Hogyan süssem meg a csirkemellét?
Hát, túl ne süsd, de meg is kell sütni, mert a csirke félnyersen nem jó.
Szóval: klopfold ki, vagy lapítsd ki, aztán fűszerezd be, só, bor, mustár, vagy amit szeretsz. Hevíts fel egy serpenyőt a tűzhelyen, és amikor már forró, dobj az aljára egy darab vajat, vagy egy kis olajat. Utána dobd rá a melleket, süsd mindkét oldalát kb. 3 percig, és kész is.
Tepsiben, sütőben ne süsd, mert kiszárad.
Sütheted sütőben, szigorúan klopfolás nélkül. Fűszert ízlés szerint tehetsz rá, ha van idő, be is pácolhatod olajban elkevert fűszerekkel. Többféle módon lehet szaftosra (és nem szárazra) sütni:
- sütőzacskóban
- baconbe teljesen begöngyölve
- olajozott/zsírozott alufóliába egyenként begöngyölve
- serpenyőben sózás nélkül, fűszeresen teljesen körbesütve, majd sütőben besózva, kevés folyadékot (víz, esetleg sör, fehér/vörösbor) aláöntve, jól záródó edényben, vagy alufóliával lefedett tepsiben készre párolva.
Mindegyik módszernél lehet mellé tenni szeletelt vöröshagymát, fokhagymát.
Ha sütőben akarod, akkor fóliával takard le a tepsit először, így bennmarad a nedvesség, és nem lesz belőle derbikeksz, mire megsül.
Vicces, hogy a sütőre a "lerni" szót használod, így a sütőt az Osztrák-Magyar Monarchia idején hívták a városi polgárok, és az nem tegnap volt :)
Én sem klopfolnám ki, a mellet vaj puhára meg lehet sütni.
Így nyáron a zöldségeket szeretem kihasználni, így például halhoz, baromfihoz az egyik bevált módszerem:
Befűszerezem a húst ízlés szerint, részemről só, bors, bazsalikom, majd egy serpenyőben tetszés szerinti zsiradékon elősütöm mindkét oldalán. Én először nagy lángon szoktam, hogy kérgesítsem a húst. Utána lefektetem egy tepsibe, és cukkini karikákat helyezek rájuk. Nem a megtermett cukkiniből, hanem a kisebbekből, amit salátacukkiniként ismerünk. kb. fél centis karikákat rakok a húsokra, majd erre paradicsom szeleteket. Szorosan helyezem el őket a tepsiben, mert a következő réteg a sajt amivel befedem, és jobb szeretem ha a sajt végül a húson marad, nem pedig közötte és az alján :-) Innentől már csak annyit kell sütni kb. 180-190 fokon, míg látod, hogy a sajt kicsit elkezd pirulni a tetején. Zsírpapírra is helyezhető, mert az elősütéstől, a zöldségektől és a sajttól nem lesz száraz, így nem szükséges már zsiradék alá.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!