A fácánnak mennyire kell büdinek lennie?
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
6 napig nem volt kibelezve? Toll is volt rajta 6 napig?
Így nem jó....
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Hát valamit nagyon félre hallhattatok! 6 napig talán bepácolva kellett volna hagyni(tollak, belek nélkül)! Többször sütöttem már fácánt,volt hogy 2 napot állt a hűtőbe bepácolva, de az egyszer sem volt büdös.
Szerintem így ne egyétek meg!
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz1.png)
Hát ilyesmiről még én sem hallottam, de ezt találtam a neten:
"A fácánt, mint minden vadat, érlelni kell a saját szőrében, tollában a fehérje visszabontás miatt 2-től 5-6 napig hideg, hűvös helyen. Érlelés után a fácánt száraz kopasztással megtisztítjuk óvatosan, hogy a bőrét ne tépjük fel. Ha megvagyunk, akkor tűzhely felett a szőröket lepörzsöljük, és ezután zsigereljük (azaz kiszedjük a belső felét). Ezután folyó, hideg víz alatt alaposan megmossuk. Ha igényünk van a fejére és a lábára, megtartjuk, ha nem, eltávolítjuk.
A fácánból levest és sültet lehet készíteni. Ha idős a fácán, akkor levesnek ajánlom, de ha fiatal, akkor töltve, sütve. Szalonnával megspékelve igen kellemes ünnepi étel."
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Belsőséggel, és tollakkal együtt kell érlelni, hideg, száraz levegőn, ez akár 1-2 hétig(!) is eltarthat.
Téli vadászatok alkalmával, klasszikusan azt szokták mondani, hogy addig kell lógatni, (Az eljárás neve is lógatás) amíg a farktollaira felakasztva , magától le nem esik.
Ez így azért pontos, mert idősebb állat esetében tovább tart az érlelés, és mivel annak kisebb a víztartalma, a fehérjebomlás is lassabb, szóval indokolt a hosszabb érlelési idő.
Egyébként nem kell meglepődni az eljáráson, a magyarok igazán profik voltak ebben régebben, csak valahogy kiment a kultúránkból, és már csak a vadak esetében él ez a hagyomány.
Angolszász kultúrájú országokban teljesen hétköznapi módszer, (amerikában is).
Egy jó marha steak-et vákuumfóliában, akár 3 hétig is érlelnek elkészítés előtt.
Ilyenkor az enzimek elkezdik lebontani a fehérjéket. Ezért olyan omlósak mindenféle klpffolás, meg pácolás nélkül a 3 ujjnyi vastag rostélyosok.
És ezért nem lesz nálunk az soha, egyetlen étteremben sem, akármilyen marhából is próbálkoznak.
Szóval a 6 nap az nem sok, akkor, ha jó körülmények között volt. (hideg száraz levegőn)
És az is teljesen normális, hogy van egy kis szaga.
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz2.png)
![*](http://static.gyakorikerdesek.hu/p/vsz0.png)
Azért ez így sok mindent megmagyaráz, miért vannak itt néha elképesztő, megmagyarázhatatlan lepontozások. :)
Itt is látszik, hogy olyanok próbálnak hozzászólni a témához, akik a saját hiányosságaikkal sincsenek tisztában.
Mondjuk ez jellemző az egész országra...
Kapcsolódó kérdések:
Minden jog fenntartva © 2025, www.gyakorikerdesek.hu
GYIK | Szabályzat | Jogi nyilatkozat | Adatvédelem | Cookie beállítások | WebMinute Kft. | Facebook | Kapcsolat: info(kukac)gyakorikerdesek.hu
Ha kifogással szeretne élni valamely tartalommal kapcsolatban, kérjük jelezze e-mailes elérhetőségünkön!