Mitől lesz ilyen édeskés ize a huslevesnek? Sajna csak ritkan sikerul ugy. Mi az az összetevő, ami kell hozza?
Több sárgarépa, egy belefőzött alaposan megmosott héjas vöröshagyma, de, nagyon jól főző felmenőimtől azt tanultam, hogy kb 3 lt-nyi húslevesbe 1-2 mokkacukor nem ördögtől való. Így is teszek évtizedek óta, mert a sós húslevest a kevés cukor kiválóan összeboronálja a hozzávalókkal, és harmonikus kellemes lesz az íze.
Ha itt lehetne tanult barátom "dz", minden bizonnyal megerősítene ebben.
A húsleves nem lekvár, hogy cukor kéne bele. Moslékot lehet egyszerűbben is csinálni.
A húsleves pedig leginkább a répától lesz édeskés, de minél több féle zöldség van benne, annál finomabb.
Hús helyett vagy mellett pedig a csont is nagyon fontos, tiszta húsból sosem lesz finom leves.
Szerintem is a répa, illetve a többi édeskés zöldségek tehetnek róla.
A cukor ízfokozó, rengeteg ételbe teszik (sajnos a savanyúságokba is, pedig én annyira nem igénylem bennük, de ez még mindig jobb, mint az édesítőszeres verziók), más kérdés, hogy én bele nem tenném sós ételbe, főleg, ha úgyis van benne édesítést szolgáló, ízes zöldség.
Sajnos, a szupermarketekben kapható sárgarépa valahogy elvesztette eredeti édeskés ízét.
Ha teheted, vedd inkább őstermelőktől, kisgazdáktól, ahol nem "ipari" módon termesztik a répát.
És ahogy egy előttem szóló is említette, tegyél bele több (de nem túl sok) fejeshagymát, az is édesít.
Tegyél bele még vagy egy-két szál petrezselyem-gyökeret azon túl, ami az egységcsomagban van a Tescóban/Sparban stb. Általában kevés gyökér és kicsivel több sárgarépa van ezekben az ideálisnál. Egy TV-paprika felét is belefőzheted a levesbe.
Amúgy ideális esetben kicsivel többnek vagy ugyanannyinak kell lennie a csontos húsnak kilóra a levesben, mint amennyi kiló a zöldség összesen. Pl. 1,5 kiló csontos húshoz tehetsz 1,2 kiló zöldséget összesen, ami egy kilós egységcsomag, fél zöldpaprika + 1-2 szál gyökér még extrában.
Hát, nem egy agysebészet :) A hússal ne spórolj, legyen jó csontos, kicsit cupákos, különben nem lesz jó. A csirkét felejtsd el, tyúk, marha, sertés, pulyka - ezek mehetnek bele, csak csontos alkatrészek.
Főzd fel a húst vízzel, sóval, szedd le a habját, tegyél a vízbe szemes borsot és opcionálisan szerecsendiót, sáfrányt. Más fűszer nem kell bele.
Aztán mehetnek a zöldségek nagy hasábokra vágva, és a legkisebb égő legkisebb lángján nagyon lassan főzd minimum 5-6 órán át. Nekem így mindig tökéletes lesz.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!