SOS Mit csináljak a túl puha tésztával?
Tegnap begyúrtam a káposztás pogácsa receptjét.
Be kellett tennem éjszakára a hűtőbe, már este is lágy volt, igaz forró volt a hozzávaló mikor belegyúrtam a lisztbe. Gondoltam mára megkeményedik. Hát sajnos nem. Nagyon lágy még, belenyúlok és hozzátapad az egész a kezemhez. A beleírt lisztmennyiségnél már többet is tettem bele. Esetleg olajból rakhattam többet, mert nem tudtam kimérni.. Itt a recept, hátha segít, hogy tudnám kijavítani..
(Egészséges változat):
Hozzávalók:
25 dkg krumpli (hámozottan)
20 dkg hagyma
40 dkg káposzta
10+10 dkg zsiradék
50 dkg liszt (én teljeskiőrlésű tönkölyből készítettem)
só (bőven)
2 kávéskanál borsikafű
1 kávéskanál foszfátmentes sütőpor v. szódabikarbóna
Tetejére: tejföl (laktózmentes verzió esetén víz, vagy tojássárgája) és lenmag
Elkészítése:
A krumplit kifőzöm vízben, a hagymát és a káposztát 10 dkg zsíron (nálam ez disznózsír volt) megpirítom. Akkor jó, amikor már finom édeskés az illata.
Amikor ezek kihűltek (hagyma, káposzta, krumpli), jól összepépesítem (én botturmix-szal csináltam, egy sűrű krém lett belőle).
Összegyúrom a liszttel, sóval sütőporral/szódabikarbónával, a borsikafűvel és a másik 10 dkg zsiradékkal (nálam ez kókuszzsír volt - szerintem ennek sok jelentősége nincs, találomra ezeket használtam).
Egy éjszakát állni hagyom, utána hajtogatom: lisztezett deszkán kinyújtom, háromba hajtom, megint kinyújtom, megint háromba hajtom, kb 3-4-szer egymás után. Közte NEM kell pihentetni! Igyekszem a végén szép téglalap alakúra nyújtani (legyen kb 1 cm vastag), így a vágásnál kevesebb a torz pogácsa.
Tejföllel (vagy vízzel, vagy tojássárgájával) megkenem, lenmaggal megszórom, kis kockákra vágom (1,5-2 centis darabokra), és 180 fokon sütőpapírral bélelt tepsiben kb 15 percig sütöm. (Addig, amíg az alja is kemény nem lesz, mindenki igazítsa a sütőjéhez!)
Jó sütögetést, jó étvágyat!
Zsiradékon megdinszteled a hagymát pici sóval, majd egy kevéske vízzel pépesre párolod fedő alatt. visszasütöd zsírjára és a kész főtt krumplit ebben töröd össze.
Ha kihűlt, mehet a többi hozzávalóhoz.
Botmixerezheted is, de szerintem felesleges.
Amúgy meg nem baj, ha a pogácsában rusztikus összetevők is vannak, annál finomabb, ha érzi az ember tulajdonképpen mi is van benne.Ezt azért mondom, hogy a hagymát esetleg elég csak ledinsztelni,(nem pépesre párolni ) ha egy kicsit darabos, semmi gond vele, úgyis még sül a sütőben is.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!