Hogy készül a pörkölt és a húsleves?
www.mindmegette.hu
www.receptek.hu
www.receptlap.hu
sok - sok oldalt van ahol megtalálhatod ezeket a főztöket.
De ha valami " nagymamásabb " háziassabb érdekel és nem ezek a modern " kicsicsázott" főztök akkor csak írj nyugodtan !
Megint én vagyok:
Ha érdekel az én receptem is akkor:
Finomra vágott hagymát olajon megfonnyasztok, ráteszem a kocka husit (sertésből szoktam, a lapocka jó szaftos husi), és addig hagyom így, míg mindegyik husi minden oldala fehér nem lesz. Utána lesózom, jöhet a pirospaprika. Általában elég levet ereszt a husi, így nem kell félni, hogy megkeseredik a paprika, plusz feketebors. Van, aki tesz bele pici őröltköményt, én nem szoktam. Saját levében lassú lángon fedő alatt párolom, ha elfőtte a levét, önts utána, de ne sokat, éppenhogycsak lepje el. Kell kb 1,5 óra, hogy rendesen megpuhuljon, de nem szabad teljesen szétfőzni, a pörköltnek az nem tesz jót. Ha megpuhult, leveszem a fedőt, és szépen "lepörkölöm". Nagyobb lángon, vigyázva, hogy ne égjen le (vagyis sűrűn megkeverve) zsírjára pirítom. Ha ezzel megvagyok, utánpótlom a levét, de nem kell sok, csak annyi, hogy jó kis szaftja legyen. A husi leve, és a szétfőtt hagyma sűríti. Hát ennyi. Csirkénél ezt a kész pörit szokták tejfölös habarással sűríteni (tejfölös csirke-paprikás).
Szerintem csavart tésztával a legfinomabb.
Húsleves:
Húsl1 kg színhús
50 dkg csont
50 dkg vegyes zöldség (sárgarépa, fehérrépa, zeller, karalábé)
1 közepes fej hagyma
5 gerezd fokhagyma
10-15 szem bors
1 csokor petrezselyem
1 zöldpaprika
1 paradicsom
só
10-15 dkg levelestészta
Elkészítés:Minden hozzávalót alaposan megmosunk, megtisztítunk.
Egy nagyobb fazék aljára fektetjük a szétütött csontokat, arra a 3-4 darabba vágott húst, és felöntjük annyi hideg vízzel, hogy jócskán (4-5 ujjnyira) ellepje. Forrásig hevítjük - a régi hagyománnyal szemben nem habozzuk le, mert oda az értékes fehérje, leülepszik szépen az a hab magától, nem lesz zavaros tőle a leves! -, hozzáadjuk (teatojásba zárva) a szemes borsot, a fokhagymát, és egy kevés sót. Fedő nélkül, lassú forralással, gyöngyöztetve fél óráig főzzük. Ezután beletesszük a hasábokra vágott zöldségeket,a zöldpaprikát és a paradicsomot egészben, a csokorban hagyott petrezselymet, és további lassú gyöngyöztető forralással, fedő nélkül az egészet puhára főzzük.
Enyhén sós vízben megfőzzük a levestésztát, leszűrjuk, egy kevés húslevest merünk rá, és melegen tartjuk.
Ezután következik a művészet: a húsleves felszínéről eltávolítjuk a zsiradékot; a nagyját egyszerűen kanállal, a *kisebbjét* itatóspapírral vagy papírszalvétával, majd sűrű szövésű szitakanálon keresztül, merőkanállal - éppen csak szelíden megbillentve a fazekat, hogy fel ne zavarosítsuk a levest! - előmelegített levesestálba szűrjuk.
A tésztát a forró leveshez adjuk, külön tálon kínáljuk a zöldséget és a húst, amelyet fogyaszthatunk a leveshez, vagy utána, második fogásként is különféle mártásokkal.
Más kaja: Lehet rizses hús az ugyanaz mint a pörkölt csak főzöl hozzá rízst és megkevered , összekevered.mi érdekel még ?Kérdezz csak:D
Az én kedvencem a húsleves!
így készítem:
1 kg marhaoldalast teszek egy jó nagy fazékba, kb. háromnegyedéig vízzel. 1,5 órát főzőm, közben, amikor felforrt, kis szűrővel leszedem a habot.
Ezután jöhet a szemes bors,1 gerezd fokhagyma, az ételízesítő - kóstolgatom, h elég sós-e már.
1,5 óra után beleteszem a répát, a fehérrépát, és a zellert. Miután ezek is főttek kb. 1 órát, beleteszem a karalábát, 1-2 kicsi krumplit, és 1 fej vöröshagymát megtisztítva a héjával, hogy egy kis színt adjon neki. Ezek is főnek legalább fél órát. Fontos, hogy lassú tűzön főzd, épp, hogy bugyogjon, és a húst mindenféleképp a csonttal együtt főzd. Miután kész, kiszedem a húst és a zőldségeket, a levest pedig átszűröm egy másik fazékba. Mindezt egy alkalommal esszük meg ketten, ooolyan fincsi:) !!!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!