Sülthús zsír meddig áll el?
Korlátlan ideig eláll. Nem tudom, miért lett lepontozva az, aki régi tartósítási módként írta le. Ez a valóság, s ma is működik. Hűtőszekrény sem kell hozzá, csak annyi hűvösség, amennyi ahhoz kell, hogy ne olvadozzon a zsír.
Ha a hús mennyisége olyan, hogy a legfelsőt épp csak elfedi a zsír, akkor sem romlik meg.
Semmi baja annak a zsírnak egyétek nyugodtan.
Az avasodáshoz hónapok kellenek, úgy, hogy azért a "korlátlan ideig " kicsit túlzás.
De való igaz, hogy régen így tartósítottak húst, de azért a tél végén- tavasz elején már nem volt olyan ízletes, de egy kis avas mellékíz nem számított akkor, a húsnak/zsírnak a következő vágásig kellett elfogynia.
Zárójeles megjegyzés az avasodáshoz: az élvezeti értéke megváltozik a zsírnak, de élettani szempontból semmi kockázatot nem jelent. Vannak, akik az avas zsírt, szalonnát jobban szeretik, mint a jót.
Amit nem célszerű tenni a sült hús zsírjával, az az újra sütésre használni. Ha nincs tökéletesen (!) leszűrve, a benne lévő apró húsdarabok már égni fognak, szenesednek. Na az nem jó.
Zsíros deszkához hosszú ideig jó.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!