Teles kiőrlésű tönkölybúzából szeretnék kenyeret készíteni a sütőmben és tej nélkül. Pár receptet kipróbáltam, de valahogy lapos lesz a tészta a kelesztés ellenére. Adnátok ötleteket?
Mindenféle kenyeret tej nélkül szokás készíteni.
A tönkölybúza meg lassabban kel meg, tovább keleszd - a legjobb este bedagasztani és éjszaka a hütöben tartani másnapig - így reggelre pont annyira kel meg, amennyire kell, utána formázod, még egyszer keleszted egy órát és aztán sütöd.
ELökerestem a receptet is:
30 g friss élesztő
1,5 kk só
3 dl langyos víz
1 tk 10%-os ecet (a vízbe keverve)
50 dkg tönkölybúza liszt
(1 ek sikér)
A hozzávalókat alaposan össze dagasztani, jól kidolgozni és utána a hütöben keleszd, majd másnap süsd, ahogy az elöbb írtam
A tönkölyhöz - föleg ha legalább is részben teljes kiörlésü - több idö kell a megkeléshez, és valamennyire savas közeg is kell, ezért kell bele az ecet. (Lehetne esetleg joghurttal is készíteni, de akkor már van benne tejtermék) AZ eredmény valamivel laposabb lesz, mint a fehér kenyér, de ez normális, ha lassan és tovább lesz kelesztve, akkor szebb a kinézete.
Sajna, a boltokban több kenyérnél is olvastam, hogy tejterméket tartalmaz és nem csak előfordulhat benne. Meg jó pár kenyeres receptet is tejtermékkel olvastam. Ezért csinálnám én inkább.
Több ideig kell kelesztenem. Értem.
Eddig mindig meleg helyre tettem, de akkor most hűtőbe fogom tenni.
Ecetes megoldásról még nem hallottam, de ki fogom próbálni. Az almaecet nem jó? Cukor nem is kell bele?
Köszönöm.
Az őseim sem használtak cukrot a kenyérbe, de tudom, hogy rajtam kívül kb. mindenki teszi. Üdítő látni, hogy azért van más is :) Mi ecetet sem teszünk bele, azt a sütijeimbe teszem.
Nos, semmi gond nem szokott lenni a teljes kiőrlésű tönkölykenyérrel, de nálunk sosem kizárólagosan ez a liszt. Fele ez, negyede rozs, negyede kukoricaliszt vagy valami egyéb (fehér tönköly, zab, ami épp van, de a kukoricás volt a legfinomabb). Összesen fél kiló liszt, 25g friss élesztő, 3 dl víz, 5/4 szabványos teáskanál só, a kenyér teljesen jó tempóban megkel a radiátoron s természetesen szépen megáll a tepsiben.
Azért lehet, hogy az ecetet is kipróbálom... Jó kis kenyér lesz, de azért van tömörsége, nem tudom, ezen segít-e ugyanúgy, mint a sütik esetében :)
Római nincs, de valamit kitalálok.
Most már a hűtőben van a tészta és életemben először ecetet is tettem hozzá. Hátha...:)
Apropó! Holnap reggel hány fokon süssem?
Köszönöm.
Picit gyúrd át, amennyi a formázáshoz kell, többre nincs szükség.
Remélem, jól sikerül, majd írd meg!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!