Éttermi rizs hogy készül? Vagy vendéglátóhelyeken?
Elöször kevés zsiradékot süsd át a rizst, de ne barnítsd meg, utána öntsd fel dupla mennyiségü vízzel, sózd meg, meg füszerezd. FOrrald fel és ha már forr, akkor zárd el alatta a lángot, takard le és várj kb egy órát.
A lényeg az elejen a pirítás, közben az elegendö füszer és utána az, hogy keverés nélkül hosszabb ideig megszívja magát a rízs.
Kellenek bele fűszerek, különben ízetlen lesz. Só, bors, petrezselyemzöld. Ha túl fő, ha sokáig hagyod megszívni magát, akkor nem lesz pergős.
Én is először "megpirítom" olajon, és utána engedem fel vízzel.
Sokan csak vízben főzik meg, és még olyat nem ettem. Én is mindig lepirítom zsiradékon, és úgy engedem fel dupla mennyiségű FORRÓ vízzel. átkeverem, lefedem, és addig fő, míg a vizet fel nem szívta. ekkor mégegyszer villával átkeverem, és hátra húzom, a meleg platnival együtt.
A fedőt betakarom dupla konyharuhával, és kb 15-20 percig így hagyom.
Utána pergős, szép állagú, nem kemény, nem mancsos, lehet natúran, vagy párolt zöldségekkel összekeverve fogyasztani.
Igen a fűszerezés sokat dob rajta, pl hagymát is lehet aládinsztelni pirítás előtt (de oda kell figyelni, nehogy bebarnuljon a hagyma ), sokféle zöldfűszerrel és pl a sárga szín miatt egy csipet kurkumával is lehet más-más ízeket elérni.
idei slágerünk a roppanósra párolt sütőtök kockás rizs, friss zöldpetrezselyemmel megszórva.
Vagyis az unalmasnak tűnő rizs sokféleképpen ízesíthető és
igen jó kombinációk is lehetnek.
A vendéglősök sem csinálnak nagy hókuszpókuszt a rizzsel.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!