Hogyan kell szilvalekvárt készíteni?
Én úgy csinálom, hogy:
A szilvát megmosom, kimagozom, bele a lábosba, rá a kristálycukor, hagyom állni kb. fél órát, majd elkezdem kis lángon főzni. Ha kevés lével indul, pici vizet aláöntök, nehogy odakapjon. Rotyog-rotyog-rotyog, ha látom hogy megfelelő már az állaga, megkóstolom hogy, elég édes-e. Ha nem, teszek bele még cukrot, amennyit a család igényel. :) Nem teszek bele semmi tartósítót, zseléfixet, nem kell bele semmi. Tiszta, átöblített dunsztosüvegekbe beletöltöm, ráteszek egy méretre vágott befőzőcelofánt, legumizo. Ráteszek a celofánra egy csipet szalicilt, majd erre újabb celofán, gumi, sőt még egy fedőt is rácsavarok. A dunsztolásra ágyneműhuzatokat, plédeket használok. Egymás mellé teszem a megtöltött üvegeket, közéjük újságpapírt gyömöszölök, majd jól bebugyolálom az egészet. Van mikor ládába állítom őket, úgy egyszerűbb becsomagolni is. Sárgabaracklekvárnál pl. ha túl híg, akkor sem sűritem semmivel, hanem lehagyom a fedőt az üvegekről, így csak a dupla celofánok (közöttük a szalicil) vannak rajta, pár hónap után, kb. Karácsonyra összesűrűsödik teljesen, sokszor még dzsem is lesz belőle. :) Jó lekvárfőzést!
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!