Hogy kell krumplis tésztát csinálni?
Hány krumpli, mennyi tészta kell? 2 főre.
És az a fajta érdekelne amiben nincs pirospaprika. Azt pontosan hogy kell csinálni?
Fogsz egy közepes fej hagymát. félbevágod, majd kerezstbe-hosszába finomra. egy lábasba tegyél 2 kanál olajat és szalmasárgára dinszteld rajta, egy pici vízzel, sóval fedő alatt. Pucolj két közepes krumplit kb 25-30 dekányit. vágd félbe őket, majd jó vékony szeletekre. tedd a dinsztelt hagymára, és egy kis vízzel főzd puhára. ha nem akarsz nem teszel rá pirospaprikát. ha megfőtt összetöröd krumplitörővel, vagy villával.
Közben forralj vizet, ha forr, tegyél bele 20-25 deka száraz fodroskockát (de lehet más tészta is ) a zacskón rajta van meddig kell főzni.
Szűrd le , öblítsd le langyos vízzel, majd hagy lecsepegni. Utána keverd össze a krumplival. Só, bors azért mindenképpen kell bele.
Én az előző kettő válaszoló kombinációját csinálom:
- sós vízben megfőzöm a krumplit, majd leszűröm, mint a 2. válaszoló
- hagymát dinsztelek, a leszűrt krumplit átforgatom rajta, közben sózom-borsozom, mint az 1. válaszoló
- a külön kifőzött tésztát ebbe a krumpliba kavarom bele
3-as vagyok!
A mennyiségek:
- krumplit 1 főre 2 db. tyúktojás nagyságú krumpli, tehát 2 főre 4 db-ot, vagy ha annál kisebb-nagyobb, akkor arányosan
- tésztánál egy marék száraztészta 1 főre, tehát 2 főre 2 marék. És minden esetben plusz 1 marék ráadás!!!
Persze nem szoktam így méricskélni, a krumplit is kb. ránézésre készítem, a tésztát is ráérzésre öntöm a zacsiból egyenest a forrásban levő vízbe!! Majd mielőtt összekavarom a hagymás törtkrumplit és a leszűrt tésztát, akkor ha valamelyik soknak tűnik, félreteszem, másik evésre lesz belőle valami!
Ha krumpli maradt, akár egy db-ka sült kolbásszal, vagy tükör-tojással. Ha kifőzött tészta, akkor lehet belőle tojásos tészta (=mint a tojásos nokedli), túrós tészta..
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!