Az epret, hogy lehet tartósítani még?
Lefagyasztani lehet akármennyit, ha kisebb adagokban teszed, akkor bármikor tudsz belöle ételekbe, süteményekbe felhasználni.
De elvileg lehet befözni is, csak utána nem sok mindenre használható.
Lekvárt is fözhetsz böven, mert több évig is eláll, és így is lehet minden olyan recepthez használni, amiben lekvár vagy megfözött/párolt eper kellene.
Sajnos az általad is említetteken kívül nincs más eltarthatósági módszer.
Míg nekem is termett én is befőztem, amennyit csak lehetett. A fagyasztás nekem sem jön be, vizes, színétvesztett plötty lesz belőle, de pl gyömölcslevesnek, turmixitaloknak a fagyos is jó.
Addig kell élvezni, míg tart a szezonja, frissen, nyersen, semmi cukor:)
Lefagyasztani nagyon is érdemes, természetesen fogyasztáskészre mosva és tisztítva. Egy csomagban csak annyit érdemes tenni, (10-15 dekát) amit felolvasztás után azonnal fogyasztunk is, mert abból nagyon finom eper itel és a rostos maradáka lesz kiolvasztás után, amit legjobb még félig kiolvadt állapotában fogyasztani, vagy sütésnél bekeverni valamibe, pl zselébe és a végén ráönteni. Lehet hozzá tenni kevás aszkorbinsavat akár fagyasztáskor de utána a kiolvasztásnál is, az a c vitamin és nagyobb élelmiszer boltokban egészen kedvező áron lehet venni. Akkor még a c vitamin is elég lesz benne. :) Attól kicsit savanyúbb lesz de édesíteni is lehet bármivel. Aki nem akarja vagy nem eheti cukorral, az édesítő cseppekkel is segyíthet az ízén, de a kristálycikorszerű édesítőszer amivel zselésítő porral sűrűre lehet felfőzni a levét, az az Eritritootl és nem emeli a vércukrot és nem hízlal és egyáltalán nincs mellékhatása. Az természetes cukoralkohol de nem ad át energiát a szervezetnek.
Aztán lehet még aszalni is az epret ha elszeleteljük 3 mm-es szeletekre. Azt akár chipsként lehet enni de fel lehet használni lébe áztatva bármihez. Lehet eper teához is használni belőle. Épp most mentem ki a konyhába, hogy megkóstoljam a chipszet, amikor szól anyám, hogy van friss eper a hűtőben. Még jó, hogy eszünkbe jutott és nem akkor néztük, amikor már mászik.. Szóval az eper mindenképp finom.
Az Aldiban vetem asz aszalót, most azzal szárítgatok mindent. :)
kandírozott eper: [link]
Jó sokat elszöszölsz vele és utána villámgyorsan elfogy.
10 napig szoktuk a szirupos leszűröm-felforralom szakaszt csinálni, utána cukorba hempergetve ki kell szárítani őket. Száradás közben nagyon fogy :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!