Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Az epret, hogy lehet tartósíta...

Az epret, hogy lehet tartósítani még?

Figyelt kérdés
Lekvárt csináltam belőle, és leis fagyaztottam.. De még hogy lehetne, hogy ne menjen tönkre a sok epert?

2016. máj. 29. 15:32
1 2
 1/11 anonim ***** válasza:
6%
a fagyasztás nem túl jó, felengedés után kb ehetetlen lesz, sok vizet veszít. mi úgy szoktuk,hogy fagyasztás után ha kivesszük akkor abból is lekvárt vagy szószt főzünk. másra ehetetlen szerintem fagyasztás után. de nyilván ízlés kérdése.
2016. máj. 29. 15:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/11 anonim ***** válasza:
73%
Még több lekvárt csinálsz belőle.
2016. máj. 29. 15:37
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/11 anonim ***** válasza:
63%

Lefagyasztani lehet akármennyit, ha kisebb adagokban teszed, akkor bármikor tudsz belöle ételekbe, süteményekbe felhasználni.

De elvileg lehet befözni is, csak utána nem sok mindenre használható.


Lekvárt is fözhetsz böven, mert több évig is eláll, és így is lehet minden olyan recepthez használni, amiben lekvár vagy megfözött/párolt eper kellene.

2016. máj. 29. 15:38
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/11 anonim válasza:
100%
Mi krémet csinálunk. Nagyon finom, magában, süteményekbe és tésztákhoz is lehet adni. Lényege: összeturmixolod (nagyobb darab mentesre) kicsit bepárlod (értsd: főzöl rajta egyet, hogy valamennyi folyadékot veszítsen) teszel bele, elkevered egy kevés porcukorral, mert különben ehetetlenül savanyú lesz mikor kiveszed és végül olyan tartosítót teszel bele, mint amit a lekvárokhoz is szoktak, de ezt az utolsó lépést mi is elszoktuk hagyni, de a nagymamám még azzal csinálta. Amikor fogyasztani akarjuk kiolvasszuk aztán kanállal megesszük :) Régi sajtkrémes (kimosott :D ) dobozokban szoktuk eltenni.
2016. máj. 29. 15:49
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/11 anonim ***** válasza:
73%

Sajnos az általad is említetteken kívül nincs más eltarthatósági módszer.

Míg nekem is termett én is befőztem, amennyit csak lehetett. A fagyasztás nekem sem jön be, vizes, színétvesztett plötty lesz belőle, de pl gyömölcslevesnek, turmixitaloknak a fagyos is jó.

Addig kell élvezni, míg tart a szezonja, frissen, nyersen, semmi cukor:)

2016. máj. 29. 17:35
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/11 anonim válasza:
73%
Nálunk is ilyen problémák vannak..szerintem tartósítani egyedül lekvár formájában tudod. Én joghurot,fagyit és sütit csinálok neten talált receptek alapján. Meg még turmixot csinálok. Sajnos így is nagyon sok már túl van érve és megy tönkre, ha nem tudom időben leszedni.
2016. máj. 30. 00:09
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/11 goolky ***** válasza:
Egészen sok ötletet lehet találni a befőzős oldalon. [link]
2016. máj. 30. 10:36
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/11 anonim ***** válasza:
Bocs, de ezen nem találni semmit.
2016. máj. 30. 12:06
Hasznos számodra ez a válasz?
 9/11 anonim ***** válasza:

Lefagyasztani nagyon is érdemes, természetesen fogyasztáskészre mosva és tisztítva. Egy csomagban csak annyit érdemes tenni, (10-15 dekát) amit felolvasztás után azonnal fogyasztunk is, mert abból nagyon finom eper itel és a rostos maradáka lesz kiolvasztás után, amit legjobb még félig kiolvadt állapotában fogyasztani, vagy sütésnél bekeverni valamibe, pl zselébe és a végén ráönteni. Lehet hozzá tenni kevás aszkorbinsavat akár fagyasztáskor de utána a kiolvasztásnál is, az a c vitamin és nagyobb élelmiszer boltokban egészen kedvező áron lehet venni. Akkor még a c vitamin is elég lesz benne. :) Attól kicsit savanyúbb lesz de édesíteni is lehet bármivel. Aki nem akarja vagy nem eheti cukorral, az édesítő cseppekkel is segyíthet az ízén, de a kristálycikorszerű édesítőszer amivel zselésítő porral sűrűre lehet felfőzni a levét, az az Eritritootl és nem emeli a vércukrot és nem hízlal és egyáltalán nincs mellékhatása. Az természetes cukoralkohol de nem ad át energiát a szervezetnek.


Aztán lehet még aszalni is az epret ha elszeleteljük 3 mm-es szeletekre. Azt akár chipsként lehet enni de fel lehet használni lébe áztatva bármihez. Lehet eper teához is használni belőle. Épp most mentem ki a konyhába, hogy megkóstoljam a chipszet, amikor szól anyám, hogy van friss eper a hűtőben. Még jó, hogy eszünkbe jutott és nem akkor néztük, amikor már mászik.. Szóval az eper mindenképp finom.


Az Aldiban vetem asz aszalót, most azzal szárítgatok mindent. :)

2016. máj. 30. 12:48
Hasznos számodra ez a válasz?
 10/11 anonim ***** válasza:

kandírozott eper: [link]

Jó sokat elszöszölsz vele és utána villámgyorsan elfogy.

10 napig szoktuk a szirupos leszűröm-felforralom szakaszt csinálni, utána cukorba hempergetve ki kell szárítani őket. Száradás közben nagyon fogy :)

2016. máj. 30. 12:59
Hasznos számodra ez a válasz?
1 2

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!