Milyen ízű lehet a kókuszzsíros kenyér lilahagymával? Lehet tőle fogyni, ha teljes kiőrlésű kenyérrel eszem?
10: Nem vagyok egyáltalán a zsírok ellen. Csak a pálma és kókusz ellen.
De majd beszélgessünk erről 10-20 év múlva :)
#11: De akkor te milyen zsírt használsz, ha semmi se jó, ami megfizethető? Nem alkalmi zsíros kenyérről van szó, hanem a napi több dekáról főzéshez.
Jó, lehet akár 60-80 év is, hosszútávra tervezek, ezért igyekszem a lehető legjobb életmódot összehozni :) Az étrendem már egész jó, most jön a mozgás, génekkel sem állok rosszul. Ha ez az életmódom marad, akkor majd példálózhatok vele, de ugye... Egyetlen tesztalany az semmi, van, aki ritka rossz étrenden is egészséges hosszú életet él. Ezért jobb a sok-sok létező hosszútávú példa.
Mi a baj a kókuszzsírral/kókuszolajjal? :O ( komolyan kérdezem)
Kb 3 hónapja kezdtem el ezt használni... :-\
13.: már írtuk, az, hogy a létező legegészségtelenebb zsírfajta, mert kimagaslóan sok telített és többszörösen telített zsírsav van benne, ami emeli a koleszterinszintet, szív-és érrendszeri problémákhoz vezet.
Nem mellékesen azért nyomatja annyira az ipar, mert iszonyatosan olcsó a kitermelése (kb. 10x annyi hasznot hoz, mint az olívaolaj), és gyors is (már 3 év után jövedelmezőek a pálmafa-ültetvények). A hátulütője, hogy a legtöbb helyen nem fenntartható forrásból gazdálkodnak (ültetvények, ahol a kitermelt mennyiséget újra el is ültetik), hanem Ázsia és Indonézia őshonos pálma-erdőit pusztítják ki érte.
Ha érdekel, itt olvashatsz róla bővebben:
Az országok, ahol a kókuszzsírt "termelik" bekerültek a Guiness rekordok könyvébe is, mint az országok, ahol a legrohamosabb ütemben tűnnek el az erdők. Ugye milyen vidám? :)
U.i.: lefosom, ha megint lepontoztok 30%-ra, a tény az tény! A pálma-és kókuszolaj/zsír egészségtelen a puszta tényeket (zsírsavak) nézve és ökológiailag sem éppen fenntartható a termelése.
15: Semmi csodát nem használok. Napraforgó olaj általában ételekhez, már amihez kell. Olivaolaj salátákhoz. Vaj sütikbe vagy kenyeret megkenni.
Kacsa, liba kisül a saját zsírjában, utána azt meg lehet enni zsíros kenyérnek.
Ilyesmi :)
Egyébként az a jó, ha mindenfélét fogyasztasz. Egyik sem kifejezetten egészséges, de lehetnek pozitív hatásaik. Ha kevered őket és nem csak egy fajtát fogyasztasz, akkor olyan nagy kárt nem teszel.
Ezért felesleges rákattanni a drága és nem is kifejezetten egészséges "csodákra" mint pl. a kókusz/pálma zsír/olaj.
"S már megint nem írták le nekem, hogy akkor mit használjon az ember, ha semmi se jó"
Senki nem KÉRDEZTE.
Mindezek ellenére: bárhol találsz listát a transzzsíroktól mentes, telítetlen és többszörösen telítetlen zsírsavakban leggazdagabb olajokról. Amik ezeknek a listáknak az élén állnak, azokat érdemes: szőlőmagolaj, tökmagolaj, lenolaj, szezámolaj, mogyoróolaj, dióolaj, olívaolaj, stb., stb. a végtelenségig sorolhatnám!
+ Az omega zsírsavak arányára érdemes még odafigyelni, ennyi.
"már írtuk, az, hogy a létező legegészségtelenebb zsírfajta, mert kimagaslóan sok telített és többszörösen telített zsírsav van benne, ami emeli a koleszterinszintet, szív-és érrendszeri problémákhoz vezet. "
Igen, mar irtatok, de akkor is marhasag volt. A kokuszzsir jelenleg a legegeszsegesebb zsirfajta, mivel nagyreszt MCTbol all, ellenben a disznozsirral, meg akkor is ha beszoptad a mangalica-marketinget.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!