Kokuszolaj, oliva, napraforgó? Ki az aki tudja, melyket érdemesebb használni?
Én éppen 2 hete vettem először kókusz olajat.
Mindent lehet benne sütni.
A kókuszolaj mind közül a lehető legrosszabb választás. De süthetsz benne rántott húst.
Az olajaknál 3 szempont a fontos: telített/többszörösen telített vagy telítetlen/többszörösen telítetlen zsírsavakat tartalmaznak-e és milyen arányban, valamint az omega zsírsavak megléte és aránya, illetve tartalmaz-e hidrogénezett zsírokat. A kókuszzsír mindhárom tekintetben nagyon leszerepel.
A telített zsírsavak növelik a koleszterinszintet, ezzel elősegítik a szív-és érrendszeri megbetegedések, magas vérnyomás, elhízás kialakulását. A telítetlen zsírsavak éppen ellenkezőleg, jótékony hatással vannak.
Itt egy nagyon jó táblázat, ami alapján tájékozódhatsz, hogy melyik olaj milyen arányban tartalmaz telített-és telítetlen zsírsavakat (piros/zöld csík) és omega zsírsavakat (kék/lila)
Röviden összefoglalva alapvetően a legjobb alternatíva BÁRMI a sertészsíron, kókuszolajon, és sajnos a vajon kívül.
Amit még fontos figyelembe venni sütésnél, az a füstölési pont. Bizonyos olajaknál, pl. dióolaj, földimogyoróolaj, extraszűz olívaolaj (a sima nem, az teljesen jó sütéshez!) ez túl alacsony ahhoz, hogy sütéshez használhatóak legyenek, hideg marinádokhoz, salátákhoz, öntetekhez jók inkább. Ha eléred a füstölési pontot, az olaj lebomlik és hosszútávon rákkeltő, mérgező anyagok keletkeznek.
Itt találsz egy listát róla:
Remélem ki tudsz igazodni így egy kicsit :) A kókuszolajjal pedig ne próbálkozz, a lehető legroszabb az egészségednek!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!