Hogy kell megfuttatni az élesztőt? Illetve honnan tudom, hogy mikor futott fel rendesen?
Egy kanál cukor, 1-1.5 dl kéz meleg (25-30 fokos) tejben feloldva,ebbe morzsolt bele az élesztőt. Egy bögrébe.
Éz majd szépen felfút, amikor majdnem kijön már a bőgréből.
Ne legyen hideg, mert nem indul el. Ne legyen forró, mert megdöglik az élesztő. Ne sózd meg, mert az gátolja. Használhatsz vizet is, de akkor púpos legyen a kanál cukor.
Langyos tejben is lehet, egy kicsi cukorral. akkor kész, amikor már karfiolszerűen felemelkedett és itt-ott pukkadozik, pezseg. Mindenképpen langyos helyen legyen, mert pl most elég hideg nálam a konyha.
A szélesszájú bögrét a gáz szélére teszem, persze ne billegjen, és begyújtom a sütőt, amit résnyire nyitva hagyom. így alulról kap egy kis meleg levegőt.
Viszont amint felfutott, azonnal össze kell dolgozni a liszttel, mert összeeshet, és akkor már nem tökéletes a tészta.
Az eddigi leírtakhoz még :)
Én úgy szoktam ellenőrizni, hogy kiskanállal kiszedek és az ujjamra csorgatom, ha már langyos, akkor oké. Ha túl forró, akkor hűtőm kicsit, mert akkor az megöli.
Onnan tudod, hogy felfut rendesen, hogy rendesen elkezd megnőni, puffogni :D
#7 az élesztő lehet nem fog felfutni, ha:
- Nem friss, lejárt
- Megfagyott (10 fok alatti hűtőben ez előfordulhat.
- Kiszáradt
Ezek nem kizáró okok mindig de gyakran azok.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!