Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » SOS Mit csináljak a túl puha...

SOS Mit csináljak a túl puha tésztával?

Figyelt kérdés

Tegnap begyúrtam a káposztás pogácsa receptjét.

Be kellett tennem éjszakára a hűtőbe, már este is lágy volt, igaz forró volt a hozzávaló mikor belegyúrtam a lisztbe. Gondoltam mára megkeményedik. Hát sajnos nem. Nagyon lágy még, belenyúlok és hozzátapad az egész a kezemhez. A beleírt lisztmennyiségnél már többet is tettem bele. Esetleg olajból rakhattam többet, mert nem tudtam kimérni.. Itt a recept, hátha segít, hogy tudnám kijavítani..



(Egészséges változat):



Hozzávalók:

25 dkg krumpli (hámozottan)

20 dkg hagyma

40 dkg káposzta

10+10 dkg zsiradék

50 dkg liszt (én teljeskiőrlésű tönkölyből készítettem)

só (bőven)

2 kávéskanál borsikafű

1 kávéskanál foszfátmentes sütőpor v. szódabikarbóna

Tetejére: tejföl (laktózmentes verzió esetén víz, vagy tojássárgája) és lenmag


Elkészítése:

A krumplit kifőzöm vízben, a hagymát és a káposztát 10 dkg zsíron (nálam ez disznózsír volt) megpirítom. Akkor jó, amikor már finom édeskés az illata.

Amikor ezek kihűltek (hagyma, káposzta, krumpli), jól összepépesítem (én botturmix-szal csináltam, egy sűrű krém lett belőle).

Összegyúrom a liszttel, sóval sütőporral/szódabikarbónával, a borsikafűvel és a másik 10 dkg zsiradékkal (nálam ez kókuszzsír volt - szerintem ennek sok jelentősége nincs, találomra ezeket használtam).


Egy éjszakát állni hagyom, utána hajtogatom: lisztezett deszkán kinyújtom, háromba hajtom, megint kinyújtom, megint háromba hajtom, kb 3-4-szer egymás után. Közte NEM kell pihentetni! Igyekszem a végén szép téglalap alakúra nyújtani (legyen kb 1 cm vastag), így a vágásnál kevesebb a torz pogácsa.

Tejföllel (vagy vízzel, vagy tojássárgájával) megkenem, lenmaggal megszórom, kis kockákra vágom (1,5-2 centis darabokra), és 180 fokon sütőpapírral bélelt tepsiben kb 15 percig sütöm. (Addig, amíg az alja is kemény nem lesz, mindenki igazítsa a sütőjéhez!)

Jó sütögetést, jó étvágyat!



2016. jan. 28. 11:37
1 2
 1/11 A kérdező kommentje:
ja annyi, hogy dupla adagot tettem mindből
2016. jan. 28. 11:38
 2/11 A kérdező kommentje:
mindent saccra mértem, az olajat meg csak öntöttem, vagy túl sok, vagy túl kevés lett bele
2016. jan. 28. 11:44
 3/11 anonim ***** válasza:

Csakis még hozzáadott liszttel tudod megkötni, hogy kinyújtható legyen.A benne lévő anyagok némi vizet eresztettek, attól lett lágy az éjszaka folyamán.

Esetleg maglisztekkel is sűrítheted.

2016. jan. 28. 12:13
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/11 anonim ***** válasza:
100%

Tésztához sosem szabad botmixert használni, mert attól a krumpliból csiriz lesz.


Amit most tudsz tenni, hogy fözöl krumplit, alaposan kigözölögteted és összetörve (krumplitörövel!) azt teszel még a tésztához.

2016. jan. 28. 12:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/11 anonim ***** válasza:

Sokszor a neten található receptek hozzávalói nincsenek pontosan kimérve, és mint írtad, az olajat te sem mérted.


Egy dolog marad, tegyél még hozzá lisztet, a liszttel arányosan sütőport, és 1-2 órát pihentesd sütés előtt.

2016. jan. 28. 12:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/11 anonim ***** válasza:
Igen, még az is megoldás, hogy főtt krumplit teszel hozzá, vagy inkább vegyesen lisztet és burgonyát.
2016. jan. 28. 12:40
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/11 anonim ***** válasza:

Nekem akkor volt ragacsos a krumplis tésztám, amikor melegen gyúrtam be. Azóta mindig megvárom, hogy teljesen kihűljön, és sose ragad.

Sajnos, akkor semmit nem tudtam csinálni vele, hiába liszteztem, továbbra is ragadt, egy küzdelem volt a pogácsa sütés.

2016. jan. 28. 14:41
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/11 anonim ***** válasza:

Juj, hát több hibát is elkövettél sajnos:

1. forró krumplival soha nem gyúrunk semmit!!!

2. botmixerrel sem pürésítjük a főtt krumplit, ugyanis soha össze nem álló valami lesz belőle!


Én elölről kezdeném, mert soha nem lesz belőle normális pogácsa. Van ilyen, kezdőként én is dobtam már a kukába kaját.

2016. jan. 29. 09:30
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/11 A kérdező kommentje:
Végül összehoztam. Tettem bele még több tönköly lisztet, zabpehelylisztet is, és zabpelyhet is! Még jobb lett mint az eredeti recept. Jó sűrű lett, de a múltkori is, mikor sikerült az eredeti recept szerint megcsinálnom. Gondoltam, hogy hibázhattam a forró krumplinál. Egyébként a hagymából és a krumpliból turmixgéppel csináltam pépet. Akkor legközelebb lehet megpróbálom csak törni, a hagymát meg nem tudom.
2016. jan. 30. 11:06
 10/11 anonim ***** válasza:
Ha nem szereted a darabos hagymát, akkor én a helyedben felolvasztanám a kókuszzsírt, és abban turmixolnám simára.
2016. jan. 30. 14:47
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!