Miért ragad össze mindig minden tésztám?
Én nem teszek a főzővízbe olajat, csak sót és nem öblítem le a tésztát miután megfőtt.
Újraforrás után 1 percig főzöm, kikapcsolom a tűzhelyet és lefedem. 8-10 percig áll a vízben, miközben egyszer-kétszer megkeverem, majd leszűröm. Nem ragacsos, pont jó.
A hideg vizes öblítéssel lemosod az olajat, ami megakadályozná az összetapadást.
A másik, hogy van egy (talán olasz) mondás, hogy a szósz várhat a tésztára, de a tészta nem várhat a szószra.
Szóval előbb a feltétet kell elkészíteni, a tésztát csak közvetlenül fogyasztás előtt kifőzni, és azon melegében tálalni. Így nem tapad össze, és nem kell melegíteni, mint a hideg vizes öblögetés után. Vagy a tésztát hidegen eszitek?
Lehetségs, hogy túl kevés a víz, amiben fözöd.
Olasz szabály szerint 100 g tésztát 10 g sóval és 1 liter vízben kell fözni.
Nekem akkor ragad össze ha:
-rossz minőségű
-nem rakok bele olajat
-túlfőzöm véletlenül.
Én mindig rakok bele olajat, mégse tapad össze, pont tökéletes lesz,úgyhogy nem kell lehurrogni azokat, akik tesznek bele (ezt néhány KEDVES válaszolónak írom!)
Én úgy csinálom, hogy forró vízbe teszek egy kevés sót és olajat, felforralom, majd akkor, mikor forr, beleteszem a tésztát, kevergetem, folyton kóstolgatom, majd amikor pont tökéletes az állaga, akkor leszűröm. Ennyi. A hideg vizes leöntés az egyik legnagyobb hülyeség, amit ebben a szörnyen egyszerű műveletben csinálhatsz...
Mellesleg nekem mikor kihűl, akkor sem tapad össze. Tojás nélküli tésztát szoktam venni, de a tojásossal is ugyan ez a helyzet, mindig tökéletes lesz. Amúgy nem szabad áztatgatni a tésztát azután, hogy készen lett, mert akkor ragacsos és undorító lesz. Az a jó, ha egy picit kemény még, de pont tökéletes. Nem kell szétfőzni, főzés után áztatni, meg semmi!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!