A fácánnak mennyire kell büdinek lennie?
6 napig nem volt kibelezve? Toll is volt rajta 6 napig?
Így nem jó....
Hát valamit nagyon félre hallhattatok! 6 napig talán bepácolva kellett volna hagyni(tollak, belek nélkül)! Többször sütöttem már fácánt,volt hogy 2 napot állt a hűtőbe bepácolva, de az egyszer sem volt büdös.
Szerintem így ne egyétek meg!
Hát ilyesmiről még én sem hallottam, de ezt találtam a neten:
"A fácánt, mint minden vadat, érlelni kell a saját szőrében, tollában a fehérje visszabontás miatt 2-től 5-6 napig hideg, hűvös helyen. Érlelés után a fácánt száraz kopasztással megtisztítjuk óvatosan, hogy a bőrét ne tépjük fel. Ha megvagyunk, akkor tűzhely felett a szőröket lepörzsöljük, és ezután zsigereljük (azaz kiszedjük a belső felét). Ezután folyó, hideg víz alatt alaposan megmossuk. Ha igényünk van a fejére és a lábára, megtartjuk, ha nem, eltávolítjuk.
A fácánból levest és sültet lehet készíteni. Ha idős a fácán, akkor levesnek ajánlom, de ha fiatal, akkor töltve, sütve. Szalonnával megspékelve igen kellemes ünnepi étel."
Belsőséggel, és tollakkal együtt kell érlelni, hideg, száraz levegőn, ez akár 1-2 hétig(!) is eltarthat.
Téli vadászatok alkalmával, klasszikusan azt szokták mondani, hogy addig kell lógatni, (Az eljárás neve is lógatás) amíg a farktollaira felakasztva , magától le nem esik.
Ez így azért pontos, mert idősebb állat esetében tovább tart az érlelés, és mivel annak kisebb a víztartalma, a fehérjebomlás is lassabb, szóval indokolt a hosszabb érlelési idő.
Egyébként nem kell meglepődni az eljáráson, a magyarok igazán profik voltak ebben régebben, csak valahogy kiment a kultúránkból, és már csak a vadak esetében él ez a hagyomány.
Angolszász kultúrájú országokban teljesen hétköznapi módszer, (amerikában is).
Egy jó marha steak-et vákuumfóliában, akár 3 hétig is érlelnek elkészítés előtt.
Ilyenkor az enzimek elkezdik lebontani a fehérjéket. Ezért olyan omlósak mindenféle klpffolás, meg pácolás nélkül a 3 ujjnyi vastag rostélyosok.
És ezért nem lesz nálunk az soha, egyetlen étteremben sem, akármilyen marhából is próbálkoznak.
Szóval a 6 nap az nem sok, akkor, ha jó körülmények között volt. (hideg száraz levegőn)
És az is teljesen normális, hogy van egy kis szaga.
Azért ez így sok mindent megmagyaráz, miért vannak itt néha elképesztő, megmagyarázhatatlan lepontozások. :)
Itt is látszik, hogy olyanok próbálnak hozzászólni a témához, akik a saját hiányosságaikkal sincsenek tisztában.
Mondjuk ez jellemző az egész országra...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!