Nem sikerül kenyeret sütnöm, szerintetek mi lehet a hiba?
Így csinálom: fél élesztőt kevés cukros langyos vízben felfuttatok. Fél kiló lisztet hozzáteszek. Fele hagyományos fehér liszt, fele teljes kiőrlésű rozs liszt. Összegyúrom és annyi vizet teszek még hozzá, hogy gyúrható legyen a tészta. (Sót, egyéb fűszereket is teszek bele)
Viszont nem kel meg soha sem. Talán az élesztővel van a gond (olcsót használtam általában), vagy mehetne bele egy egész is? Igaz, nem is futott fel olyan nagyon, mint vártam. Vagy arra is gondoltam, hogy túl kevés vizet teszek hozzá, mert nehezen gyúrható a tészta. Többet nem mertem, nehogy "elfolyjon" a kenyér.
Vagy sütőpor kellene bele? Eddig nem raktam, hiszen ahelyett van bent az élesztő. Vagy a liszt a gond?
Egyébként eddig kb. 4-szer sütöttem, mindig egy keletlen, tömör, kemény valami lett a végeredmény. :(
Köszönöm a segítséget! :)
A rozsliszt túl sok, elég bele 10 dkg.
A viz legyen 3 dl, az állaga olyan legyen mint a kelt tésztának, tehát lágy legyen a tészta, de azért ne olyan mint a galuskának,viszont ne legyen olyan kemény se, mintha tésztát gyúrnál.
Legalább 2x keleszt, formázás előtt.
Sütőpor nem kell bele.
Köszi!
Megpróbálom kevesebb rozzsal és több vízzel. A víz hőmérsékletét nem tudom pontosan.Túlmelegíteni nem merem, ha beleteszem a kezem kicsit érzem melegnek. Keleszteni kb. 2 órát szoktam, de azalatt sem növekszik semmit.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!