Van itt olyan forumozo, aki szinten ki nem allhatja Horvath Ilona szakacskonyvet?
Bizonyára van, de mi a bajod vele?
Az első kiadás az 50-es években jelent meg. Azóta sokszor újranyomták, átdolgozták. Ma már benne vannak az új eszközök, technikák, s több egyéb hasznos dolog.
Szerintem egy alapmű. Nem mesterszakácsoknak készült. Azoknak hasznos, akik nem tudnak, de szeretnének megtanulni főzni. A receptek lehetnek elavultak, de az előkészítési eljárások, a mérési praktikák, szakkifejezések stb. nem változtak.
Sziasztok :) Nem akartam udvariatlan lenni es ugy kiirni a kerdest, lehetoleg ne rajongok valaszoljanak :)
Ha mar igy tortent, leirok par dolgot :)
Anym ket szakacskonyvvrl rendelkezett: ezzel es F. Nagy angela a csalad szakacskonyve c. muvevel. Mint tudjuk horvath ilona konyve legalabb fele reszben inkabb F. Nagy angelat takarja tehat a ket konyv sok tekintetben azonos.
Nos en mar gyerekkent is jobban szerettem a menzan enni! Nem volt jo az otthoni koszt. Anyam mindent a ket konyvbol fozott, szo szerint kovetve a recepteket. Egy kezemen meg tudom szamolni hany fele jo kajat tud elkesziteni :)
Mikor elkoltoztem otthonrol, en is megvettem a magam kotelezo horvath ilonajat. Csinaltam, csinaltam, es mindig magam hibaztattam.
Aztan rajottem, h nem is velem van a baj, hanem a konyv a rossz :) egyszeruen nem jok a receptek. En elsosorban a leveseket, fozelekeket, koreteket probaltam belole, a sutis resz nem igazan izgat.
Egyik nap is belelapoztam, minden fozelek ugyanarra a kaptafara keszul: zsir, liszt, ecet, cukor, so. Levesparja ugyanez, csak higabban. L. pl. karalabeleves - karalabefozelek. Nagyon fantaziatlan, szegenyes, monoton pl. a fuszerezese. Nem csak elavult, tenyleg indokolatlanul szegenyes.
Egyszeruen nem ertem, miert sztaroljak ennyire. Multkor is bementem egy konyves boltba szakikonyvet nezni, 3x elmobdta az elado, ez a tuti, ezt vegyem meg, hiaba mondtam, hogy nem izlik, es amugy is megvan.
Nem ertem, h miert HI terjedt el, ezzrl az erovel Pelle Jozsefne is elterjedhetett volna. Frank Julia mar fiatalabb, o kesobb erkezett.
Mindenesetre emlekszem a pillanatra, mikor itthon megelegeltem a HI-terrort, es elmentem venni egy masik szakacskonyvet. Mikor elkeszult belole az elso tokfozelekem, felkialtottam, h igen, ez az, ennek ilyennek kell lennie!
Visszaadta a fozesi kepessegeimbe vetett hitet :)
Na, roviden ennyi :)
6 a hiba ott volt/van hogy mindent szó szerint készítesz el. Nem lehet, és 2x nem is sikerül pont ugyanúgy.
A fűszerezésnek különlegesen ihletettnek kell lenni- saját magad érezd meg, mit, mennyit.
Sztem egy teljesen kezdonek sokkal jobb egy preciz szakacskonyv, mint egy olyan, amin allandoan gondolkodni kell, h hol fogod elrontani :)
Egy igazan jo konyvben megbizik az ember :)
Horvath ilonanal nekem az aranyok se jottek be.
Minden önteltség nélkül állíthatom, hogy tudok főzni, s soha semmi bajom nem volt Horváth Ilona könyvével.
De ma, amikor igen jelentős túlkínálat van szakácskönyvekből, ha neked nem jön be, akkor vegyél egyet a sok közül. Igaz, a szerzők kétharmada vagy lopja a recepteket, vagy halvány sejtése sincs arról, hogyan kell főzni, s baromságokkal tömi tele a könyvét (mint pl. az ex rendőr és „bájos” neje). Nem kötelező jó könyvből tanulni.
Volt valamelyik csatornán egy főzőműsor. Baromi unalmasra sikeredett. Pedig nagyon jó lett volna. Csak éppen nem sztárséf tolta a nagy arcát, hanem egy szerény, egyszerű tanár, aki főzni tanította az embereket.
Ma az van, hogy a hagyományos magyar konyha szégyellni való, s csak a tévében villogó külhoni főzőműsorok kajái a menők. Gordon Ramsai-it nem kicsinyellem. De pörköltet, sóletet, parajfőzeléket nem ő tanít meg.
Ha Horváth Ilona könyve neked semmi, a te dolgod. Attól az még jó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!