Hogy keszül a parolt rizs?
Én kicsit másképp készítem mint az előző, de az övéhez hasonlít legjobban.
Az én receptem:
1,5 bögre vizet felteszek forrni, bekapcsolom a sütőt kb. 180-200°C-ra.
1 bögre rízst 2 evőkanál olajon fehéredésig pirítok, ezalatt felforr a víz és azt ráöntöm a rizsre, megsózom (én vegetát is szoktam tenni bele) egyszer átkeverem, lefedem és beteszem az addigra már meleg sütőbe.
15 perc után kiveszem és tálalhatom.
Ha így készíted, akkor nem kell figyelni arra, hogy leég, felszívja az összes vizet, nem fog összeragadni és tuti pergős lesz.
20 éve így készítem, és még soha nem rontottam el.
Lényeg a másfélszeres víz mennyiség, a meleg, de nem forró sütő és a 15 perc. (ha nagyobb adagot készítesz, akkor kicsit többet kell a sütőben tartani. 2 bögre rízs esetén kb. 20 percig)
A párolt rízs két esetben lesz ragacsos:
1. ha túl sok vizet teszel hozzá
2. ha főzés közben kevergeted
Szakács tanonc vagyok, leírom az eredeti receptet ahogy készíteni kell (Nem a legfinomabb de lehet ízesíteni só helyett vegetával)
2 dl rizs
4-5 dl víz
1-2 fej hagyma
só
A rizst megmossuk és konyha ruhán szárítjuk, olajon addig pirítjuk amíg a fakanál alatt el nem kezd csikorogni, fehéredni a rizs szem ekkor hozzá adjuk a vöröshagymát egészben vagy félbe vágva és felönjtük a vízzel (2x annyi víz kell mint amennyi rizs van! Előmelegített (40-50 C) sütőben LEFEDVE 15-20 percig pároljuk, kivesszük és kész!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!