Hogyan kell gyorsfagyasztott rizses zöldséget főzve elkészíteni (laikusnak)?
Hello!
Főzve (vagy legalább is nyílt láng felett, nem sütőben) szeretnék készíteni rizses zöldséget! Hogyan kell főzni, mennyi ideig, miben (víz, vaj, stb)? Hogy érdemes fűszerezni, ízesíteni? Valami mártás esetleg? Eléggé laikus vagyok, eddig nem főztem/pároltam olyan vegyes zöldséget, amiben rizs is lett volna. Jó lenne valami jó öntetet/mártást/stb is találni hozzá! :)
Én mindig külön készítem, a rozst a szokásos módon kevés zsiradékon megpirítom, majd kétszeres mennyiségű forró vízzel felengedem. Sózom, majd lefedve addig főzöm, amíg a vizet felszívta. Ezután hátrateszem és dupla konyharuhával letakarom. a saját gőzében párolódik készre.
A zöldséget egy másik lábasban, kevés zsiradékon megpárolom. fagyosat azon mód fagyosan kell elkezdeni párolni.sózni, borsozni, majd fedő alatt hagyni párolódni. időnként átkeverni.
ha egy kis fej hagymát finomra vágra a zöldségek alá dinsztelünk- vagyis ezzel kezdjük- sokkal finomabb.
vigyázni, hogy ne főzzük péppé, finom roppanós, de azért puha legyen.Ha kész a rizs villával fellazítom és óvatosan összekeverem a zöldséggel. ez lehet borsó, mexikói keverék francia keverék, gomba illetve ízlés szerint sokminden. (sütőtökös is finom )
Friss petrezsemmel megszórjuk, üde tavaszi ízt ad az éteknek.
Ajánlom azért, hogy ne nyílt lángon főzd, ha lehet használj lángelosztó platnit.
Köszönöm a választ, de sajnos pontatlan voltam, azt elfelejtettem odaírni, hogy pontosan milyen zöldségekről van szó: Hosszúszemû rizs, borsó, piros paprika, kukorica és hagymakockák keveréke.
Ez egyben van, úgyhogy az nem opció, hogy külön főzöm a rizst is és a zöldséget is (kissé macerás lenne szétválogatni :)
Zsiradékot nem akarok használni hozzá (sem olajat), de pl: vajban szoktam párolni.
Van hozzá még mexikói vegyes zöldségem is. Igazából én ezeket kb: 15 perc alatt szoktam összepárolni, csak most egy kicsit megbonyolítja a helyzetet, hogy rizs is van benne, ezért nem tudom hogy lehet e ugyanúgy csinálni. A neten található receptes oldalakon meg sajnos leginkább bonyolult, órák alatt elkészíthető ételeket találtam csak eddig.
Ha van egy húsleves kockád, vagy zöldségleves kockád, azzal forralj egy-két bögrényi "levest"!
Ezt a vegyes zöldséges rizst pici vajon/olajon forgasd át, hogy kiengedjen, majd öntsd fel annyi forró levessel, hogy beborítva meg tudjon benne dagadni. Elzárod a gázt alatta, egy jó fél órára. Utána ha kell, még födő nélkül egy kicsit átforgatod, és sóval, borssal ízesíteném, ha nincs benne petrezselyem, már a legelején azt is tennék hozzá apróra vágva!
Bevallom én még soha nem is hallottam, hogy létezne nyers rizzsel kevert zöldség gyárilag fagyasztva. Ha igen, biztosan van rajta felhasználási javaslat.
De azt is furcsállom, ha valaki ilyen formában fagyasztja le otthon, na mindegy, próbáld meg az előző válaszoló ajánlatát.
Utolsó válaszadónak:
egész pontosan erről a kiszerelésről van szó:
Szerintem nincs semmi a hátuljára írva, de majd mindenképpen megnézem, mielőtt nekilátnék elkészíteni.
utolsó előtti válaszadónak:
Ma vettem Delikát ételízesítőt, ez gondolom jó lesz hozzá (a hátulján pont rajta van a rizses vegyes zöldség képe is), ez tartalmaz petrezselyemlevelet is. A biztonság kedvéért vettem még majonézt is, az mindig beválik :)
Én bevallom eddig a sima zöldség keverékeket (mexikói vegyes zöldség, wok, stb) csak (a fagyasztóból kivéve rögtön) vaj/víz keverékben szoktam főzni/párolni, úgy hogy az alatta lévő lé vele együtt melegszik fel. Így 15 perc elég szokott lenni. Szoktam még kidney vörös babot is keverni hozzá, nem tudom a rizses zöldséghez érdemes e?
sajnos nem ismerem a terméket, bár a sárga autó minden csütörtökön zenél előttünk,hogy "szólj anyádnak, hozzon pénzt... " :), de én max jégkrémet veszek tőlük, ha akciós.
( a szembeszomszéd asszony hetente 20-25 ezret hagy náluk, azért is állnak meg itt mindig )
A képet megnézve, ennek készételnek kell lennie, a hullámvonalas ikont mikrózásnak gondolom, mert a mellette lévő már a tányérban lévő, gőzölgő ételt szimbolizálja, ha igaz.
Persze lehet, hogy tévedek, de szerintem az FF is köteles feltüntetni, hogy a termék miként használható fel legegyszerűbben, és magyar nyelvű útmutatásnak is kell lenni rajta.
Jómagam nem tartósítóval agyon nyomott ételízesítőket használnék hozzá, hanem természetes zöld,-vagy szárított
fűszereket.
Persze ez csak az én véleményem...
Nekem az egyetlen módja, hogy fagyasztott zöldségekhez jussak (kiolvadás nélkül), az az FF. A jégkrém viszont engem nem érint :)
Mindenesetre most már megpróbálkozok egy adag elkészítésével, és megnézem előtte, van e rá írva elkészítési javaslat a zacskóra.
Egyébként "természetes zöld,-vagy szárított fűszerek"-hez hol lehet hozzájutni, és mit érdemes venni? Eddig jól elvoltam a majonézzel, de nemrég megtudtam, hogy az meg hizlal :)
Szárított fűszerek azok az ételízesítők, amiket az üzletek polcain különböző színes zacskókban árulnak, tele sóval, különböző tartósítószerekkel és ízfokozókkal. Ha egészségesen akarsz étkezni, lehetőleg kerüld őket.
Természetes fűszerek vöröshagyma, fokhagyma, paprika, paradicsom, zeller, répa-gyökér, petrezselyem, stb. stb. zöldséges üzletekben, vagy piacon a fejkendős nénike, bácsika... még a törtpaprikát is érdemes ott vásárolni!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!