkor még simán sóval is remek lesz az ételem. Pár alapdolgot tudok, pl. hogy bors szinte mindenbe megy az ízlésem szerint :D Vagy hogy a kömény jó a vegyes zöldséges dolgaimba. A vajas répa rozmaringgal jó. Néha felmerül bennem, hogy a szerecsendió sem rontaná el a dolgot, némely sós sütimbe pedig egyenesen kell. Próbálkozik az ember és 2-3 évtized után már van egy minimális fogalmam.
A zöldfűszerekkel nem tudok mit kezdeni, összeborítottam az összeset, s ha szerintem zöldfűszer kell valamibe, akkor abból teszek (kivéve, ha paradicsomos mediterrán jellegű az étel, mert akkor sok oregánót használok, kedvelem). Soha nem tudnám, hogy most melyik kell a sok közül, nekem elég mindegy is és ha kihagyom, akkor sem sokszor tűnik fel...
Úgyhogy szerintem nagy baj, ha a leves simán sóval ízetlen, de attól függ, milyen leves, mert sokba nagyon kell 1-2 bizonyos fűszer. Tejfölös krumplileves babér nélkül, olyan nincs (egyszer nem volt, kiderült, hogy a többi savanykás ételekhez passzoló zöldfűszer is megteszi, bazsalikom vagy tárkony. de babérral az igazi).
Levesbe (sós, zöldség- vagy húsleves, de utóbbit sosem főztem) borsot tennék és ha olyan, petrezselyemzöldet, ha nincs, szárított vegyes zöldfűszert. Nem kell elbonyolítani. De anélkül is kell, hogy finom íze legyen.
Egy tipp még: a többedik kóstolás elött igyál pár korty vizet. Ugyanis a kóstolgatás közben idövel "elállítódik" az ízérzet, és nem érzed a füszereket rendesen.
A másik, hogy ha az étel nagyon forró, akkor más íze van, mint langyos(abb)an vagy hidegen.
A legtöbb étel kicsit pihentetve (10-15 perc) más ízü, mint fözés közben, ezért érdemes direkt tálalás elött utánaízesíteni, ha kell, vagy az asztalra tenni füszereket, és mindenki magának tehet még bele, ha hiányzik valami neki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!