Kb mennyi alapanyagot használjak fel?
Hasonló méretű a kisebb tepsim.
ebbe az alábbi mennyiségű alapanyaggal gyúrom a tésztát.
30 deka finomliszt, 20 deka vaj /margarin (vajjal finomabb),10 deka porcukor, csipet só, 1 tojás sárgája, 1 citrom reszelt héja, 1 van. cukor, annyi tejföl, hogy rugalmas tésztát kapjunk, ez kb egy jó evőkanálnyi.
A töltelékhez másfél kiló alma lereszelve, egy kicsit megpárolva. ha túl savanyú egy kis cukor mehet bele. fahéj egy evőkanálnyi. ha szereted 5 deka mazsola is finom bele.a vajat a liszttel elmorzsókáljuk, majd beleütjük a tojás sárgáját, a cukrot... stb, és annyi tejfölt, hogy jól össze tudjuk gyúrni, a tál falától el kell válnia a tésztának.
a keletkezett puha gombócot kissé rúddá formáljuk és félbe vágjuk. Fél órát pihentetjük.
Az almát megpároljuk.
ha a tészta pihent, a tepsi méretére nyújtjuk az egyik lapot, (jó, ha a tepsibe sütőpapírt teszünk), a nyújtófára feltekerve ráhelyezzük a tésztalapot.
villával megszúrkáljuk sűrűn, és megszórjuk szitált morzsával, vagy megszórjuk darált dióval.
Elsimítjuk rajta a kihűlt almát, majd a kinyújtott másik tésztalapot rátesszük.
Ezt is sűrűn megszúrkálkuk villával.
megmaradt tojás fehérjét egy kiskanál tejföllel, villával felverjük, és elkenjük a tészta tetején.
Előmelegített kb 180 fokos sütőben kb 40-45 percig sütjük, illetve amíg szép pirosbarnés színe nem lesz.
Ilyenkor már finom illatok terjednek a konyhában.
Vizes viledára tesszük a tepsit és hagyjuk a tésztát kihűlni.
Hidegen megszórjuk szitált porcukorral, kockákra vágva tálaljuk.
Én így csinálom hosszú évek óta, a család imádja.
Sok sikert :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!