SOS Mit csináljak a túl puha tésztával?
Tegnap begyúrtam a káposztás pogácsa receptjét.
Be kellett tennem éjszakára a hűtőbe, már este is lágy volt, igaz forró volt a hozzávaló mikor belegyúrtam a lisztbe. Gondoltam mára megkeményedik. Hát sajnos nem. Nagyon lágy még, belenyúlok és hozzátapad az egész a kezemhez. A beleírt lisztmennyiségnél már többet is tettem bele. Esetleg olajból rakhattam többet, mert nem tudtam kimérni.. Itt a recept, hátha segít, hogy tudnám kijavítani..
(Egészséges változat):
Hozzávalók:
25 dkg krumpli (hámozottan)
20 dkg hagyma
40 dkg káposzta
10+10 dkg zsiradék
50 dkg liszt (én teljeskiőrlésű tönkölyből készítettem)
só (bőven)
2 kávéskanál borsikafű
1 kávéskanál foszfátmentes sütőpor v. szódabikarbóna
Tetejére: tejföl (laktózmentes verzió esetén víz, vagy tojássárgája) és lenmag
Elkészítése:
A krumplit kifőzöm vízben, a hagymát és a káposztát 10 dkg zsíron (nálam ez disznózsír volt) megpirítom. Akkor jó, amikor már finom édeskés az illata.
Amikor ezek kihűltek (hagyma, káposzta, krumpli), jól összepépesítem (én botturmix-szal csináltam, egy sűrű krém lett belőle).
Összegyúrom a liszttel, sóval sütőporral/szódabikarbónával, a borsikafűvel és a másik 10 dkg zsiradékkal (nálam ez kókuszzsír volt - szerintem ennek sok jelentősége nincs, találomra ezeket használtam).
Egy éjszakát állni hagyom, utána hajtogatom: lisztezett deszkán kinyújtom, háromba hajtom, megint kinyújtom, megint háromba hajtom, kb 3-4-szer egymás után. Közte NEM kell pihentetni! Igyekszem a végén szép téglalap alakúra nyújtani (legyen kb 1 cm vastag), így a vágásnál kevesebb a torz pogácsa.
Tejföllel (vagy vízzel, vagy tojássárgájával) megkenem, lenmaggal megszórom, kis kockákra vágom (1,5-2 centis darabokra), és 180 fokon sütőpapírral bélelt tepsiben kb 15 percig sütöm. (Addig, amíg az alja is kemény nem lesz, mindenki igazítsa a sütőjéhez!)
Jó sütögetést, jó étvágyat!
Csakis még hozzáadott liszttel tudod megkötni, hogy kinyújtható legyen.A benne lévő anyagok némi vizet eresztettek, attól lett lágy az éjszaka folyamán.
Esetleg maglisztekkel is sűrítheted.
Tésztához sosem szabad botmixert használni, mert attól a krumpliból csiriz lesz.
Amit most tudsz tenni, hogy fözöl krumplit, alaposan kigözölögteted és összetörve (krumplitörövel!) azt teszel még a tésztához.
Sokszor a neten található receptek hozzávalói nincsenek pontosan kimérve, és mint írtad, az olajat te sem mérted.
Egy dolog marad, tegyél még hozzá lisztet, a liszttel arányosan sütőport, és 1-2 órát pihentesd sütés előtt.
Nekem akkor volt ragacsos a krumplis tésztám, amikor melegen gyúrtam be. Azóta mindig megvárom, hogy teljesen kihűljön, és sose ragad.
Sajnos, akkor semmit nem tudtam csinálni vele, hiába liszteztem, továbbra is ragadt, egy küzdelem volt a pogácsa sütés.
Juj, hát több hibát is elkövettél sajnos:
1. forró krumplival soha nem gyúrunk semmit!!!
2. botmixerrel sem pürésítjük a főtt krumplit, ugyanis soha össze nem álló valami lesz belőle!
Én elölről kezdeném, mert soha nem lesz belőle normális pogácsa. Van ilyen, kezdőként én is dobtam már a kukába kaját.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!