Hogyan főztök? Előre megcsináljátok a heti menüt és ahhoz vásároltok?
Elöször is hetente csak egyszer vásárolok be, mert úgy jobban ki lehet jönni a pénzböl. Ehhez meg kell tervezni a heti étrendet, és csak azt venni meg, ami kell hozzá.
Nekem van egy alaprendszerem:
Vasárnap van leves ÉS húsétel körítéssel, zöldségekkel meg sok salátával, illetve valami édesség utána.
Hétfön a vasárnapi maradékot variálom át kicsit.
Kedden vagy tésztaféle vagy krumplis étel van, hús nélkül
Szerdán vagy sürü leves vagy valami egytálétel, kevés vagy semennyi hússal.
Csütörtökön fözelékféle kevés húsfeltéttel.
Pénteken valamilyen rakott zöldség, vagy rizses étel.
Szombaton egytálétel, vagy pizza, zöldséges pite vagy hasonló, esetleg egy kevés hússal.
Ez a séma alapján könnyebb változatosan alakítani az étrendet.
Ami még segíthet neked, ha összeírod, ami eszedbe jut étel, amit szeretsz. (Célszerü egy listát csinálni a gépeden, és ha valami eszedbe jut, akkor beírni).
Nem írtad, hogy csak madgadra fözöl-e vagy családnak - az utóbbi esetben öket is kérdezd végig, hogy milyen ételeket ennének, akkor több minden kerül a listádra.
Emellett itt is végignézheted a "mit fözzek", "mi lesz nálatok ma az ebéd/vacsora", stb kérdéseket, ezekböl is sok ötletet tudsz keríteni.
Így elég sok minden összejön, amiböl tudsz válogatni.
Emellett a legtöbb ételböl dupla vagy háromszoros adagot készítek és adagonként lefagyasztom, így ha megszorulok pénzzel vagy valamiért idöhiányba kerülök, akkor csak elö kell venni valamit.
(Amit sokan írnak, hogy ugyaazt eszik több napig, az nekem nem megfelelö, mert úgy túl unalmas az étrend)
Amihez kedvünk van éppen, és aki ráér, az vásárol és főz.
Nincs heti menü.
Úgy éri meg legjobban, ha az akciókhoz igazítod a vásárolni valót.
Kb.-re kigondolom, hogy milyen alapanyagokból szeretnék főzni a héten, és nagyjából mit, de a hét közben ez mindig változik, nincs fix menü. De ez alapján írok bevásárlólistát.
Addig nem megyek bevásárolni utána, amíg nem fogynak el a dolgok, így nem veszek feleslegesen túl sokmindent.
Szeretem a spontaneitást és a változatosságot, nem tudok terv szerint főzni, mert ha elterveztem, attól még nem biztos, hogy kedvem lesz jövő kedden a gombapörkölthöz...
Itthon vagyok 2 éves lányommal, férjemnek csomagolok ebédet. Ő cukorbeteg, így jobban kell figyelni a főzésre.
Van egy listám, főzelékek, rakott cuccok, levesek stb.
Egy hétre előre összeírom, hogy melyik nap mi lesz a menü, ez alapján rakom össze a bevásárlólistát. (ezt később variálhatom, ha marad előző napról vagy máshoz van kedvem) Be van osztva, hogy heti egy főzelék, egyszer tészta stb.
Sablon csak arra van, hogy szombaton tészta, hogy ne kelljen sok időt a konyhában tölteni, vasárnapra pedig valami sült husi.
Összeírtam, hogy miket szeretünk.
3 részre osztottam: Vannak a hétvégi kaják, amiket több idő elkészíteni, vannak a főzelékek és az egyéb, gyorsan elkészíthető kaják.
Mindig 2 napra főzök, tehát 4 adagot.
Általában úgy, hogy szombat-hétfő, vasárnap-kedd, szerda-péntek, tehát kétnaponta esszük ugyanazt a kaját.
Vasárnap van általában leves is, és nekem gondolni kell a kisétkezésekre (tízórai, uzsonna) is.
Szóval napi 5-szöri étkezéssel készítem a heti menüt, kedden megveszem a hozzávalókat, pénteken pedig a piacon szerzem be a zöldség-gyümölcs féléket.
Csütörtök-pénteki bevásárlásnál már tudom, hogy hét végén mit akarok főzni, és ahhoz mit kell vásárolni. Persze, ha valami akciósba belefutok, szinte rögtön, ott, helyben megváltoztatom az eredeti tervet. És akkor ahhoz szükséges egyéb hozzávalókat vásárolom meg.
Mivel általában 2 napra főzök, akkor már azt is látom, hogy miből maradt, a következő két napra (kedd-szerda) abból mit tudok variálni, Pl. pörkölt-maradékból gulyásleves, stb. stb. és akkor ha szükséges valamit venni hozzá...
És közben szétnézet, mi van esetleg ismét valahol valami olcsó, a következő két napra, vagy a következő hétvégi kajára... tehát nincs előre "kőbe vésett" szentírás. Vannak tervek, de a pillanatnyi lehetőségeket, adódó akciókat, nem hagyom ki.
Persze ha akciósból úgy vásárolok, hogy berakom a fagyóba, később jó lesz az!... akkor viszont az lesz valószínű a "hó végi tartalék", amikor már jó, ha van mihez nyúlni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!