Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » SOS Mit csináljak a túl puha...

SOS Mit csináljak a túl puha tésztával?

Figyelt kérdés

Tegnap begyúrtam a káposztás pogácsa receptjét.

Be kellett tennem éjszakára a hűtőbe, már este is lágy volt, igaz forró volt a hozzávaló mikor belegyúrtam a lisztbe. Gondoltam mára megkeményedik. Hát sajnos nem. Nagyon lágy még, belenyúlok és hozzátapad az egész a kezemhez. A beleírt lisztmennyiségnél már többet is tettem bele. Esetleg olajból rakhattam többet, mert nem tudtam kimérni.. Itt a recept, hátha segít, hogy tudnám kijavítani..



(Egészséges változat):



Hozzávalók:

25 dkg krumpli (hámozottan)

20 dkg hagyma

40 dkg káposzta

10+10 dkg zsiradék

50 dkg liszt (én teljeskiőrlésű tönkölyből készítettem)

só (bőven)

2 kávéskanál borsikafű

1 kávéskanál foszfátmentes sütőpor v. szódabikarbóna

Tetejére: tejföl (laktózmentes verzió esetén víz, vagy tojássárgája) és lenmag


Elkészítése:

A krumplit kifőzöm vízben, a hagymát és a káposztát 10 dkg zsíron (nálam ez disznózsír volt) megpirítom. Akkor jó, amikor már finom édeskés az illata.

Amikor ezek kihűltek (hagyma, káposzta, krumpli), jól összepépesítem (én botturmix-szal csináltam, egy sűrű krém lett belőle).

Összegyúrom a liszttel, sóval sütőporral/szódabikarbónával, a borsikafűvel és a másik 10 dkg zsiradékkal (nálam ez kókuszzsír volt - szerintem ennek sok jelentősége nincs, találomra ezeket használtam).


Egy éjszakát állni hagyom, utána hajtogatom: lisztezett deszkán kinyújtom, háromba hajtom, megint kinyújtom, megint háromba hajtom, kb 3-4-szer egymás után. Közte NEM kell pihentetni! Igyekszem a végén szép téglalap alakúra nyújtani (legyen kb 1 cm vastag), így a vágásnál kevesebb a torz pogácsa.

Tejföllel (vagy vízzel, vagy tojássárgájával) megkenem, lenmaggal megszórom, kis kockákra vágom (1,5-2 centis darabokra), és 180 fokon sütőpapírral bélelt tepsiben kb 15 percig sütöm. (Addig, amíg az alja is kemény nem lesz, mindenki igazítsa a sütőjéhez!)

Jó sütögetést, jó étvágyat!



2016. jan. 28. 11:37
1 2
 11/11 anonim ***** válasza:

Zsiradékon megdinszteled a hagymát pici sóval, majd egy kevéske vízzel pépesre párolod fedő alatt. visszasütöd zsírjára és a kész főtt krumplit ebben töröd össze.

Ha kihűlt, mehet a többi hozzávalóhoz.

Botmixerezheted is, de szerintem felesleges.

Amúgy meg nem baj, ha a pogácsában rusztikus összetevők is vannak, annál finomabb, ha érzi az ember tulajdonképpen mi is van benne.Ezt azért mondom, hogy a hagymát esetleg elég csak ledinsztelni,(nem pépesre párolni ) ha egy kicsit darabos, semmi gond vele, úgyis még sül a sütőben is.

2016. jan. 30. 17:17
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!