Kalácstészta megkel-e nyírfacukorral készítve? Azt olvastam, hogy nem. De nekem megkelt.
Figyelt kérdés
A minap fonott kalácsot készítettem életemben először. Szuper lett, foszlós, jó ízű, remekül sikerült a fonás is, minden oké volt. Kenyérsütőben dagasztottam, kelesztettem. Gyönyörűen megkelt, semmi gond nem volt. Ami utólag meglepő, ugyanis nyírfacukorral készítettem. Akkor még nem olvastam, amit azóta igen, hogy a nyírfacukorral nem kel meg a kelttészta. És elgondolkodtam, hogy most ez az információ fals, vagy a cukor mégsem volt annyira nyírfacukor? (Spar sajátmárkás termék volt, sosem vettem olyat ezelőtt, mindig bioboltban veszem. ) Máskor is kelt meg tésztám, amibe tettem pici nyírfacukrot, mondjuk pizzatésztába, de édes tésztát most készítettem először. Van valakinek tapasztalata ilyen téren? Megkel-e a nyírfacukorral a kelt tészta, és ha tényleg nem, akkor mégis hogy tudod ellenőrizni, hogy az a termék, amit vettél, tényleg nyírfacukor-e? (és nem utolsó sorban, milyen egészségesebb cukorral lehet kelttésztát készíteni? Tudom, a kelttészta eleve nem egészséges, de a család imádja, és szerintem néha belefér, de emiatt nem fogok rendes cukrot venni, amit amúgy nem eszünk meg másba, hogy tegyek három evőkanállal a kalácsba. )2015. jan. 28. 09:10
1/6 anonim válasza:
A kalács megkel mindenféle cukor nélkül is, mert az élesztögombák a lisztben lévö keményítöt is le tudják bontani.
2/6 anonim válasza:
hát valahol olvastam hogy ezek a különleges cukrok ,nagy kamu az egész.a cukortól esetleg hamarabb meg kel ,de amúgy az élesztő magában is meg keleszti.
3/6 Ügyet Lenke válasza:
mindenképp megkel, cukor nélkül is, a jó kalácsba amúgy sem kell sok cukor, csak épp egy kicsi, s egy csipet só...
4/6 A kérdező kommentje:
Én azt olvastam, hogy van valami gombaölő hatása, ami az élesztőt gátolja abban, hogy dolgozzon. Nem tettem amúgy sokat bele, két evőkanállal a 60 dkg liszthez.
2015. jan. 30. 05:51
5/6 Ügyet Lenke válasza:
ha a tej, vagy a víz (folyadék) túl meleg vagy forró az öli meg az élesztőgombákat és nem fog megkelni, a cukor segíti a kelést és szükséges is hozzá, kis mennyiségben...
6/6 anonim válasza:
A legegyszerübb, ha kipróbálod: egy kisebb edénybe teszel élesztöt, langyos vizet meg nyirfacukrot. Ha felfut, akkor nem gátolja az éleszztöt, ha nem, akkor megismétled, mert lehet, hogy a víz túl meleg volt.
De mivel a nyirfacukor vegyileg nem igazán különbözik a többitöl, ezért kizárt, hogy ártson az élesztönek - ez a "gombaölö hatás" legfeljebb reklámszöveg.
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2024, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
A weboldalon megjelenő anyagok nem minősülnek szerkesztői tartalomnak, előzetes ellenőrzésen nem esnek át, az üzemeltető véleményét nem tükrözik.
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!