Hogyan kell gyorsfagyasztott rizses zöldséget főzve elkészíteni (laikusnak)?
Hello!
Főzve (vagy legalább is nyílt láng felett, nem sütőben) szeretnék készíteni rizses zöldséget! Hogyan kell főzni, mennyi ideig, miben (víz, vaj, stb)? Hogy érdemes fűszerezni, ízesíteni? Valami mártás esetleg? Eléggé laikus vagyok, eddig nem főztem/pároltam olyan vegyes zöldséget, amiben rizs is lett volna. Jó lenne valami jó öntetet/mártást/stb is találni hozzá! :)
Természetes fűszerek: az utóbbi két válaszból leszűrve úgy értelmezem, hogy akkor természetes fűszerekhez csak az év bizonyos szakaszaiban lehet hozzájutni, és akkor is csak nagyon rövid ideig állnak el.
Amit én vettem, arra rá van írva, hogy nincs benne tartósítószer, de ízfokozót és színezéket viszont sajnos tartalmaz. Mondjuk szerintem a "fejkendős nénike, bácsika" által árult fűszerek tisztasága is gyaníthatóan hagy némi kívánnivalót maga után :)
Mindenesetre időközben sikeresen elkészítettem egy adagot a rizses vegyes zöldségből, a fűszerezést/sózást kissé túltoltam, a vaj pedig amíg süttem, kevésnek tűnt, viszont
...amikor kész lett, akkor meg kissé túl sok maradt alatta.
Mindenesetre finom lett így is, a zacskón tényleg volt egy egysoros elkészítési javaslat (kevés zsiradékon 8-10 percig melegíteni), végül úgy csináltam meg (zsiradék helyett egy fél vajkockát használtam a kisméretű változatból).
Köszönöm mindenkinek a tanácsokat! :)
Te hol élsz???
A fejkendős nénike-bácsika a piacon nem különböző fűszerkeverékeket árul, hanem azokat a friss zöldségeket, amiket tételesen felsoroltam: az uborkát, ahogyan leszedte az indáról, a paprikát, a paradicsomot, a saját termőhelyéről ...
Te még sohasem láttál ilyet?
Hogy "hagy maga után kívánalmakat"" mintha nem is a földön járnál!!!
... és ha egész évben akarod ezeket enni, nemcsak tavasztól őszig, akkor bizony hozzálátsz, és amikor érnek, vagy lefagyasztod őket sorban, egymás után, vagy te magad elrakod befőttnek, savanyúnak, stb. stb. és akkor már sokkal egészségesebben eheted télen is!!!
Szóval ezek szerint van még mit tanulnod!!!
Én arra gondoltam, hogy senki sem ellenőrzi, miféle otthon kotyvasztott, vagy boltban vásárolt, káros rovarirtó szerekkel permetezi, míg a nagy cégekre jobban odafigyelnek azért a hatóságok.
Én ált. lenejlonozott, becsomagolt zöldségeket szoktam venni, mert nem szeretem, ha egy csomóan leköhögik előttem a paprikát, paradicsomot, stb (mosás ide vagy oda).
Arról még nem hallottam, hogy ezeket házilag is le lehet fagyasztani, de pl: szendvicsek készítéséhez ez már nem működne, ilyenkor muszáj frisset venni a boltban.
Sőt! Képzeld el, a paprikát a kutya-macska oldalba pisilja, a karalábot a föld alatt a csigák és a giliszták másszák össze, stb. stb. De hát kitalálták már, hogy ezeket a főzés előtt hogyan kell, lehet megtisztítani.
A vegyszer, permetszer ellenőrzéséhez egyrészt az u.n. "permet-napló" vezetése, illetve az ANTSZ ellőnérzés véd minket...
De egyébként nem akarom én a te fejedet az asztal fölé húzni, ha te mindenáron az asztal alatta akarsz maradni. Egyed csak nyugodtan a tartósítószeres, gyári kóficokat! Kedves egészségedre!
Persze, esetenként 1-2 leves-kockát én is használok, de a kérdező esetében úgy érzékelem, hogy semmi más féle-fajta fűszereket, alap-dolgokat azok elkerülésére nem ismer, ha azt gondolja, hogy a piacon is csak "fűszer-keveréket" kap!
Vagy nagyon hülye, vagy nagyon jól játssza azt!
Kedves kérdező, visszatérve a zöldfűszerekre, amit szárítva tasakokban lehet kapni azok is nagyon jók, amikor nem jutunk hozzá frisshez.
Tárkony, koriander, snidling, kakukkfű, zsálya,bazsalikom, rozmaring, csombor, menta, citromfű- a teljesség igénye nélkül- kis műa."cserepekben" szinte minden multinál kaphatóak, a zöldséges résznél. 2-300 ft egy-egy növényke, érdemes néhányat megvenni és a konyhaablakban gondozni. szinte egész télen kaphatók, szóval pótolhatók, ha elfogynak.Azért a frissen csipkedett zöldfűszer mindig aromásabb, ízletesebb a szárítottnál.
A nevük rajta van, sokszor útmutató is a gondozásukhoz, felhasználásukhoz.
Ha tudod a nevét nagyon könnyen utánaolvashatsz a neten, melyik, milyen ételbe ajánlott.
Persze lehet többfélét is használni, ez ízlés dolga, és persze csak kísérletezgetéssel jövünk rá, hogy nekünk mi jön be leginkább.
A másik még, hogy a "zöldeken " kívül még nagyon sokféle finom fűszerőrlemény kapható, őrölt kömény, őrölt babérlevél, szerecsendió, csilidara... stb.
És még vannak a sütikbe, desszertekbe valók, de gondolom ezek ismerősök, ha másból nem hallásból.
Sok sikert a tapasztalatszerzéshez :)
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!