Eperdzsemet hogyan kell készíteni?
Dzsemfixet szeretnék használni, még sohasem csináltam ilyesmit, úgyhogy minden jó tanácsot szívesen fogadok 😊
Illetve még azt szeretném kérdezni, hogy egy 10 literes vödörnyi eperből hány üveg dzsem lesz? (uncle bens-es üveg) illetve ehhez hány dzsemfix és mennyi cukor szükséges?
Tisztítsd meg az epret és mérd meg! Hány kg? A dzsemfix több fajta van, az eper édes gyümölcs, szerintem a 3:1 típust válaszd! Ez kb 3 kg /valamivel több mint 3 kg-ot ír/ tiszta gyümölcshöz és 1 kg cukorhoz jó. Tehát kiszámolod, kicsivel több mint 3 kilónként kell 1 zacskó dzsemfix és 1 kg cukor. A zacskóján pontos leírás van, hogy hogyan kell dzsemet, lekvárt készíteni. Én a megtisztított gyümit fazékba szoktam rakni, botmixerrel összetöröm, a nagyja cukrot beleszórom es főzöm /kevergtve/ kb 5 percig. A maradék cukorral összekeverem a dzsemfixet, beleszórom a gyümölcsbe, jól összekeverem, fő,1 percet és kész. Lezárhatod, üvegekbe kell merni /csurig/, lezárni az üveget és fejre állítani egy kis ideig. Így a lekvár légmentesen lezárja az üveget. Ha kihűlt, mehet a helyére /kamra/, nem kell dunsztolgatni, eláll sokáig. Ha felbontasz egy üveggel, hűtőben tárolandó. A cukor mennyiségét ne nagyon csökkentsd, mert a rartósításban is szerepe van. Hogy hány üveggel lesz, azt nem tudom, sokkal. Készíts elő többet, max. marad.
Jó lekvározást!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!