Kezdőoldal » Ételek, italok » Sütés, főzés » Teljes mértékben zabpehelylisz...

Teljes mértékben zabpehelyliszttel lehet helyettesíteni a finomlisztet? Pl. : zserbó sütésénél, vagy pogácsánál?

Figyelt kérdés
2015. nov. 30. 16:03
 1/8 anonim ***** válasza:
60%
Mivel nincs benne sikér, ezért a végeredmény nemhogy nem lenne finom, szimplán ehetetlennek mondanám. Arra viszont jó lehet, hogy agyonverj vele bárkit. :D
2015. nov. 30. 16:42
Hasznos számodra ez a válasz?
 2/8 anonim ***** válasza:
32%

Ahogy az előttem szóló írja, meg lehet próbálni, de kőkemény lesz.

Amúgy azt érzem, hogy bio- paleo- gluténdiétás- étellobbi mozgolódik. Nem értem miért bántják szegény klasszikus finomlisztet. Kockázatmentesebb mint akármelyik társa, szigorú szabályok vonatkoznak az előállítására, emiatt a legegészségesebb is.

2015. nov. 30. 17:32
Hasznos számodra ez a válasz?
 3/8 anonim ***** válasza:
81%
10 éve csak azt használok.Abszolút lehet MINDENT helyettesíteni vele.A piskótám pihepuha,a pogácsám,a palacsintám is szuper,tényleg minden.Arra kell figyelni,hogy több folyadékot kell beletenni,több tejfölt,vagy tejet,és nem egyből hozzálátni a szaggatáshoz,sütéshez,hanem várni egy 20-30 percet,míg egy kicsit duzzad a liszt.Azt kell mondjam,hogy akinek nem vált be,az csupán feladta az első próbálkozásnál.
2015. nov. 30. 17:51
Hasznos számodra ez a válasz?
 4/8 anonim ***** válasza:
3-assal egyetéretek, én is régóta zablisztet használok, piskótát, muffint, palacsintát rendszeresen sütök belőle.
2015. nov. 30. 17:57
Hasznos számodra ez a válasz?
 5/8 anonim ***** válasza:

Köszi, harmadik, ezek hasznos tanácsok :) Én csak simán belepakoltam, a recept által írt hosszú pihentetést pedig ugyanúgy kihagytam, mint rizslizt esetében és picit törékeny lett a mézesem. Na, arra szerintem jó a zabliszt.

A kelt dolgok persze másak, az sikér nélkül nem igazán megy, de a többi sütinél sokan használnak zablisztet. A zabpalacsinta is roppant népszerű (s fura, ki nem állhatom a zabízt, de elég tojás jelenlétében varázslat történik s a végeredmény jobb lesz, mint akár a zab, akár a tojás, amiből áll. a zabpelyhes rántotta szerintem igen jó, node eltértem a témától), az almás sütikben is igen gyakori a zabpehelyliszt, akár kizárólagosan.


Aki védi a finomlisztet: nos, nem mindenkinek jó a gyors ch és a glutén. Én a zabpelyhes mézest speciel cukorbetegnek sütöm, én ilyen szénhidrátbombákat nem eszem, max. nagyon óvatosan. Neki is szénhidrátszegényen szoktam sütni, de a keményítők totális hanyagolása rengeteget változtat a sütik többségén (az erősen tojásosak bírják remekül, pl. a piskóta), mézes márpedig kell, annyira remek receptem van rá, max. mindenki csak annyit eszik, amennyi neki jó... Mézet mondjuk csak nyomokban fog tartalmazni, de finomliszttel nem nyomnám tele egy cukorbetegnek... Nincs is itthon olyanunk már évek óta... A zab jobb és egész jól beválik sok esetben. Miért ne használnánk?

2015. nov. 30. 18:55
Hasznos számodra ez a válasz?
 6/8 anonim ***** válasza:

Nem sok értelme van tippelgetni...

A sikértől nem lesz puha, attól max megkel. Tojásos, túrós, szódabikarbónás receptekben gond nélkül lehet használni.

2015. dec. 1. 12:46
Hasznos számodra ez a válasz?
 7/8 anonim ***** válasza:

Egy szóval nem mondtam, hogy cukorbetegeket kéne vele etetni :D Szerintem félreértetted, amit mondtam. Nyilván, aki érzékeny rá meg olyan a szervezete, hogy nehezen tolerálja az ilyesmit az messze kerülje szerintem is!!


Arra céloztam, hogy esetleg téged is lelkileg terrorizál a fogyasztása, mint sok embertársunkat. Ebben az esetben ezt ne hagyd! Naív dolog azt hinni, hogy a finomlisztet az ördög teremtette és, hogy "egészségtelen". Szénhidrátra ugyanúgy szüksége van az embernek, mint zsírra (ugye a másik nagy gonosztevő). Minden csak azon múlik, hogy mértékkel fogyasszuk.


De igazából nem is erről volt szó, csak kijött. Na mindegy, hátha valaki elolvassa és megfogadja.

2015. dec. 4. 00:54
Hasznos számodra ez a válasz?
 8/8 anonim ***** válasza:

#7: A zsír speciel esszenciális tápanyag, ahogy a fehérje is, a szénhidrát pont nem. Attól még persze sokak nem bírnák kevéssel (mert elhagyni senki nem tudja, az ételek már csak ilyenek), illetve nem jól, de egy viszonylag egészséges test azért jó ideig elműködik szénhidrátbevitel nélkül is, ha kell, a glükózigényt megoldja másból.


A cukorbeteg dolgot azért hoztam fel, hogy magyarázzam, hogy mi lehet az ok, ami miatt valaki így süt. Persze ez csak egy a sok közül, de jó, hogy vannak, akik nem hagyományosan is próbálnak sütni. Sok embernek jobb így, egészségeseknek is és sokak számára ez tapasztalat, nem egy vakon elfogadott dolog (persze van, aki vakon követ valamit, az emberek annyira nem szeretnek utánanézni és gondolkodni, de táplálkozás terén nehéz is megtalálni a megfelelő infókat). A zab több szempontból jobb, mint a búzaliszt (nekem aztán majdnem ugyanaz a fehér és a többi, de tudom, hogy van, akit jobban laktat a lassú felszívódású teljes kiőrlésű), olcsó is, miért ne lehetne használni? Túl népszerű lett a búza, mintha a többi gabonaféle már nem is létezne :) Pedig érdekesek és másak, mint a búza.

Persze a búzának is van előnye a zabbal szemben, meg tud kelni.


Engem aztán nem terrorizál semmi, leginkább a saját testemre hallgatok s teljesen szabad akaratomból eszem úgy, ahogy. Annyi jobb dolgot ehetek, mint pont glutént, gyors felszívódású formában. Az inzulinszintemet szeretem békén hagyni, mivel nekem az esik jól s ezt tartom magam számára egészségesnek is. Rengeteg cikket olvastam, sokat tapasztaltam is az elmúlt években, azt gondolom, tudom, mit teszek. Nem tételezem fel, hogy a kérdező ne tudná, mit csinál, de akkor sem veszélyes, hogy zabot eszik sima búzaliszt helyett, sőt.

2015. dec. 4. 01:26
Hasznos számodra ez a válasz?

Kapcsolódó kérdések:




Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu

A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!