Miért nem tudok nokedlit főzni?
Privátban válaszoló vagyok.
"hány percig főzzem, milyen lángon főzzem, mennyire fórjon a víz...mekkora legyen a galuska, "
Ha rendesen fő a víz, akkor kész. Ha az 20 másodperc, akkor annyi.
Olyan nagy lángon, ahogy csak tudod, nyilván az a lényeg, minél előbb felfőljön.
A galuska akkora legyen, amekkorát a galuska szaggató szaggat. Gondolom nem deszkáról, késsel szaggatod.
Mert ha igen, akkor kezdd azzal, hogy veszel egy galuskaszaggatót.
A tésztát bármelyik receptes oldalon elolvashatod. A titok annyi, hogy nagy lábasban lobogó vízbe szaggass egy adagot (gondolom, húzkodós szaggatód van, ami abba belefér, az egy adag), és azonnal szedd ki tésztaszűrőbe, öblítsd le alaposan hideg vízzel, majd rázd és csöpögtesd ki a vizet belőle.
Ha több kell, akkor több szakaszban készítsd ugyanígy. Édesanyám a nagy mennyiséget úgy oldja meg, hogy a kiszedett nokedlit egy nagy tál hideg vízbe borítja, és amikor mind megfőtt, akkor onnan szedi ki és öblíti le újra.
+S+z++aggatóm az nincs, nem tudok beszerezni, majd csak nyáron, mert külföldön lakom.
Kanállal szaggattam:D
Lefőztem kábé az 5. adagot egymás után, mire eljutottam a megoldáshoz. Most forrás előtt lévő-kábé 3-5 percre forrástól-vízbe szaggadtam ki az agyon kevert tésztámat, ami elég tömény volt....kezd hasonlítani, majd szerintem közelebb a forráshoz szaggatom bele, mert majdnem összeragadtak, úgy választottam széjjel őket, meg sok lett a morzsalék. És már fővés közben láttam, hogy ebből lesz valami. Amikor lobogó vízbe raktam, úgy ahogy volt szétmállott az egész fövés közben, szinte rögtön, ahogy beleraktam. Most már eszek belőle, megnézem ténylegesen milyen lett....még ehető is...kész csoda. Ha nyárig nem jövök bele, leülök anyós mellé, mikor galuskát csinál, mert nem állapot, hogy nem tudok egy ilyen egyszerű dolgot megcsinálni. Eddig nem volt mihez csináljak, így nem is próbálkoztam, de most pörköltet csináltam és a férjem azt kért hozzá...jó lesz megtanulnom:D
Bocs azokért a pluszokért vakon gépelek, nem tudom, azokat hogy rakta oda a gép:D
Galuska szaggató akart lenni.
(Megint a privis)
Annyit azért még halkan hozzátennék, hogy elhangzott itt ez a közben kiszedős módszer.
Alapjában véve nem rossz.
Viszont ezt úgy kell csinálni, hogy bekészülsz egy tállal, félig hideg vízzel, szűrővel, és ha egy adag elkészült, kihalászd a nagyját, beleborítod vízbe, és azonnal szaggatod is a többit!
Ne kezdd el külön szűrögetni, öblítgetni minden adagot, mert a nyers tésztának nem szabad sokáig állnia!
Ha már keverésnél víz éri a lisztet, azt onnantól kezdve minél hamarabb ki kell szaggatni, különben elcsirízesedik az egész, és olyan lesz, mint a gumi. (ezért kell előbb felfőzni a vizet, és utána bekeverni a tésztát)
Szóval ha így csinálod, akkor ne sokat tökölj.
A jó nokedlitészta viszonylag kemény, de még rugalmas. Nem baj, ha áll egy kicsit, ha van benne tojás nem fog elfolyni.
Deszkáról is kiválóan lehet szaggatni,én a kanalason csodálkozom, illetve nem csodálkozom, ha az szétázik, mire beleszaggatsz egy adagnyit.
Az én családom nem is szereti a "vendéglőis" apró gyöngynokedlit, csakis a kézzel , deszkáról szaggatott, kissé rusztikus, szép sárga, hosszúkás nokedliket.
Ha akarod én is leírom privátban, hogyan készítem mert itt csak lepontozásra lehet számítani... :)
Nem recept alapján megyek, 30-40 dkg liszthez, sóhoz csak 1 tojást teszek, a családom többi részéhez képest, akik hármat is beletesznek. Szerintem bőven elég.
Bő vízben kell főzni, mint a tésztát, ugyan az a titok, teljes forrásig kell melegíteni a vizet és egyszerre nem nagy adagot beletenni a tésztából, mert ha sokat raksz, lehűti a vizet és megszívja magát, mire megfő. Fél-egy perc bőven elég neki, ha feljött még hagyom 10 másodpercet és szedem is ki.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!