Palócleves receptje? Kérem, ha valakinek van jó receptje, írja meg, legyenszíves!
Imádom, de még sosem főztem. Holnap szeretnék ezt készíteni ebédre. Ugye segítesz? :=)
Köszönöm!
Az igazi palócleves hizott ürüböl (birkahús) készül, tehát csak akkor javasolt, ha szeretitek a birkahúst.
Palócleves recept
Palócleves recept
Hozzávalók:
1,50 kg húsra hízott ürühús (esetleg marha- vagy disznóhús),
30 dkg hagyma,
5 dkg zsír,
5 dl tejföl,
1 kg gyenge zöldbab (vagy vajbab),
70 dkg burgonya,
1 g köménymag,
1/2 babérlevél,
1 dkg fokhagyma,
4 dkg liszt,
10 dkg szalonna,
1/2 csomag petrezselyem,
pirospaprika,
törött bors,
só.
A füstölt szalonnát felvágjuk apró kockákra és lábasba téve megpirítjuk. Az apróra vágott hagymát hozzáadjuk és benne megfonnyasztjuk. Megszórjuk pirospaprikával és beletesszük az alaposan megmosott és kockára vágott ürühúst. Elkeverjük, megsózzuk, törött borssal, babérlevéllel fűszerezzük és hozzáadjuk a köménymaggal együtt apróra összevágott fokhagymát. Fedő alatt majdnem puhára pároljuk, időnként megkeverve, kevés lében, mindig csak annyi vizet hozzáadva, hogy oda ne égjen. Közben külön, enyhén sózott lében megfőzzük a megtisztított és feldarabolt zöldbabot. Rózsaszínű rántást készítünk, a megpuhult húst, a burgonyát és a zöldbabot összeöntjük. Annyi vizet teszünk hozzá, amennyi levesre szükségünk lesz. A rántással berántjuk és jól felforraljuk. Tálalás előtt megízesítjük, majd a tejfölt elkeverjük benne. Újra felforraljuk és forrón, nagyobb levesestálban tálaljuk. Tálalás előtt az apróra vágott zöldpetrezselyemmel megszórjuk.
Próbáld ki, nagyon finom. (Ha nem szeretitek a birkát, akkor marhahússal készitsd)
Hú de finom lehet..
Szerintem a hús mindegy, mi szárnyasokat fogyasztunk, szinte kizárólag, azzal is elkészíteném
Nagyon finom volt, de legközelebb felezem a hozzávalókat vagy vendégeket is hívok :=), mert rengeteg lett! Nem baj, holnapra is megvan az ebéd, majd készítek hozzá mondjuk túrógombócot.
Köszönöm a receptet!
Örülök, hogy izlett!
Valamelyik válaszolónak:
Egyébként a húsféle azért nem mindegy, csak erösebb izü húsból jó, mert különben nincs ize. Pulykacomb még esetleg elmegy (de már nagyon a határon van), csirkével v agy pulykamellel viszont nem negyon érdemes próbálkozni.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!