Sajtos/túrós pogácsa receptet tudnátok írni? Amit ti csináltok és szeretitek. (Olyan sajtos, aminek a tésztájában is van. )
Tegnap írtam itt "kerti meccsnézésre mit süssek" kérdésre.
Pillants rá, hátha megtetszik.Nekünk évtizedes recept, már sokaknak továbbadtam, eddig még mindenkinek bevált.
Ha nem találod meg, szívesen leírom újra.
Sajtos pogácsa
50dkg liszt
25 g élesztő
250 ml tej
2 evőkanál tejszín (lehet tejföl, joghurt)
2 kiskanál só
1 kávéskanál kristálycukor
80 g olvasztott zsír (lehet vaj) kenéshez
20 g olvasztott vaj
200 g reszelt trappista sajt (vagy vegyesen füstölttel)
1 db tojás a pogácsák tetejének kenéshez
A dagasztótálba tesszük a lisztet, a közepébe egy kis mélyedést igazítunk, ebbe morzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot és hozzáöntjük a langyos tejet, majd 10 percig hagyjuk felfutni.
A sütőt 180 fokra előmelegítjük és a gáz tepsit sütőpapírral béleljük.
A felfutott élesztőhöz és liszthez tesszük a többi hozzávalót és tésztát dagasztunk.
Azonnal nyújtjuk, olvasztott vajjal kenjük és sajttal szórjuk.
Szorosan rúdba feltekerjük, a bal és jobb oldalát 2/3-ig felhajtjuk, kinyújtjuk, majd újra hajtogatjuk, ezután átgyúrjuk.
Ismét kinyújtjuk ujjnyi vastagra majd pogácsaszaggatóval kiszaggatjuk és sütő papiros tepsire sorakoztatjuk. A pogácsák tetejét lekenjük a felvert tojással és megszórjuk sajttal.
A sütőbe tegyünk egy forró vízzel teli edényt (fél liter víz min. Legyen, mert ha elfő, akkor a lábosunk bánhatja), az így keletkező gőz jótékonyan befolyásolja a sütést.
Pirosodásig sütjük
Ebből az alap tésztából készülhet burgonyás pogácsa vagy túrós. Az alap tésztára 25dkg főtt áttört burgonyát vagy 25 dkg túrót kell tenni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!